Ez a legjobb fogyókúrás trükk – ráadásul nem kerül semmibe

2023. szeptember 12.
A legfrissebb kutatások szerint semmi sincs, ami olyan hatékony lenne, ha fogyni szeretnénk, mint ha rendesen alszunk. Nem csak az alvás mennyisége számít természetesen, hanem a minősége is.
Alvás fogyás
  • A jó alvás a titka az egészséges étrendnek, életmódbeli szokásoknak.
  • Azok, akik jobban alszanak, tudatosabban étkeznek és mozognak.
  • A legfrissebb kutatások szerint az egészséges súly megtartásához és a fogyáshoz mindenképp foglalkoznunk kell az alvásunkkal.

Nem a drága táplálékkiegészítőkön és menő edzőtermen múlik, fogyunk-e. Egy friss kutatás eredményei szerint a kulcs az ideális testsúly eléréséhez az alvás. Ha eleget és jól alszunk, az javíthat ugyanis az étrendünkön és a testmozgáshoz való viszonyunkon.

Kipihentebb ember vékonyabb

A Pittsburgh Egyetem kutatói túlsúlyos és elhízott embereket követtek egy 12 hónapos fogyókúrás programban. Összehasonlították azt is, milyen volt az alvásuk a vizsgált időszakban, és ez milyen hatással volt a diéta betartására és a testmozgással kapcsolatos céljaikra. Megnézték, mennyi időt tölt valaki az ágyban, mindig ugyanakkor fekszik le aludni vagy össze-vissza, és mennyire érzik kipihentnek magukat reggel.

A kutatók azt figyelték meg, hogy akik jobb alvási szokásokkal rendelkeztek, jelentősen könnyebben elérték a kitűzött súlyt, követték az életmódprogram előírásait, sokkal tudatosabbak voltak a testmozgásban is. 

Miért függ össze az alvás a fogyással?

A jó alvás hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megérzéséhez

A jó alvás hozzájárul az ideális testsúly eléréséhez és megérzéséhez

Ugyan azt sejtették a tudósok, hogy az alvás összefügg a fogyással, mégis meglepte őket, milyen szoros a kapcsolat a kettő között. „Az eredmények arra utalnak, hogy ha az alvásunkat sikerül optimalizálnunk, az hozzásegíthet az egész életmódunk egészségesebbé tételéhez” – mondta Dr. Christopher E. Kline, a Pittsburgh Egyetem professzora, a tanulmány vezetője.

Egy korábbi kutatás is hasonló eredményre jutott. Ebből az derült ki, hogy a jó alvás azért járulhat hozzá a fogyáshoz, mert javítja a szervezetünkben a zsírégetést.

De az étvágyunkban is fontos szerepet játszik, mennyire vagyunk kipihentek. Egy vizsgálat szerint ugyanis, ha jól alszunk, 270 kalóriával kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe anélkül, hogy bármilyen más dolgon változtatnánk az életünkben. Egyszerűen nem sóvárgunk annyira a cukor és szénhidrát után, szívesebben eszünk egészséges ételeket.

Ha szeretnénk fogyni, érdemes átgondolnunk az alvásunkkal kapcsolatos rutinunkat. Mindig ugyanakkor menjünk aludni, az ágyban már ne telefonozzunk, lefekvés előtt három órával már ne fogyasszunk koffeint és alkoholt. Ezek az egyszerű lépések sokat javíthatnak az alvásunkon, ami a derékméretünkön is látszik majd.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash