6 módszer, amivel egy kis hyggét vihetsz a nyárba

2023. július 22.
Azt nem ígérjük, hogy hűvösebb lesz tőle, ha hyggésítjük a nyarunkat kicsit, viszont garantáltan jobban és nyugodtabban érezzük magunkat tőle.
Hygge nyár
  • A dán életfilozófia, a hygge nem annyira a nyárral, inkább a hidegebb évszakokkal kapcsolódik össze.
  • De nem kell, hogy a nyarunk hygge nélkül teljen!
  • A hygge lényege a boldogság, így nem az évszakhoz, inkább a hangulatunkhoz kapcsolódik.

Meik Wiking, a dán Boldogságkutató Intézet igazgatója szerint „a hygge és a boldogságunk kapcsolata nem az évszaktól és időjárástól függ”. A hygge nem egyenlő a vastag, kötött plédekkel, forró teával és a hideg időben történő bekuckózással. A lényeg az emberi kapcsolatokon és az ezek nyújtotta örömérzésen van.

A nyár szerencsére bőven tartogat lehetőséget a társas élménygyűjtésre, ráadásul szabad téren, a természetben. A lelassulás, megérkezés és a természetközeliség szintén alappillérei a hyggének. 

Ha úgy érezzük, hogy nem találjuk a helyünket a nyáron, szükségünk lenne egy kis boldogságra, próbáljuk ki a szakember nyári hygge-tippjeit!

1. Szervezzünk meghitt összejövetelt közeli barátokkal

Egy meghitt kerti parti a hygge érzést adja át

Egy meghitt kerti parti a hygge érzést adja át

Egy piknik vagy kerti sütögetés tökéletes alkalom, hogy együtt legyünk azokkal, akik közel állnak hozzánk. Barátok, családtagok, szomszédok, akikkel szeretünk időt tölteni. A hygge lényege érvényesül egy ilyen alkalommal, hiszen a meghitt pillanatok ráérős beszélgetésre adnak lehetőséget.

2. Anyagok és textúrák

Nyáron a kötött és gyapjú anyagok helyett a hűs vászon jelenti a hyggét

Nyáron a kötött és gyapjú anyagok helyett a hűs vászon jelenti a hyggét

Ahogy télen a vastag, kuckós takarók, gyapjúzoknik és puha melegítők, úgy nyáron a lenvászon, pamut adhatja meg a hygge alaphangulatot. Amilyen jó érzés a melengető kötött pulóverekbe burkolózni télen, nyáron olyan finom érzés a bőrünknek a hűs vászon.

3. Vigyünk be egy kis természetet

Nyári vadvirágcsokorral vigyünk hyggét az otthonunkba

Nyári vadvirágcsokorral vigyünk hyggét az otthonunkba

A hygge életérzésben alapvető fontosságú a természethez való kapcsolódás, annak megfigyelése, a jelenlét a növény- és állatvilágban. Nyáron üljünk ki a közeli parkba, kiránduljunk egy virágos rétre vagy zöld lombokkal takaró erdőbe. Szívjuk magunkba a vadvirágok, friss szalma illatát. Vásároljunk szezonális gyümölcsöket és tegyük a konyhapultra, hogy mindig lássuk (és bármikor vehessünk belőle) egy csokor friss nyári virág mellé.

4. Alakítsunk ki egy hygge sarkot

Hygge olvasósarok nyárra

Hygge olvasósarok nyárra

Ahogy télen, úgy nyáron is jól esik elvonulni egy jó könyvvel, akár a lakásban, akár odakint. Kialakíthatjuk a hygge olvasósarkunkat francia stílusban az erkélyen, vagy felállíthatunk egy függőágyat a kertben. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat és tökéletesen ellazulhassunk, feloldódhassunk a könyvben, amit olvasunk.

5. Mindig legyen kéznél nyári hűsítő ital

Ami télen a hyggében a forró csoki, nyáron az a limonádé

Ami télen a hyggében a forró csoki, nyáron az a limonádé

A nyárnak is megvan a jellegzetes itala. Ahogy nem múlhat el tél forró tea vagy kakaó nélkül, nyáron bodzaszörpöt vagy gyümölcsös limonádét kortyolgathatunk. Mi lehet annál hyggébb, mint ebéd utáni rituálévá tenni, ahogy töltünk magunknak egy pohárral, majd leülünk elolvasni néhány fejezetet az olvasósarkunkba a kedvenc nyári könyvünkből?

6. Örüljünk a természetes fénynek

A természetes fény a hygge egyik alappillére

A természetes fény a hygge egyik alappillére

A hygge koncepcióval berendezett helyiségek általában a természetes fény köré rendeződnek. Ez elengedhetetlen, hogy télen érezzük a melegséget. Nyáron viszont bővében vagyunk a napfénynek, sőt, legszívesebben elbújnánk előle. Tanuljunk meg örülni neki, ha már ki nem zárhatjuk teljesen! Reggel engedjük be a nap első sugarait, este pedig nézzük a naplementét. Ha a kettő között lehúzva is tartjuk a redőnyt, azért a hygge érzés így sem marad el.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash, Getty Images