Nulláról kezded az edzést? Ezek az otthoni videók a legjobbak kezdőknek

2023. január 19.
A megfelelő edzési terv és a kezdő gyakorlatok segíthetnek abban, hogy az élet szerves részévé váljon a mozgás. Íme néhány fitneszvideó és tipp, amivel a nappalinkból, anyagi ráfordítás nélkül kezdhetjük el az új rutint.
  • A rendszeres tornagyakorlatoknak nemcsak fizikai, de a mentális jóllétünkre is pozitív hatása van. 
  • Kezdő sportolóknak ijesztő lehet a csoportos órák és az edzőtermek világa, de van néhány gyakorlatsor, ami kíméletesen, mégis hatékonyan vezet be minket a mozgás világába. Ráadásul otthonról is végezhető.
  • Cikkünkben olyan, ingyenesen elérhető videókat mutatunk, amikkel biztonságos környezetben alakíthatunk ki rutint a heti sportból.

A tornagyakorlatok megóvhatnak a betegségektől, karcsúsíthatják a derekat és meghosszabbíthatják az élettartamot is. Sokan vannak, akik régóta szemeznek az edzés gondolatával, mégis visszatartja őket valami. Tényleg nehéz elkezdeni a rendszeres mozgást. Bármekkora időhiánnyal is küzdünk a mindennapokban, akkor is érdemes belevágni! 

Mindenki volt egyszer kezdő!

Biztosak lehetünk benne, hogy a jógatanár, akit az Instagramon követünk, nem állt még kézen az első óráján. A CrossFitt-edző pedig nem tudta tízszer felhúzni magát a rúdon, amikor először volt edzőteremben. És nem, azok a futók, akik egy óráig futnak a szomszéd parkban, sem egy órán keresztül futottak világ életükben. Volt, amikor az öt perc megállás nélküli kocogás volt a győzelem számukra. Az edzési rutin sosem másról, csak rólunk szól. Az egyéni célokról, preferenciáikról és érdeklődési körről. Ami az Instagramon követett fitfluencer számára működik, az messze eltérhet attól, amit a saját életünkben szeretnénk megvalósítani.

Ne feledjük: mindenki volt egyszer kezdő!

Ne feledjük: mindenki volt egyszer kezdő!

Hogyan kezdjünk hozzá az edzéshez?

Határozzuk meg a miértet!

Ez nagyon fontos része annak, hogy motiváltnak, következetesnek és pozitívnak tudjunk maradni. Olyan okot kell találni, ami elég „értelmes” számunkra azért, hogy kitartsunk mellette a jövőben. Ennek kitalálásához talán lelki elmélyülésre lesz szükség. Lépést szeretnénk tartani a gyerekeinkkel? Erősebbnek szeretnénk érezni magunkat a saját testünkben? Saját magunkra szeretnénk összpontosítani egy edzés erejéig? Ki akarjuk söpörni valamivel a napi gondokat a fejünkből? 

Szerezzük be a felszerelést!

Biztosan nincs szükség drága edzőruhára és eszközökre. Azonban van néhány olyan alapvető felszerelés, ami segíthet minket abban, hogy megszeressük a sportot. Amin nem szabad spórolni, az egyértelműen a cipő. Mert a nem megfelelő cipő akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat hosszú távon – különösen ha az edzésrutin részévé szeretnénk tenni a futást is. Jó szolgálatot tehet még otthonra egy matrac, mert így kényelmesebb a gyakorlatok kivitelezése. Ha jógázni szeretnénk, akkor kezdőknek egy jógatégla is segíthet a pózok könnyítésében. Minden más ráér! Előre fölösleges beruházni sporteszközökre, amíg csak felfedezzük, vajon mi tetszene nekünk. 

Írjuk be a naptárba az edzéseket!

Az edzésre is tekintsünk úgy, mint az összes többi programpontra a naptárban. Ugyanis ahhoz, hogy rutin legyen a sportból, következetességre van szükség. Kezdetben 30 perces edzéseket is beiktathatunk a napba, akár heti egy vagy két alkalommal. Vagy lehet az is az első a célunk, hogy minden nap 15 percet sétálunk. Persze a rutinon idő közben majd lehet változtatni. Például ki fog alakulni, hogy inkább reggeli vagy esti edzős típusok vagyunk. 

Ismerkedjünk meg több mozgásformával!

Pilates, jóga, tánc, nyújtás, erősítés… Mindenki számára létezik egy hozzá leginkább illő mozgásforma, csak meg kell találni, melyik az! Csak az otthonról végezhető tornatípusok között millióféle van. Ragaszkodjunk az érzéseinkhez, mindig ér azt mondani, hogy ez nem passzol hozzánk. 

Ne vigyük túlzásba!

Nem csak az a veszély áll fent a kezdő sportolóknál, hogy hamar feladják az egészet. Az is, hogy túl hamar túl sokat szeretnének teljesíteni. Idő, amíg az ember teste hozzászokik a gyakorlatokhoz, ezt sose feledjük! A túlzott aktivitás kontraproduktív is lehet, mert lesérülhetünk vagy kiéghetünk hamar. 

Otthoni edzések, amik tökéletesek kezdésnek

Teljesen kezdő, akár minden nap végezhető kardió, amihez eszköz sem szükséges

Plus size-barát, térdkímélő kardió ugrálás nélkül

Gerincmobilizáló pilates 15 percben

 

 

 

 

10 perces ismerkedő jógaóra mindenkinek

8 perc nyújtás azoknak, akik (még) egyáltalán nem hajlékonyak

Forrás: Self, NYTimes, Fotó: Getty Images