Folyton hideg a kezed? Meglepő oka lehet!

2023. október 23.
Nagyon sok embernél fordul elő, hogy folyton hideg a kezük. A kesztyűn kívül is vannak más lehetőségek, hogy felmelegítsük. De a szakember azt is elárulta, mi okozza a jelenséget.
Hideg kéz
  • Akár a fáradtság is okozhatja, hogy folyton hideg a kezünk.
  • Már egy kézkrém is segíthet, hogy ne hűljön ki folyton.
  • Mikor kell orvoshoz fordulnunk a hideg kéz problémájával?

Mindenki máshogy érzékeli a hideget vagy meleget. A legtöbb esetben csupán az áll a hideg kéz mögött, hogy érzékenyebbek vagyunk az átlagnál. De néhány esetben nem árt az óvatosság, és célszerű szakemberhez fordulnunk, ha úgy érezzük, a normálisnál is hidegebb a kezünk.

Mitől lehet hideg a kezünk?

Egészen banális okai lehetnek annak, ha gyakran érezzük nagyon hidegnek a kezünket. Más esetekben viszont komoly betegség áll a háttérben.

  1. Fáradtság: gyakori, hogy olyankor érezzük sokkal hidegebbnek a kezünket, ha fáradtak vagyunk.
  2. Rossz vérkeringés a végtagokban: ha a hideg kezeket a rossz vérkeringés okozza, érdemes elmennünk az orvoshoz, hogy az okokat kiderítsük és kezeljék.
  3. Pajzsmirigyproblémák vagy Raynaud-szindróma: ezek sokkal komolyabb betegségek, melyek mindenképp orvosi ellátást igényelnek.
  4. Vashiányos vérszegénység: az anémia is okozhatja a gyakran kihűlő kezeket.

Ne engedjük kihűlni a kezeket

A kézkrém megakadályozhatja, hogy kihűljön a kezünk

A kézkrém megakadályozhatja, hogy kihűljön a kezünk

A legegyszerűbb, ha megpróbáljuk megelőzni a kezek kihűlését. A gyakori krémezés nem csak azért fontos, mert megóvja a kiszáradástól a bőrünket. A kézkrém zsírtartalma nem engedi a hideget sem a bőrünk közelébe, így az nem hűl ki.

Dohányozzunk kevesebbet, hogy ne hűljön ki a kezünk

A dohányzás rontja a perifériás vérkeringést. Ha felhagyunk a cigarettázással, már rövid időn belül tapasztalhatjuk, hogy melegebbek lesznek a végtagjaink. A véráramlás szinte azonnal javul, mivel a nikotin érszűkítő hatása nélkül sokkal hatékonyabban eljut a vér a végtagok apró hajszálereibe is.

Mi nem segít a hideg kézen?

A meleg víz nem jó megoldás a kihűlt kezek felmelegítésére. Egy friss kutatás szerint a fagyási sérülések ellen sem az a megoldás, hogy meleg víz alá tartjuk a végtagot. A szobahőmérsékletű folyadék a leghatásosabb.

Ha a víz túl meleg, az csökkentheti az érzékelőképességet és még hidegebbnek érezzük a kezünket, mint előtte. Ha mindenképpen ragaszkodunk a meleghez, inkább igyunk egy meleg teát. Az belülről segít, hogy felmelegedjen a hideg kezünk.

Forrás: Marie Claire Italy, fotó: Unsplash