Így aludhatsz olyan jól, mint egy finn

2023. augusztus 23.
Hideg hálószobától a külön takaróig, számos lépéssel javíthatjuk az alvásunkat, hogy mi is olyan jót aludhassunk, mint a finnek. Egy friss kutatás szerint ugyanis az északi ország lakói a legjobb alvók a világon.
Ezért alszanak olyan jól a finnek
  • Nem csak a legtöbbet, de a legjobban is a finnek alszanak a világon.
  • Már az iskolában tanulnak arról a gyerekek, milyen fontos az alvás az egészségük szempontjából.
  • A finnek az ágyban tényleg csak alszanak.

Korábban már a világ legboldogabb országának is bizonyult Finnország. Ez lehet, hogy összefügg azzal is, amire most egy friss kutatás mutatott rá: a finnek alszanak a világon a legjobban.

A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet négy éven át gyűjtött adatokat több mint 30 ezer ember részvételével 11 országból. Vizsgálatukból kiderült, hogy a finnek szűk 8 órát alszanak egy éjszaka átlagosan, ezzel szemben a britek például 7 óra 44 percet, a japánok még kevesebbet, 6 óra 51 percet. A finnek nem csak a legtöbbet (de még nem túl sokat), de a legjobban is alszanak az alvásmonitorral gyűjtött információk szerint. 

Miért alszanak jól a finnek?

Tiina Paunio, a Helsinki Egyetem alváskutatója szerint a finnek azért alszanak olyan jól, mert „már egészen kis koruktól kezdve tudatosan tanítják a gyerekeket az alvás egészségügyi hatásaira, fontosságára”. 

„A skandináv országokban a napfény szélsőséges mennyisége nehezíti az alvást. Helsinkiben például nyáron 19 órán át van fent a nap, télen legfeljebb 6 órát van világos. Ez hatással van az északi országokban az alvásrutinra” – mondta Paunio, aki kiemelte azt is, hogy aki nem alszik jól, az hathatós segítségre számíthat az egészségügyi rendszeren keresztül. Népszerű online elérhető kognitív terápia működik az inszomnia kezelésére, amit orvos írhat fel, ha valaki nem tud aludni.

A finneknél fontos a stabil alvásrutin

A finnek azért is alszanak olyan jól, mert ügyelnek rá, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjenek le és ébredjenek

A finnek azért is alszanak olyan jól, mert ügyelnek rá, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjenek le és ébredjenek

Nem csak a mennyiség, a minőség is számít az alvásban, és a finnek ezt nagyon jól tudják. „A legfontosabb, hogy meglegyen a saját rendszeres alvásritmusunk. Ugyanakkor feküdjünk le aludni mindennap és ugyanakkor keljünk, hétvégén is” – mondta a professzor. 

A jó alvás szempontjából az is lényeges, hogy a finneknél az ágy csak az alvásra szolgál. „Nem heverészünk az ágyon alváson kívül. Nem nézünk innen tévét, nem pörgetjük a közösségi oldalakat az ágyban” – mondta.

Hogyan vezethetjük be a finn alvást mi is?

Ha szeretnénk úgy aludni, mint a finnek, néhány kulcsfontosságú dologra kell odafigyelnünk a hálószobánkkal kapcsolatban. 

  1. Mindenki saját takaróval aludjon, Finnországban nem használnak közös takarót a házaspárok sem.
  2. Az esti szaunázás segíti az elalvást a kutatások szerint, ha ez nem elérhető, vegyünk egy forró fürdőt.
  3. A hálószoba legyen hűvös.

Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash