Fájdalmas és belenyúlnak a szádba. Tényleg működik a bukkális arcmasszázs?

2022. november 13.
Aki már volt kozmetikusnál, valószínűleg ismerős neki az arcmasszázsnak az a típusa, amikor az orcákat kívülről finoman átgyúrják. De voltunk már olyan masszázson, amikor bele is nyúlnak a szánkba? Furcsán hangzik, fájdalmas, mégis egyre divatosabb a bukkális masszázs. Miért?

Nem ismeretlen dolog a bukkális masszázs, a közösségi oldalaknak és a TikToknak hála azonban napjainkban került igazán a reflektorfénybe. „A bukkális arcmasszázs egy olyan technika, amikor az arcot a száj belsején keresztül masszírozzák, megnyújtják az orcákat, hogy a mélyizmokat is elérjék – magyarázta dr. Jaimie DeRosa plasztikai sebész. – Tény, hogy kényelmetlen, és sokak szerint fájdalmas is.” De akkor miért fizet valaki azért, hogy átélje mindezt?

A jótékony hatások attól függnek, kit kérdezünk. Vannak olyan szalonok, amik azért javasolják, mert az arcizmokat tónusosabbá teszi, karakteresebbé válik az állvonal és kontúrosabbá az egész arc. Mások azért szeretik, mert az arcizmok bukkális masszázzsal történő kezelése erősíti, megemeli az izmokat, így csökkenti a bőr megereszkedését az arcon. 

bukkalis-masszazs

A bukkális arcmasszázs egy olyan technika, amikor az arcot a száj belsején keresztül masszírozzák

Nyiroködéma ellen segíthet a bukkális masszázs?

A bukkális masszázs az arc nyirokrendszerét célozza, hogy ezáltal javítsa a folyadék áramlását, csökkentse a puffadást, ödémásodást, sötét karikákat a szem alatt. A tudomány azonban egyelőre nem támasztotta alá a nyirokrendszerrel kapcsolatos állításokat, így ezek a jótékony hatások egyelőre csupán nagy kérdőjellel értelmezhetők. Persze a nyirokmasszázs segít a nyiroködéma vagy a mellrákkal összefüggő nyiroködéma esetén a pácienseknek, azonban a bukkális masszázs nyirokrendszerre gyakorolt hatásáról egyetlen tudományos kutatást sem végeztek egyelőre, hogy az egyébként egészséges embereknél bizonyítsák a jótékony hatásokat. 

Nem minden a külső

Nem csak a külsőre van jó hatással a bukkális masszázs. Stresszesek vagyunk és gyakran csikorgatjuk a fogunkat? Állkapocsproblémáink vannak? Gyakran fáj a fejünk az állkapocs feszülése miatt? A bukkális masszázs jótékony hatásai közé sorolják azt is, hogy enyhíti az ilyen tüneteket. 

A tudomány szerint azonban ez is túl jól hangzik ahhoz, hogy ebben a formában igaz legyen. „Attól függ, tapasztalunk-e javulást, kiről van szó – mondta dr. Gary Motykie plasztikai sebész. – Ha az arckontúron szeretnénk javítani, valószínűleg átmenetileg elérhetjük.” Ha hosszú távú, maradandó feszességet szeretnénk, a bukkális masszázs valószínűleg kevés lesz. Viszont ha valakinek túl feszesek az izmai az arc területén, a bukkális masszázs határozottan javíthat a helyzeten. „A bukkális masszázs, meggyőződésem, hogy segít az állkapocs görcsösségén – jelentette ki dr. Oren Tepper plasztikai sebész. – Az ismétlődő, görcsös mozgás, fogcsikorgatás feszessé, merevvé teszi az arc izmait, ami tovább rontja az állkapocs állapotát. Ezt az ördögi kört szakíthatja meg a bukkális masszázs.”

Az állkapocs izmainak rendszeres masszírozása ellazíthatja ennek a területnek az izmait, ám tudományos vizsgálatokat ezzel kapcsolatban sem végeztek, ezt megfigyelésekre alapozzák egyelőre. Ugyanakkor, a bukkális arcmasszázs ártani nem árt, így mindenképp kipróbálhatjuk a komolyabb kezelések előtt.

Forrás: Huffington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!