Ezzel a trükkel biztosan betartod az újévi fogadalmadat

2023. január 03.
Az emberek közel 80 százaléka feladja minden újévi fogadalmát februárra. Idén nem kell, hogy ez így legyen. Az alábbi trükk segít, hogy 2023-ban mi legyünk azok, akiknek sikerül betartani az újévi fogadalmukat.
  • Bár nem feltétlenül jó dolog és szükséges a pszichológusok szerint újévi fogadalmat tenni, ha mégis van olyan tervünk, amihez úgy érezzük, kell ez az elhatározás, az alábbi trükkök segíthetnek, hogy meg is maradjunk mellette.
  • Nem biztos, hogy rögtön január elsején kell kezdenünk az életünk nagy átalakítását és a fogadalmunk valóra váltását.
  • Ne legyünk akkor se túl szigorúak magunkkal, ha letérünk arról az útról, amit az újévi fogadalmunkban kijelöltünk magunknak. 

A pszichológusok rögtön hét olyan tippel is segítenek minket, hogy közelebb juthassunk a céljainkhoz és az újévi fogadalmaink betartásához. Persze nem minden áron.

Ezzel a trükkel könnyebben betarthatjuk az újévi fogadalmunkat

Ezzel a trükkel könnyebben betarthatjuk az újévi fogadalmunkat

Nem kell rögtön január elsején kezdenünk

Logikusnak tűnik rögtön az újév elején kezdeni az életünk átalakítását, az új szokások bevezetését a mindennapokba, a szakemberek szerint mégsem ilyenkor van egyedül esélyünk arra, hogy valóra váltsuk az újévi fogadalmunkat.

A szakember ehelyett azt javasolja, tegyük át egy másik kezdő dátumra, amikor nagyobb eséllyel indulunk, nem a szürke, hideg télen, amikor minden elveszi a kedvünket tőle. Nézzünk ki például egy kellemesnek ígérkező keddet valamikor március közepén.

Ne legyünk túl szigorúak magunkkal

Emberek vagyunk, ami azt jelenti, hogy változhatnak az életkörülményeink, a prioritásaink, és nem mindig érezzük magunkat képesnek ugyanazokra a feladatokra a különböző napokon. 

Tudatosítsuk, hogy a hiba is benne van a lehetőségek között, nem biztos, hogy a lendületünk mindig töretlen. Hagyjuk letérni magunkat néha az útról, amit az újévi fogadalomban kijelöltünk, és feltöltődve, nagyobb erővel vághatunk bele újra.

Ne siessünk, haladjunk lassan az újévi fogadalmunk felé

A mindent vagy semmit hozzáállás kifejezetten ellenünk dolgozik, különösen ha valamilyen rossz szokástól szeretnénk megszabadulni. Mivel a berögződéseket, rigolyákat nehéz megtörni, haladjunk apró lépésekkel a cél felé. 

A tartalmas időtöltés legyen a cél, ne valaminek a kizárása az életünkből

Az életmód-tanácsadó szerint az első és legfontosabb dolgunk, hogy a céltalansággal leszámolunk, és felépítünk egy heti rendet, ami összefogja a napjainkat. Ha ez megvan, már megfelelő keretek között lépkedhetünk az újévi fogadalmunk megvalósítása felé.

Kényszerből ne fogadjunk meg semmit

Ha az újévi fogadalmat kényszerként éljük meg, akkor akár bele se vágjunk, mert eleve kudarcra van ítélve. Más módszerrel sokkal hatékonyabban tehetünk a változásért az életünkben. 

  • Gondoljuk át, mi az, ami visszatart minket az újévi fogadalom helyett.
  • Tartsuk észben a céljainkat, ne térüljünk el és hagyjuk félbe az utat.
  • Készítsünk akciótervet, akár le is írhatjuk a naplónkba, mire van szükség, mi lehet a megfelelő menetrend. Ezen persze változtathatunk menet közben, de már az jó érzés, ha tudjuk, valóban komolyan gondolkozunk az életünkön.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!