Etethetjük maradékkal a kutyánkat? Ez az igazság!

2023. március 15.
Egy új kutatás eredményei szerint talán mégis lehet adni a kutyának azt az ételmaradékot, amit mi, emberek eszünk. Bizonyos feltételekkel természetesen.
Etethetjük maradékkal a kutyánkat? Ez az igazság!
  • Akár bevallják, akár nem, szinte minden kutyatulajdonos pottyantott már az asztal mellett finom falatokat a kutyájának. 
  • Alapvetően igaz, hogy az emberi étel nem kutyaeledel. 
  • Egy friss kutatás eredményei szerint van az a helyzet, amikor az emberi táplálék jobb a kutyáknak, mint a kifejezetten kutyáknak szánt eledel.

Egy kis sült hús, pizzafeltét, sült krumpli. A mi kutyánk kifejezetten rajong mindenért, ami olajban sült. Akár a pirított brokkolit vagy kelbimbót is szívesen eltünteti. Mint egy friss kutatás eredményeiből kiderült, nem is feltétlenül rossz a kutyánknak, ha abból eszik, amiből mi, emberek.

Kutyaeledel vs. emberi táplálék: melyik a jobb?

Azt gondolhatnánk, hogy a kutyaeledel-gyártók terjesztették el azt a mondást, hogy az emberi táplálék nem jó a kutyának. Bajuk lesz tőle, ezért az a biztos, ha szárazeledelt és kifejezetten kutyáknak készült konzerveket adunk a kedvencünknek. 

Egy friss tanulmány eredményei szerint azonban bizonyos esetekben még jobb is a kutyák emésztőrendszerének, ha emberi táplálékot kapnak, mintha csak a teljesen feldolgozott kutyaeledelt ennék. 

Több ezer kutya nem tévedhet

A Scientific Reports című tudományos szaklapban jelent meg a tanulmány. Ebben részletesen megvizsgálták a különböző típusú étrendek hatását a kutyák emésztőrendszerének egészségére. Kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy az étrend hatással van-e egy bizonyos emésztőrendszeri betegség, a krónikus enteropátia kialakulására a kutya idősebb korában.

A Helsinki Egyetem tudósai 2009 és 2019 közötti adatokat gyűjtöttek be és hasonlítottak össze több mint 7 ezer kutyatulajdonostól a kedvenceik étkezési szokásairól és egészségi állapotáról.

Számít, milyen korban eszik az emberi ételt

Azoknál a kutyáknál, akik életük első 18 hónapjában emberi maradékot (főtt húst, főtt rizst és főtt halat) ettek, 23 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki felnőve az enteropátia. Hasonló történt azokkal a kutyákkal is, akiket alapvetően húsalapú étrenden tartottak, de sok zöldséget ettek mellé. A nyers húst, belsőségeket, halat, tojást és pacalt fogyasztó kutyák 22 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek a hányással, hasmenéssel járó emésztőrendszeri megbetegedésben.

Kifejezetten jó, ha a kutyánk az zöldséget lopja el az asztalunkról

Kifejezetten jó, ha a kutyánk a zöldséget lopja el az asztalunkról

Ugyanakkor a kutatók azt figyelték meg, hogy azoknál a kutyáknál, akik nyers bőrt kaptak, gyakoribbak voltak a bélproblémák. 

Mit adjunk enni a kutyánknak?

Tehát ha több maradékot és kevesebb feldolgozott kutyaeledelt adunk a kutyánknak, kisebb az esélye a gyomorproblémák kialakulására kedvencünknél. Ennek oka valószínűleg az alacsonyabb szénhidrátbevitel lehet. 

Fontos, hogy a gazdik mindig kövessék az állatorvos instrukcióit kedvencük etetésénél. A fűszeres, sózott emberi ételeket pedig továbbra sem ajánlott a kedvencünknek is feltálalni. A fokhagyma és a hagyma kifejezetten mérgező a kutyák számára. A vaj és más zsírok emésztési problémákat okozhatnak. 

Úgy tűnik tehát, hogy attól, hogy a lepottyanó maradékot feleszi a kutyánk az asztalnál, nemhogy rosszat tesz neki, hanem épp ellenkezőleg! Hosszú távon jót tesz a kutya bélrendszerének, egészségének.

Forrás: Smithsonian