A pszichológus tippjei, hogy ne legyen szorongás az ünnep

2022. december 21.
Mit tegyünk, hogy a karácsonyi készülődés ne csapjon át szorongásba, és hogy a tökéletes ünnep szervezése ne menjen a mentális egészségünk kárára? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus szerint legyen idén csak „elég jó” karácsonyunk!
  • Az ünnepi készülődés sokak életében az év legstresszesebb időszaka.
  • Az ünnepek előtti és alatti szorongás elsősorban a nőket érinti, akikre a társadalom óriási nyomást helyez ilyenkor.
  • Cikkünkben coach szakember mondja el, mit tehetünk azért, hogy egy kicsit csökkentsünk az ünnepek előtti nyomáson.

December derekán a legtöbben már lázasan szervezik a családi programokat meg az ünnepi menüt, és a sokadik ajándékbeszerző körútra indulnak, hogy a 87. családtag is biztosan megkapja azt, amire a legjobban vágyik. A neten az emberek gyönyörű verseket és megható történeteket osztanak meg, vagy éppen vicces videókat a karácsonyfát lerántó házi kedvencekről. Micsoda hangulat lebeg ilyenkor a levegőben! Hát nem csodálatos a készülődés izgalma?

Hát… nem annyira. Főleg, amikor ez a kellemes izgalom átcsap egy idegőrlő rohanásba és folyamatos stresszelésbe.

karacsony-keszulodes-stressz-pszichologus

Pedig annyira vágyunk arra, hogy az ünnepek szépek legyenek! Annyira vágyunk egy nyugodt karácsonyra, ahol mindenki kedves és jólfésült, és az asztal tele van finomságokkal, a fa töve meg gyönyörűen becsomagolt ajándékokkal, és mindenki átszellemült mosollyal az arcán énekli a Csendes éjt csillagszóróval a kezében, és ahol minden olyan békés és meghitt, és… tökéletes.

Ehelyett mi a valóság? Rohanás, nyomulás a tömegben, jaj, miért most akar mindenki más is vásárolni, persze ami pont kellene, az nincs készleten, na nem baj, jó lesz ez is helyette. Rohanás haza, megint nem volt időm elmenni fodrászhoz, na mindegy most már, indulhat a sütés-főzés, csak minden időre elkészüljön, mire megérkeznek a többiek. Mert addigra mindennek tökéletesnek kell lennie. De miért is? Azért, hogy elámuljanak azon, hogy milyen fantasztikus ez a háziasszony, aki mindezt idevarázsolta?

És mi van akkor, ha nem tökéletes minden? Ha kicsit csálé a fa, ha az ajándékok ugyanazokban a díszdobozokban lapulnak, mint tavaly, és ha a süteményeket a közeli cukrászdából hoztuk? Cserébe viszont a háziasszony nyugodt és kipihent, és végkimerültség helyett boldogan mosolyog mindenkire? Melyik a fontosabb?

Neked melyik a fontosabb: a tökéletesen feldíszített szoba vagy a lelked ünneplőbe öltöztetése? Melyik a fontosabb: a nyolcfogásos házi készítésű menü vagy a pihenés és feltöltődés a szeretteiddel?

Nem kell mindennek tökéletesnek lennie. Az emberek nem egy tökéletesre polírozott karácsonyra vágynak, hanem valódi meghittségre, nyugalomra és közös örömteli pillanatokra.

Ezt pedig nem lehet rohanva, idegeskedve megteremteni. Ehhez le kell lassulni, és igazán a másikra figyelni. Nem baj, ha közben egyszer-kétszer eldől a fa, és ha nincs ötféle desszert a nyolcféle fogáshoz. Sőt ez később akár még egy vicces családi sztori is lehet.

A szeretteidnek nem egy tökéletes háziasszony kell. Nekik TE kellesz, így, ahogy vagy.

Boldog „elég jó” karácsonyt mindenkinek!

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus)

Még több hasznos tanácsért kattints

Anikó oldalára!

Olvass tovább!