Fáj a bal melled alatt? Életveszélyes betegség jele is lehet

2023. szeptember 15.
Ha a mellünkben érzünk bármi szokatlant, hajlamosak vagyunk azonnal azt gondolni, biztosan mellrákunk van. Pedig számos más oka lehet annak, hogy fájdalmat érzünk a bal mell alatt.
Fájdalom bal mell alatt
  • Általában nem foglalkozunk a melleinkkel, ám amikor valami furát érzünk, például fájdalmat a bal mell alatt, nehéz nem a legrosszabbra gondolnunk azonnal.
  • Többféle oka is lehet annak, hogy fájdalmat tapasztalunk a bal mell alatt, emésztési problémáktól a szívproblémákon át a mellrákig.
  • Ha a bal mell alatti fájdalom légszomjjal társul, azonnal hívjunk mentőt!

A fájdalom a bal mell alatt rémisztő tünet lehet. Ám nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, egészen banális okok is állhatnak a hátterében. Viszont van néhány olyan eset, amikor figyelembe véve a többi tünetet, jobb minél hamarabb orvosi segítséget kérni.

1. Mellsérülés is okozhat fájdalmat a bal mell alatt

Ha ilyen történik, valószínűleg tudjuk, mi okozza a mellfájdalmat. Autóbalesetnél vagy sportsérüléseknél gyakori, hogy a mellet olyan trauma éri, ami akár hetekig tartó fájdalmat okozhat. Ha ennyi idő alatt sem enyhülnek a panaszok, mindenképp fontos, hogy szakemberhez forduljunk, mert ki kell zárni a szívproblémákat vagy bordasérülést is.

2. Mellfertőzés és  fájdalom

Ha pirosság, váladék és kellemetlen szag társul a mellfájdalomhoz, nagy valószínűséggel fertőzés okozza a panaszunkat. „Ez különösen szoptató nőknél gyakori” – mondta Dr. Alexandra Kharazi mellkassebész. A laktációs masztitiszt, azaz mellgyulladást, a kisbaba szájából származó baktériumok okozzák, ha bekerülnek a tejcsatornán keresztül a mellbe. Az anyatej tökéletes táptalaj a gyors szaporodásukhoz. De az elzáródott tejcsatorna is okozhat gyulladást a mellben. Mindkét esetben fontos, hogy szakemberhez forduljunk. 

Szoptatáson kívül elhízás és diabétesz hajlamosíthat a mellgyulladásra. Azonban ez nagyon ritka, és antibiotikummal kezelhető.

3. A hormonok miatt is fájhat a bal mell alatt

Ha a menstruációs ciklus során mellérzékenységet, mellfájdalmat tapasztalunk, nagy eséllyel hormonális oka van. A fogamzásgátló tabletta, hormonpótló terápia és a meddőség miatt szedett gyógyszerek is okozhatnak hormonális mellfájdalmat. Az jelzi, hogy a hormonok állhatnak a panaszok hátterében, hogy a fájdalom a menstruációs ciklus során változik. De ha a probléma nem múlik, mindenképp forduljunk orvoshoz.

4. Tüdőt érintő légúti fertőzések

A légzőszervet érintő fertőzések általában lázzal, köhögéssel, nehéz légzéssel és fáradékonysággal, aluszékonysággal járnak. Gyakran antibiotikum a vége egy ilyen betegségnek, de súlyosabb esetben, ha kórházi kezelésre van szükség, mert légmell alakul ki, sürgős sebészeti beavatkozást kell végezni. Ez az életveszélyes állapot is a bal mell alatt jelentkező fájdalommal jelentkezik, és azonnal mentőt kell hívnunk, ha ilyet tapasztalunk légúti betegség során.

5. Rossz melltartó 

Egy rossz melltartó is okozhat fájdalmat a mell alatt

Egy rossz melltartó is okozhat fájdalmat a mell alatt

A banális okok közé tartozik, amikor a rosszul megválasztott melltartó okozza a fájdalmat a mellben. Ez különösen a merevítős melltartóknál fordulhat elő, ha rossz helyre esik a merevítő. Ha azt figyeljük meg, hogy a fájdalom azonnal enyhül, amint levettük a melltartónkat, már meg is találtuk a bűnöst.

6. Reflux a leggyakoribb ok

A reflux is okozhat fájdalmat a bal mell alatt. Sőt, leggyakrabban ez áll a tünetek mögött. „Ha a fájdalom, égő érzés erősödik fekve vagy evés után, esetleg keserű vagy savanyú ízt érzünk a szánkban, próbáljunk meg az étrendünkön változtatni. Ha a fájdalom nem enyhül és már hatással van a mindennapjainkra, mindenképp forduljunk orvoshoz” – javasolta Dr. Amy Wetter szülész-nőgyógyász.

7. Tüdőrák és mellfájdalom

„A bal mell alatti fájdalom súlyosabb oka a tüdőrák – mondta Dr. Kharazi. – Ehhez társulhat egyre nehezebb légzés, fáradtságérzet, rossz közérzet, izomvesztés. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha ilyet tapasztalunk, különösen ha dohányzunk is. Ez ugyanis a tüdőrák első számú rizikótényezője.”

8. Övsömör is okozhat mell alatti fájdalmat

Bár általában azt gondoljuk a nevéből adódóan, hogy az övsömör csak a deréktájon jelentkezhet, ez nem igaz. Bárhol megjelenhet a testen, ám jellemzően egyszerre csak az egyik oldalon, és nagyon erős fájdalommal jár. 

9. Szívinfarktus és szívbetegség

A szívproblémákhoz általában társul mellkasi fájdalom, jellemzően a bal oldalon. Így ha ilyet tapasztalunk olyan más tünetekkel együtt, mint nyak- vagy állkapocsfájdalom, szédülés, szorongásérzet, izzadás, hányinger és/vagy hányás, azonnal hívjunk mentőt, mert lehet, hogy infarktusunk van.

10. Mellrák

Valószínűleg az első, ami bevillan, ha fájdalmat érzünk a mellünkben, hogy mellrákunk van. Ha csomót is tapintunk a mellben, tényleg sürgősen menjünk orvoshoz. Mammográfiával és ultrahangos vizsgálattal tisztázzuk, mi okozhatta a panaszokat. Minél korábbi stádiumban sikerül diagnosztizálni a mellrákot, annál jobbak a gyógyulási esélyeink.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash