7 jele annak, hogy valóban egészségesen étkezel

2022. október 22.
Szeretnéd tudni, hogy megkapja-e szervezeted a szükséges tápanyagokat? Ennek tudatában követned kell a jeleket, amelyeket a tested küld neked. Azok az emberek, akik kiegyensúlyozott étrendet követnek, amely minden élelmiszercsoportból különféle tápláló ételeket tartalmaz, nem szenvednek táplálkozási hiányosságoktól.

A különböző korcsoportok tápanyagigénye eltérő. A tinédzsereknek például a csontsűrűség növelésére kell összpontosítaniuk kalciumban gazdag ételekkel. A 60 éves és idősebb felnőtteknek fehérjében gazdag ételekre kell összpontosítaniuk, hogy fenntartsák a csontok erejét és biztosítsák a B12-vitamint, mivel annak hiánya az életkorral növekszik. A legfontosabb szabály, hogy étkezz változatosan, és vigyél fel több gyümölcsöt és zöldséget az étlapodra. Nézzük is meg azt a 7 jelet, amelyek azt mutatják, hogy tényleg helyesen táplálkozol:

1. A hajad dús és fényes

A fényes haj a jó egészség jele lehet. Ha a hajad dús és élettel teli, akkor mindenképpen jó a diétád. A ritkuló haj vagy az idő előtti őszülés néha vitaminhiány jele lehet. Tudnod kell, hogy az normális dolog, ha naponta akár 100 hajszálat is elveszítesz, és nem kell pánikba esni, ha hajszálakat találunk ágyunkban vagy a fürdőkádban.

jel-egeszseg-etkezes

2. Nincs problémád a bőröddel

A bőr állapota is megmondhatja, hogy megfelelően táplálkozunk-e. Bizonyos vitaminok hiánya számos bőrproblémához vezet. Például, ha a bőrünk száraz és hámló, akkor C-vitamin-hiányban szenvedünk. A bőrkiütések a B2-vitamin-hiányt, a száraz bőr pedig az A-vitamin-hiányt jelzik. Ha bőrünk idő előtti öregedését észleljük, szükségünk van több E-vitaminra. De ha nincs ilyen problémád, akkor minden rendben van.

3. Van elég energiád

A szervezet az ételt energiává alakítja. Ha gond nélkül végzed szokásos tevékenységeid, valószínűleg szervezeted megkapja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha napközben fáradtabbnak érzed magad, figyelj oda a táplálkozásra, és juttass be több vitamint táplálékkal.

4. Egészségesek a körmeid

A körmök egészségügyi problémákat is feltárhatnak. A sima, egészséges körmök jó táplálkozást jeleznek. A könnyen töredező körmök vas- vagy B-vitamin-hiányra utalhatnak.

5. Kevésbé vagy sérülékeny

A szervezetnek C- és K-vitaminra van szüksége a sérülések és a vérrögök gyors gyógyulásához. Ha nincs elegendő mennyiségű vitamin, könnyebben jelentkezhet például véraláfutás.

6. Ha megfázol gyorsan elmúlik

A megfelelő táplálkozás nem akadályozza meg a vírus bejutását a szervezetbe, de számos vitamin és ásványi anyag segít megőrizni az immunrendszer működését, így az képes leküzdeni a megfázást és gyorsabban túl leszel rajta.

7. Jól érzed magad a bőrödben

Ha a tested általában jól érzi magát, anélkül, hogy drasztikus, megmagyarázhatatlan energiaváltozásban szenvedne, akkor valószínűleg megkapja a szükséges tápanyagokat.

Forrás: Egészség Életmód, Fotó: Pexels

Olvass tovább!