Már megint a legrosszabbra gondolsz? Így szokj le róla!

2023. szeptember 15.
Ha még meg sem történt a baj, de már a lehető legrosszabb forgatókönyveken gondolkodunk ahelyett, hogy a jelenben történő pozitív dolgokra vagy a lehetséges megoldásokra koncentrálnánk, valószínűleg mi is hajlamosak vagyunk a katasztrofizálásra. Így szállhatunk ki a mérgező spirálból.
Katasztrofizálás legrosszabbra gondolsz
  • A katasztrofizálás az a jellegzetes gondolkodási minta, amikor valaki csak a negatív dolgokra képes fókuszálni. 
  • Olyan negatív spirálba taszíthatja az embert a katasztrofizálás, folyton a lehető legrosszabb forgatókönyvön való gondolkodás, hogy szorongás alakul ki nála.
  • Ha felismerjük ezt a mérgező mintázatot, feltesszük a megfelelő kérdéseket magunknak, átterelhetjük pozitív megerősítésbe a katasztrofizálást.

Reggel úgy ébredünk, hogy betegnek érezzük magunkat. Mondjuk is magunknak, milyen rosszul vagyunk. Ám ahelyett, hogy nyugtáznánk: elkaptunk valamilyen vírust vagy lábadozunk, egyből a legrosszabb forgatókönyvre ugrunk. A fájdalom egyre erősebb, sose leszünk jobban. 

„Ez a katasztrofizálás klasszikus példája – mondta Reena Patel pszichológus. – A katasztrofizálás egy kognitív torzítás, túlzó gondolati mintázat, amikor az agy egyből a legrosszabb kimenetelére ugrik bizonyos eseményeknek, félrelökve a józan észt és logikát.”

Bármilyen témában megnyilvánulhat a katasztrofizálás, egészségtől a politikán át a munkáig. A szakember elmondta, hogyan ismerhetjük fel, mi történik és hogyan húzhatjuk be a féket.

Így ismerjük fel a katasztrofizálást a saját gondolkodásunkban

Az első lépés, hogy felismerjük, katasztrofizálunk. „Jellegzetes mintázatot követ a katasztrofizáló gondolkodásmenet” – mondta a pszichológus. Van egy gondolat, aztán a rosszról egyenesen a legrosszabb kimenetelre ugrunk. Például így:

  • Ha megbukok ezen a vizsgán, soha nem fejezem be az iskolát és teljes kudarc lesz az életem.
  • Ha nem gyógyulok meg ettől a kezeléstől, soha nem leszek jobban és örök életemre így maradok.
  • Elválok, soha többé nem találok senkit, nem leszek többé boldog.

A katasztrofizálás táptalaja a félelem

Morgan Pommells traumaterapeuta úgy írja le a katasztrofizálást, „mint egy félelmetes, szorongást keltő hógolyó, ami irányíthatatlanná válik”, mondta. „Minél többet gondolunk a hógolyóra, annál nagyobbra nő és annál félelmetesebbé válik.”

Amikor katasztrofizálunk, a negatív következményeknek sokkal nagyobb súlyt adunk, mint a lehetséges pozitív vagy semleges végkimenetelnek. Ezt a pszichológus negatív jóslásnak nevezi. „Meg vagyunk győződve arról, hogy valami rossz történik, és esély sincs arra, hogy máshogy legyen, esetleg pozitív legyen a vége.”

Trauma, mint a katasztrofizálás gyökere

„Gyakran azokra jellemző a katasztrofizálás, akik a múltban átéltek valamilyen fájdalmas eseményt – mondta Pommells. – A veszélyes, sőt, életveszélyes helyzetekben a katasztrofizálás akár meg is védhet. Az ilyen gondolatmenet ugyanis készenléti állapotba helyezi a testünket, túlélő módba kapcsolunk, hogy biztonságba kerüljünk ismét.”

Ugyanakkor ez a figyelmeztető rendszer téves riasztást is leadhat, ilyenkor történik az, hogy teljesen hétköznapi helyzetekben katasztrofizálunk. 

Hogyan állíthatjuk meg a katasztrofizálást?

A katasztrofizálás tárgya bármi lehet, egészségtől a munkán át a magánéletig

A katasztrofizálás tárgya bármi lehet, egészségtől a munkán át a magánéletig

Ha azon kapjuk magunkat, hogy a gondolataink a katasztrofizálás negatív spiráljába kerültek, hangosan mondjuk, hogy állj! vagy elég! A pszichológus szerint ezek a szavak megtörhetik a negatív gondolati hullámokat, és segíthetnek, hogy irányt változtassunk. 

Ha megálltunk, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Honnan tudhatom, hogy ez valóban igaz-e? 
  • Mi van, ha az egész magától megoldódik?
  • Milyen múltbeli élmény válthatta ki ezeket a gondolatokat?

Amikor ezekre a kérdésekre elkezdünk válaszokat keresni, a hógolyó lelassul és olvadni kezd.

Keressük meg a pozitív végkifejlet lehetőségét

A következő lépés, hogy a legrosszabb forgatókönyv helyett azon gondolkodunk, esetleg milyen jó kimenetele lehet az adott dolognak. Például ahelyett, hogy azt vizionálnánk, kirúgnak az iskolából, ha nem sikerül a vizsgánk, fontoljuk meg azt a lehetőséget, hogy a professzor enged pótvizsgázni vagy felajánlják a korrepetálást az újabb vizsga előtt. 

Ha attól félünk, hogy sose gyógyulunk meg vagy leszünk jobban egy műtét után, keressünk egy jó gyógytornászt, aki felgyorsíthatja a felépülésünket. „Ahelyett, hogy a lehető legrosszabb dolgokon töprengünk, próbáljunk meg a jó vagy legalább kevésbé rossz lehetőségekre fókuszálni” – javasolta Patel.

Legyünk türelmesek magunkkal

„Aki hajlamos a katasztrofizálásra, látja maga előtt, hogy a legrosszabb forgatókönyv lezajlik – mondta Patel. – Nem megy egyik percről a másikra megtanulni, hogy a legrosszabb mégsem mindig következik be.”

A pozitív megerősítés segíthet, hogy emlékeztessük magunkat arra: megállíthatjuk a katasztrofizáló gondolatspirált. Ellenállóbbá válhatunk vele szemben. „Muszáj hinnünk benne, hogy képesek vagyunk úrrá lenni a katasztrofizáló gondolatainkon” – mondta a pszichológus.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash