Imposztorszindrómád van? Próbáld ki ezt a zseniális trükköt ellene!

2023. április 11.
Nem, nem vagyunk csalók. Tökéletesen alkalmasak és felkészültek vagyunk arra a pozícióra és fizetésre, amit kapunk. Megérdemeljük. Ha kipróbáljuk a cikkben leírt módszert, amikor ránk tör az imposztorszindróma, megkapjuk az önbizalomlöketet, amire éppen szükségünk van, hogy elhiggyük: elég jók vagyunk!
Imposztorszindrómád van? Próbáld ki ezt a zseniális trükköt ellene!
  • Ha imposztorszindrómával küzdünk vagy gyakran érezzük úgy, hogy nem vagyunk elég tehetségesek a munkánkhoz, ideje létrehoznunk egy úgynevezett dicsekvőmappát.
  • Az Instagramról indult az ötlet, majd szinte az összes közösségi oldalt meghódította a módszer, amivel leküzdhető az imposztorszindróma. 
  • Fontos, hogy valami pozitív nevet adjunk a mappánknak, nevezzük például el úgy, hogy „Jól végzed a munkádat!”

„Tegyünk magunknak egy hatalmas szívességet – javasolta Jenneviere Villegas énekes-színész, akitől az egész dicsekvőmappa ötlete ered. Hozzunk létre egy mappát a desktopunkon – az enyémnek azt a nevet adtam, hogy „Jól végzed a munkádat!” – és ide tegyük be mindig, ha kapunk valamilyen pozitív visszajelzést vagy bókot a munkánkról. Készítsünk képernyőképet, mentsük el ide. Amikor elbizonytalanodunk a tehetségünkkel, tudásunkkal kapcsolatban, nézzük meg ezt a mappát. Azonnal kapunk egy akkora önbizalomlöketet, amivel az imposztorszindrómánk visszavonulót fúj.”

Egy mappányi önbizalom az imposztorszindróma ellen

A @shityoushouldcareabout nevű Instagramról indult a dicsekvőmappa hódító útjára. „Tegyél magadnak egy nagy szívességet – javasolta Villegas a követőinek. Nyiss egy mappát a számítógépeden, ahova minden pozitív dolgot elmentesz magadról, a munkádról, amit valaki mond. Ha szükséged van egy jó adag önbizalomra az imposztorszindróma legyűrésére, nyisd meg és olvasgasd, ami benne van.

Sok követője akadt a módszernek. Volt olyan középvezető pozícióban dolgozó nő, aki az e-mailjei között hozott létre egy ilyen mappát, amit Yay!-nek nevezett el. Ide havonta legalább három-négy e-mailt igyekszik elmenteni, ami a munkahelyi sikereikről szól. Bármikor, amikor elbizonytalanodik abban, tényleg jó-e a munkájában, kinyitja a mappát. „Ezek között van ügyfelektől vagy munkatársaktól kapott levél, amiben hálálkodnak a munkámért – mondta a nő. Máskor olyan projektekről szóló leveleket mentek el, amik mérföldkövet jelentettek a karrieremben. De mentettem már el a vezérigazgató videóüzenetét, amiben megdicsérte a csapatunkat.”

Miért árt az imposztorszindróma?

Az imposztorszindróma kifejezést 1978-ban írta le először a Pauline R. Clance és Suzanne A. Imes pszcihológus páros. Ők azt a belső érzést nevezték így, amikor valaki azt hiszi, hogy intellektuális szélhámos, nem elég okos, képzett vagy kreatív a munkájához, az elért eredményei ellenére is.

Az imposztorszindróma tehát az a hangocska a fejünkben, ami azt sugdossa a fülünkbe, hogy kevesek vagyunk, folyamatosan emlékeztet rá, hogy nem vagyunk elég jók és nem érdemeljük meg azt a pozíciót, elismertséget, amit kaptunk.

Ha kipróbáljuk a cikkben leírt módszert, amikor ránktör az imposztorszindróma, megkapjuk az önbizalomlöketet, amire éppen szükségünk van, hogy elhiggyük: elég jók vagyunk!

Ha kipróbáljuk a cikkben leírt módszert, amikor ránk tör az imposztorszindróma, megkapjuk az önbizalomlöketet, amire éppen szükségünk van, hogy elhiggyük: elég jók vagyunk!

Persze egy dicsekvőmappa nem gyógyítja meg az imposztor-szindrómát egy csapásra, de segíthet. „Amikor az imposztorszindrómával küzdünk, a dicsekvőmappa kimozdíthat a hamis, negatív önképből, és tudatosíthatja a valóságot: nem csak képesek vagyunk arra, amit csinálunk, hanem kiválóan csináljuk!” – mondta Angela Karachristos pszichoterapeuta.

„A dicsekvőmappában szereplő dolgok megcáfolhatatlan tények. Segíthetnek megnyugodni, ha kételkedtünk abban, vajon elég jók vagyunk-e. Könnyebbé teheti, hogy kiálljunk magunkért és ne vegyünk dolgokat magunkra” – tette hozzá a szakember. 

A dicsekvőmappa egyetlen hátránya

Valerie Young pszichológus, az imposztorszindróma szakértője szerint van azonban egyetlen hátránya a dicsekvőmappa használatának. „Nem szabad, hogy túlságosan a pozitív visszajelzések függőivé váljunk.”

„Például egy fiatal nő azt mondta, miután elküldött egy e-mailt, várta, hogy kapjon visszajelzésként dicséretet, bíztatást, bármit azzal kapcsolatban, hogy jó munkát végzett – mondta Young. Azt kellett mondanom neki, hogy ez probléma, hiszen az emberek elfoglaltak, nem mindig van idejük minden egyes lépésünket dicsérgetni.”

Young szerint ezért hasznos, ha létrehozunk egy külön mappát az építő jellegű kritikának is. Ebbe azok a levelek és visszajelzések kerüljenek, amik segítettek tanulni, fejlődni bizonyos képességeinkben, vagy egy-egy olyan pontra mutattak rá, amit nem vettünk észre korábban

„Ha nemcsak arra fókuszálunk, amit jól csináltunk, hanem azokra is, amiket ugyan jól csináltunk, de legközelebb még jobban, máshogy teszünk majd, az építő jellegű kritika miatt hálásak lehetünk, mert még jobbá tett minket” – magyarázta a pszichológus. 

Az egész folyamat – létrehozni egy dicsekvő-, sőt, mellette akár egy konstruktív kritikákat gyűjtő mappát is az imposztorszindróma ellen – időbe telhet. De kinek ne érne meg ennyit, ha ezzel az önbizalmát jócskán megnövelheti?

Forrás: Huffington Post, fotó: Getty Images, Unsplash