5 dolog, amit sose csinálj este 5 után, ha fogyni akarsz

2023. január 17.
A dietetikus leleplezte, mik azok a teljesen hétköznapi szokások, amikkel szabotáljuk a fogyásunkat, ahogy közeledünk az estéhez. Ezt az 5 dolgot sosem lenne szabad csinálnunk lefekvés előtt a szakember szerint.
  • Vannak olyan hétköznapi tevékenységek és szokások, amiket muszáj elhagynunk, ha el akarjuk érni az ideális testsúlyunkat.
  • Nem, az nincs közte a dietetikus szerint, hogy 5 után már nem szabad ennünk.
  • Viszont túl sokáig fennmaradnunk nem lenne szabad, ha fogyni szeretnénk.

Ne aggódjunk, a dietetikus sem javasolja, hogy délután 5 után már ne együnk semmit. Vannak ennél sokkal fontosabb dolgok is, melyek jobban szabotálják a fogyókúránkat. Bár egy kevéske, fenntartható kalóriadeficit valóban szükséges ahhoz, hogy a kilók olvadjanak rólunk, az ideális testsúly eléréséhez sokkal fontosabb a cirkadián ritmusunk megismerése, az étkezések időzítése – amellett, hogy odafigyelünk arra is, mit eszünk. 

A késő estig fennmaradás csak egy szokás azok közül, amivel délután 5 után szabotáljuk a fogyásunkat

A késő estig fennmaradás csak egy szokás azok közül, amivel délután 5 után szabotáljuk a fogyásunkat

A teljesen össze-vissza étkezéseken és az éjszakázáson kívül mutatunk még néhány dolgot, amit a szakember szerint sosem lenne szabad csinálnunk este 5 után, ha fogyni akarunk.

1. Nem szabad 5 után hatalmas vacsorát csapni

Az, hogy együnk még 5 után is, nem azt jelenti, hogy hatalmas adagokat lapátolhatunk be bármiből lefekvés előtt. Ahhoz, hogy ne legyünk farkaséhesek este, fontos, hogy a nap folyamán rendszeres időközönként együnk keveset. Az is lényeges, hogy ezek tápanyagban gazdag ételek legyenek.

2. Ne együnk egyenesen a zacskóból

A rágcsálnivalókat ne a dobozból vagy zacskóból fogyasszuk – javasolta Ruth Houston dietetikus. – Ha nem tálaljuk ki az ennivalót, sokkal nagyobb eséllyel eszünk túl sokat.” Különösen akkor nem tudunk megállni, ha valami mást is csinálunk evés közben, például tévézünk vagy a telefonunkat pörgetjük.

3. Ne maradjunk fenn túl sokáig

Egy 20221-ben, az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban publikált tanulmány eredményei szerint a késő esti nassolás szabotálja leginkább a fogyást. A késői fennmaradás pedig egyenes út az éjszakai hűtőfosztogatáshoz. Csak hab a tortán, hogy az esti órákban már nem is a legegészségesebb rágcsálnivalók után nyúlunk.

4. Kihagyjuk a szénhidrátot a vacsoránkból

Bár sokan teszik tiltólistára délután 5 után, a vacsoránál a szénhidrátokat, ezek fontos tápanyagok az éjszakai pihenésünk szempontjából. Ha nem telít el kellőképpen a vacsora, hajlamosak leszünk még késő este is enne. Válasszunk inkább teljes értékű, egészséges szénhidrátokat, melyek az agyunkat és a központi idegrendszert is táplálják.

5. Csak úgy, minden terv nélkül benézünk a hűtőbe

Nem csak azért eszünk, mert éhesek vagyunk. Az evés megnyugtat, örömet okoz, ezért gyakori, hogy a stressz, unalom és valami teljesen más utáni sóvárgás is evésben ölt végül testet. Ez nem feltétlenül rossz, viszont a tudatosság nagyon fontos ebben az esetben is, hogy ne a finomított szénhidrátok és cukros édességek kerüljenek a tányérunkra 5 óra után.

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images

Olvass tovább!