Csak az emberek 1%-a veszi észre a F betűt a képen – te köztük vagy?

2023. július 16.
Egészen elképesztő és szemkápráztató optikai illúzió bukkant fel az interneten. Szinte lehetetlen megtalálni az F betűt a rengeteg E betű között. Vagy mégsem?
  • Az optikai illúzió egészen elképesztő módon csapja be a szemünket és az agyunkat.
  • Színes háttéren E betűk sorakoznak. Az egyik betű azonban eltér a többitől. 
  • Az őrületbe kergeti az embert, de szinte lehetetlen megtalálni, melyik a kakukktojás.

Az optikai illúziók lényege, hogy becsapják a szemünket, és ezáltal az agyunkat. Láttunk már olyan képet, ahol a vonalak összeálltak egyetlen képpé. De olyan fejtörők is felbukkantak, melyekben a rejtett képes feladványokat és az optikai illúziókat kombinálták a készítői. Ezúttal egy minden eddiginél nehezebb optikai illúzió teszi próbára az internetezők figyelmét.

Hol az F betű a rengeteg E betű között?

Csak az emberek 1%-a veszi észre a F betűt a rengeteg E betű között - köztük vagy?

Csak az emberek 1%-a veszi észre a F betűt a rengeteg E betű között – köztük vagy?

A színes háttér előtt E betűk sorakoznak. Az a feladatunk, hogy megtaláljuk a kakukktojást, az elrejtőzött F betűt. Egyetlen betű ugyanis eltér a többitől. Lehet, hogy a feladat elsőre lehetetlennek tűnik. A színes háttér és az ismétlődő minta miatt néhány másodperc után úgy látjuk, mintha mozogna az egész kép. Képtelenek vagyunk figyelni az optikai illúzióra, nemhogy megtalálni azt az egyetlen betűt, ami más, mint a többi.

Az optikai csalódások évszázadok óta lenyűgözik az embert. Megkérdőjelezik az észlelésünket, és felfedik vizuális rendszereink összetettségét. Az optikai csalódások becsapják az agyunkat, és megnehezítik, hogy megtaláljuk a rejtett tárgyat.

Egy kis segítség az F betű megtalálásához

Mivel a próbálkozók nagy része képtelen rájönni, melyik betű a kakukktojás, adunk egy kis segítséget. A betű, amit keresünk, az optikai illúzió alsó felében van. Próbáljunk meg koncentrálni, és egyesével végig pásztázni az alsó betűket. Ha még ennyi segítség sem volt elég, néhány sorral lejjebb megmutatjuk a megoldást.

Ha még bírja a figyelmünk és a szemünk, tegyük próbára magunkat más, hasonló optikai illúziókkal is. Nézzük meg, vajon rájövünk-e, hol van a szőnyegen a telefon. Egy másik feladványon pedig azt kell megfigyelnünk, vajon ugyanolyan színű-e a kutya és a képen látható macska.

Csak az emberek 1%-a veszi észre a F betűt a rengeteg E betű között - köztük vagy?

Megtaláltad?

Forrás: Jagran Josh