Ez a 6 legjobb ital, ha derékból akarunk fogyni

2023. április 07.
Továbbra sem találtak még fel olyan enni- vagy innivalót, amitől egy csapásra elérjük az álomsúlyunkat, viszont vannak olyan italok, amik segíthetnek a kiegyensúlyozott étrend részeként elérni, hogy vékonyabb legyen a derekunk.
Ezektől az italoktól lesz vékony a derekunk 40 felett
  • Az almaborecettől a teljes tejig egy sor olyan innivalót javasoltak a szakemberek, amik hozzásegíthetnek a vékonyabb derékhoz.
  • Az Imperial College London tudósai állították össze azt a listát, ami a fogyást leginkább támogató italokat sorolja fel.
  • A listán található innivalók fogyasztásának tulajdonképpen szerencsés mellékhatása a fogyás.

A magas koffeinszint a vérben segíthet fogyni a kutatások szerint. De hogyan? És van más olyan innivaló is, amiről tudományosan bebizonyosodott, hogy hasonló hatása van? Mennyit kell innunk a zöld teából, almaborecetből vagy a tejből ahhoz, hogy vékonyabb legyen a derekunk?

A tudósok hangsúlyozzák: egyetlen innivalótól sem fogunk lefogyni. Viszont a kiegyensúlyozott étrend részeként segíthetnek gyorsítani és hatékonyabbá tenni az anyagcserét, ezáltal gyorsabban elérhetjük a vékony derekat és az ideális testsúlyt.

Kávé

Az Imperial College London kutatói vizsgálták meg, vajon a koffeinbevitel valóban segíti-e a fogyást és csökkenti-e a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. Az eredmény? 

„A koffein fogyasztása – nagyjából négy eszpresszó kávénak megfelelő mennyiség naponta – 3-11 százalékkal növeli az anyagcserét – mondta Dr. Stephen Lawrence, a Warwick Egyetem Orvostudományi Karának professzora, a kutatás egyik szerzője. Minél magasabb a metabolizmus rátája, annál könnyebb a zsírégetés. Ha több csésze kávét fogyasztunk egy nap, a szervezetünk több zsírt éget el annál, mintha egyáltalán nem innánk kávét.

Ne rohanjunk azért annyira a kávéfőzőért. A kutatás csak összefüggést mutatott ki, nem ok-okozati kapcsolatot. Ráadásul ha a kávéba már rakunk tejet, cukrot vagy tejszínt, a hatás is más

„A tanulmányból egyértelműen kirajzolódik, hogy akár nyugalmi állapotban is fokozza a zsírégetést a kávé. Azonban az elhízásra nem jelent kezelési módot, sőt, attól függően, hogy isszuk a kávét, még hizlalhat is.”

Matcha és zöld tea

A zöld tea hasonló hatást fejt ki a zsírégetés szempontjából, mint a kávéban található koffein

A zöld tea hasonló hatást fejt ki a zsírégetés szempontjából, mint a kávéban található koffein

„A zöld tea tartalmaz olyan növényi antioxidánst, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben és megelőzi a sejtek károsodását. Emiatt segítheti a fogyást is – mondta Lucy Miller tápanyagszakértő. – A tanulmányok szerint a zöld tea hasonló hatást fejt ki a zsírégetés szempontjából, mint a kávéban található koffein.”

Miller arra is rámutatott, hogy egy japán kutatásban azt figyelték meg, hogy a teafogyasztás 42 százalékkal csökkentheti a kettes típusú diabétesz kockázatát. Egy másik, kisebb vizsgálatban 2005-ben azt az eredményt kapták, hogy napi 150 milligramm koffein és zöld tea három hónapon át tartó fogyasztása jelentősen csökkentette a makacs zsírpárnák mennyiségét a has és a derék körül a kutatásban résztvevőknél.

Fekete tea

Ha a reggelt előszeretettel indítjuk fekete teával, jó hírünk van. Egy 2017-es vizsgálatban, amit a Kalifornia Egyetem tudósai végeztek, kimutatták, hogy a fekete tea segíthet az egészséges testsúly elérésében.

„Azt eddig is tudtuk, hogy a zöld teában található polifenolok sokkal hatásosabbak és több jótékony egészségre gyakorolt hatásuk van, mint a fekete tea polifenoljainak. A zöld teából ugyanis jobb hatásfokkal szívódnak fel ezek a növényi hatóanyagok a véráramba és szövetekbe – magyarázta Dr. Susanne Henning, a kutatás vezető szerzője. – A mostani vizsgálatból az derült ki, hogy a fekete tea a bélrendszer mikrobiomján keresztül hasonlóan jótékony egészségre gyakorolt hatásokkal bír, ráadásul a fogyásban is segíthet.”

„Mind a fekete, mind a zöld tea prebiotikum, azaz segítik a bélben élő jó baktériumok szaporodását, növekedését, ami hozzájárul az általános testi-lelki jóllétünkhöz” – folytatta a kutató. 

Almaborecet

„A kutatások szerint ha evés előtt iszunk egy kis almaborecetet, az jó hatással van a glükóz- és inzulinszintre. Mindkettő alapvető fontosságú az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához – mutatott rá a tápanyagszakértő. Emellett támogatja a gyomorsav képződését is, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez.”

Ha tehetjük, válasszuk a szűretlen almaborecetet. Ez ugyanis olyan enzimeket, fehérjéket és egészséges baktériumokat tartalmaz, ami a bélrendszer egészségéhez is hozzájárul. A bél mikrobiom elengedhetetlen a jól működő anyagcseréhez, így az ideális testsúly megtartásához is.

Arra is van tudományos biztosíték, hogy az almaborecet csökkenti az étvágyat, mivel lassítja a gyomorból való továbbhaladását az ételnek. Így tovább tart a teltségérzet és nem kívánjuk a nassolást. 

Teljes tej

A teljes tejet fogyasztók dereka vékonyabb

A teljes tejet fogyasztók dereka vékonyabb

A zsírszegény tej kétharmaddal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a teljes tej, akkor biztosan jobban fogyaszt. Ez a logika azonban téves. Több tanulmány is alátámasztotta, hogy a teljes tejet fogyasztók dereka vékonyabb és alacsonyabb a testzsírszázalékuk, mint a zsírszegény tejet és tejterméket fogyasztóké. 

A teljes tejnek magasabb a kalcium- és D-vitamin-tartalma, ami segíti a fogyást, derült ki az egyik tanulmányból. Emellett a teljes tej hozzájárul ahhoz is, hogy a teltségérzet tovább tartson és később éhezzünk meg.

Fehérjeturmix

2022-ben végezték a Newcastle Egyetem tudósai azt a vizsgálatot, amiből kiderült, hogy a tejsavófehérje-turmix fogyasztása evés előtt segíthet a vércukorszint egyensúlyban tartásában. „Azt is több kutatás kimutatta, hogy a magasabb fehérjetartalmú étrend segítheti a fogyást és nagyobb százalékban veszítünk a zsírból, mint az izomból” – mondta Miller. 

Azonban nem minden fehérje egyforma. „Érdemes a tiszta borsófehérjét vagy az organikus tejsavófehérjét választani” – javasolta a tápanyagszakértő. 

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images