Ezzel ráveheted a hajad, hogy gyorsabban és hosszabbra nőjön

2023. szeptember 25.
Az igazán hosszú haj tényleg csoda szép, de rengeteg erőfeszítésre lehet szükségünk, mire a derekunkat csapdossa. Ha nem póthajjal érjük el a kívánt hosszt, hanem úgy döntünk, elindulunk a hajnövesztés rögös útján, mutatjuk, a szakemberek szerint milyen hatékony módszerekkel serkenthetjük a hajnövekedésünket. Persze a kitartásra és türelemre azért szükségünk lesz.
Gyorsabban nő a haj
  • Mindenkinek mások az adottságai, ám vannak olyan eszközök, amikkel serkenthetjük a hajnövekedést.
  • Mutatunk 15 olyan trükköt, amitől gyorsabban és hosszabbra nőhet a hajunk.
  • A kitartás és türelem mellett az ollóra is szükségünk van, ha igazán szép hosszú hajat szeretnénk.

Ha végre lenövesztenénk a bilifrizurát vagy dús, lobogós lófarokra vágyunk, néhány dologgal segíthetjük a hajunk növekedését, hogy gyorsabban elérjük a kívánt hosszt. Ám először mindenképp lélekben kell felkészülnünk arra, hogy az egész tovább tarthat, mint gondolnánk vagy szeretnénk. 

A haj minden hónapban nagyjából 1 centit nő, ha szerencsések vagyunk és jó állapotban van. Tehát az biztos, hogy eltart egy darabig, mire a derekunkat csapdossa a hajunk. Viszont a következő trükkökkel segíthetjük a hajhagymákat, hogy hatékonyabban dolgozzanak és gyorsabban nőjön a hajunk.

1. Ne féljünk az ollótól, ha növesztjük a hajunkat

Teljesen ellentétes hatásúnak tűnhet vágatni a hajunkból, ha növesztjük. Viszont ha a hajvégeket rendszeres időközönként felfrissíttetjük és a töredezett részt levágják, sokkal egészségesebb és rendezettebb lesz a frizuránk. 8 hetente célszerű ellátogatni a fodrászhoz akkor is, ha növesztjük a hajunkat. Ezt nem kell szigorúan vennünk, de ha festetjük, szőkíttetjük, gyakran vasaljuk vagy sütjük a hajunkat, érdemes figyelni a hajvégeket.

2. Olvassuk el alaposan, mit írnak a samponos dobozon

A hajnövekedés akkor a leggyorsabb, ha megfelelően ápoljuk és gondozzuk a hajunkat, főleg ha vizes. „Használjunk nagyon gyengéd sampont, a legjobb, ha természetes alapú – mondta Dr. Dominic Burg hajgyógyász szakorvos. – Kerüljük a parabénokat, szilikont. Ha ezek szerepelnek az összetevők között, válasszunk másik sampont.” A durva adalékanyagok eltömíthetik a hajhagymákat, a fejbőr pórusait, így lassulhat a haj növekedése.

3. Ne mossunk olyan gyakran hajat

A samponban található bizonyos anyagok lassíthatják a haj növekedését

A samponban található bizonyos anyagok lassíthatják a haj növekedését

Ha növesztjük a hajunkat, célszerű ritkábban és kevesebb samponnal mosni, hogy a természetes faggyútermelés helyreálljon. Ez segít ugyanis megvédeni a hajszálakat a töredezéstől, külső környezeti hatásoktól. Ha a hajszálak töredeznek, megsérülnek, lassul a növekedés, és azon bosszankodhatunk, miért nem nőtt már megint egy millimétert sem a hajunk az elmúlt hónaphoz képest.

A hajkondicionálás viszont nagyon fontos, ha növesztjük a hajunkat. Dr. Anabel Kingsley bőrgyógyász szakorvos is kiemelte: „ahhoz, hogy a hajunk megőrizze a rugalmasságát és gyorsabban nőjön, hajpakolást, hajkondicionálót is célszerű rendszeresen használnunk”.

4. Ne dörzsöljük a törölközővel a hajunkat, ha növesztjük

Ha csavarjuk, dörzsöljük és nyomkodjuk a hajunkat a törölközővel, nagyon könnyen károsíthatja a sérülékeny vizes hajat. Inkább csak itassuk le a vizet egy mikroszálas törölközővel a hajszálakról, majd szárítsuk meg nem túl forró hőfokra állított hajszárítóval. Ha tényleg komolyan gondoljuk a hajnövesztést, megpróbálkozhatunk azzal is, hogy csak hagyjuk magától megszáradni a hajat.

5. Nem mindegy, hogyan fésülködünk

Ideje elfelejtenünk azt a módszert, amit Sissy, Ferenc József császár felesége is alkalmazott: 100-szor áthúzni a hajkefével a hajat. Minél óvatosabban fésüljük és csak a lehető legszükségesebb mértékben. „Használjunk kerek fejű, műanyag sörtékkel rendelkező, párnázott hajkefét” – javasolta Kingsley. Mindig a haj végét fésüljük ki először, majd innen fésüljük ki a hajtövek felé kisebb részekben összefogva a hajat.

6. Ha növesztjük, hagyjuk kibontva a hajat, amennyit csak lehet

A hajszárítás, vasalás, göndörítés, különböző kémiai anyagok, amiket rákenünk, mind károsíthatják a hajunkat, a Napról nem is beszélve. Ezért, ha szeretnénk, hogy minél gyorsabban nőjön a hajunk, a lehető legkevesebb hasonló kínzásnak tegyük ki. Minél többet legyen a maga természetességében, hogy regenerálódhasson és nőhessen.

7. Szokjunk hozzá az alacsonyan összefogott lófarokhoz

Rendben van, hogy nekünk Ariana Grande fejtetőn szorosan összefogott lófarka az álmunk, viszont a hajunk kifejezetten utálja ezt a fajta frizurát. Ha szeretnénk, hogy gyorsabban és hosszabbra nőjön a hajunk, lazán fogjuk össze a tarkón és olyan hajgumival – például egy selyem scrunchie-val –, ami nem vág bele szorosan a hajszálakba, így nem okoz törést.

8. Aludjunk selyem párnahuzaton

A selyem párnahuzat nem károsítja a hajat, így gyorsabban nő

A selyem párnahuzat nem károsítja a hajat, így gyorsabban nő

Ahhoz, hogy a hajunk gyorsabban és hosszabbra nőjön, tényleg minden kényeztetést meg kell adnunk neki és vigyáznunk kell rá. Ebben segíthet, ha selyem párnahuzatra váltunk. Ez segíthet megelőzni a törést, károsodást, mivel a finom textilszálak nem bánnak durván a hajszálakkal akkor sem, ha forgolódunk a párnán. Arról nem is beszélve, hogy az arcbőrnek is jót tesz, ha selyem párnahuzatot használunk.

9. Nyugodjunk meg, ha azt akarjuk, hogy nőjön a hajunk

Talán ez a legnehezebb az összes közül, mikor már alig várjuk, hogy derékig érő hajunk legyen. „A testünk tudja, hogy a hajunk nem elengedhetetlenül fontos az életben maradásunkhoz, nem úgy, mint a tüdő, szív vagy az agy – magyarázta Dr. Burg. – Ezért ha stresszelünk, például amiatt, miért nő ilyen lassan a hajunk, a szervezetünk a tápanyagokat a létfontosságú szerveinkbe tereli, hogy ellenálljanak a stresszhatásnak, mindezt a hajunktól elvonva.”

Ha tehát folyamatosan szorongunk, izgulunk, stresszelünk, a hajhagymáink azt az üzenetet kapják az agytól, hogy lassítsák a növekedést. Mi pedig ennek pont az ellenkezőjét szeretnénk. Nyugodjunk tehát meg, meditáljunk, relaxáljunk rendszeresen, hogy gyorsabban nőjön a hajunk.

10. Együnk olyan ételeket, amik segítik a haj növekedését

Nem kell azonnal a táplálékkiegészítőkhöz nyúlni. Sokkal egészségesebb, ha a haj növekedéséhez elengedhetetlen tápanyagokat kiegyensúlyozott étrenddel biztosítjuk a szervezetünk számára. A szakember szerint ezek az ételek járulnak hozzá leginkább a haj gyorsabb növekedéséhez:

  • olajos magvak
  • tojás
  • leveles zöldek
  • lazac
  • avokádó
  • cékla
  • karfiol
  • leveles kel

Forrás: The Cut, fotó: Unsplash