- A Harvard Egyetem Egészségtudományi Karának tudósai végeztek átfogó vizsgálatot a keményítőtartalmú zöldségek és a 40 feletti hízás kapcsolatáról.
- Kiderült, hogy bizonyos típusú zöldségek kifejezetten hizlalhatnak.
- A kukoricának, borsónak és más keményítős zöldségeknek magasabb a glikémiás indexe, ez okozhatja a súlygyarapodást és a derekunkra felkúszó zsírpárnákat.
Ne gondoljuk, hogy ülhetünk a babérjainkon azok után, ha végre sikeresen lemondtunk a csokoládéról. Egy friss kutatás eredményei szerint ugyanis bizonyos típusú zöldségek hizlalhatnak.
A Harvard Egyetem Egészségtudományi Karának tudósai végeztek átfogó vizsgálatot a keményítőtartalmú zöldségek és a 40 feletti hízás kapcsolatáról. Ebből kiderült, hogy ezek a zöldségek több kalóriát tartalmaznak és magasabb a glikémiás indexük, így különösen a klimax idején hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz.
Azt is megfigyelték, hogy a magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök – mint a teljes értékű gabona vagy az alma és körte – viszont csökkentik a 40-es éveinkben nagy eséllyel bekövetkező hízás mértékét.
Mutatjuk, 40 felett melyik zöldséget, gyümölcsöt mire érdemes lecserélnünk, hogy megőrizzük a derékvonalunkat!
40 felett váltsunk kukoricáról sárgarépára
100 g tartalmaz:
- Keményítő/Kalória: 5,7 g/86 kcal – 1,4 g/41 kcal
- Rost: 2 g – 2,8g
- Kalcium: 2 mg – 33 mg
A kukorica és a sárgarépa is nagy rosttartalmú zöldség, emellett C-vitamint és káliumot is találunk mindkettőben. Ám a kukorica sokkal több keményítőt is tartalmaz, ami ugrásszerű vércukorszint-emelkedést okoz, és a kalóriatartalma is közel kétszerese a sárgarépának.
A 24 éven át zajlott harvardi tanulmány eredményei szerint azok, akik a kukorica helyett sárgarépát fogyasztottak, a vizsgált négyéves időszakok alatt 0,9 kg-mal kevesebbet híztak 40 felett.
40 felett váltsunk krumpli helyett cukkinire
100 g tartalmaz:
- Keményítő/Kalória: 17,3 g/93 kcal – 0,0 g/17 kcal
- Rost: 2,2 g – 1g
- C-vitamin: 9,6 mg – 17,9 mg
Köztudott, hogy a burgonya kifejezetten keményítős zöldség, így nem a legjobb választás az étrendünkben, ha a vércukorszint egyensúlyban tartása és az ideális testsúly elérése, megtartása a célunk 40 felett. A cukkini viszont pont ellenkezőleg.
Az se tévesszen meg senkit, hogy a krumpli rosttartalma magasabb: ez szinte mind a héjában található, így amikor meghámozzuk, el is veszítjük.
40 felett váltsunk banánról körtére
100 gramm tartalmaz:
- Keményítő/Kalória: 5,4 g/89 kcal – 0,0 g/57 kcal
- Rost: 2,6 g – 3,1g
- Kálium: 358 mg – 116 mg
Jól jöhet a banán, ha gyorsan hasznosuló energiára van szükségünk például egy izzasztó edzés során. Ugyanakkor ha az a célunk, hogy 40 felett is megőrizzük a derékvonalunkat, érdemes alacsonyabb kalória- és keményítőtartalmú gyümölcsöt választanunk helyette. A körte azért helyettesítheti jól a banánt az étrendünkben, mert hasonlóan magas a kálium- és rosttartalma, viszont keményítő egyáltalán nincs benne.
40 felett váltsunk jégsalátáról leveles kelre
100 gramm tartalmaz:
- Keményítő/Kalória: 0,0 g/14 kcal – 0,0 g/35 kcal
- Rost: 1,2 g – 4,1g
- Kalcium: 18 mg – 254 mg
Bár mind a jégsaláta, mind a leveles kel kevés keményítőt tartalmaz, van egy nagyon lényeges különbség a kettő között: a vitamin- és ásványianyag-tartalom. A leveles kelben elképesztően sok C-vitamin és kalcium található, nem véletlenül nevezik szuperélelmiszernek.
40 felett váltsunk görögdinnyéről málnára
100 gramm tartalmaz:
- Keményítő/Kalória: 0,0 g/30 kcal – 0,0 g/52 kcal
- Rost: 0,4 g – 6,5 g
- Vas: 0,2 mg – 0,7 mg
Bár kétségtelenül frissítő nyáron egy szelet görögdinnye, a rosttartalma elhanyagolható. Érdemes helyette málnát választanunk 40 felett. Ez ugyanis az egyik legmagasabb rosttartalmú gyümölcs, ráadásul rengeteg antioxidánst és gyulladáscsökkentő növényi hatóanyagot is tartalmaz.
Bár a dinnyében is van C-vitamin és vas, a málnában háromszor annyi található. Sőt, mellette magnézium és foszfor is jut a szervezetünkbe vele.
40 felett váltsunk fehér káposztáról lilára
100 gramm tartalmaz:
- Keményítő/Kalória: 0,0 g/25 kcal – 0,0 g/31 kcal
- Rost: 2,5 g – 2,1g
- Antioxidánstartalom: 4,5-szer magasabb a lila káposztában
A zöldségek és gyümölcsök esetében érdemes figyelni a színüket. Minél erősebb, annál több növényi festékanyagot tartalmaz, ami egyenesen arányos a tápanyagtartalommal. Nem meglepő ennek fényében, hogy a lila káposzta négy és félszer több antioxidánst tartalmaz. Ezek között van C-vitamin, karotinoidok és flavonoidok. Ugyanez megfigyelhető egyébként a vöröshagyma-lila hagyma esetében is.
Forrás: The Telegraph, fotó: Unsplash, Getty Images