Ez a 4 kérdés elárulja, tartós lesz-e a szerelmed

2023. november 02.
Egy szerelem elején gyakran nem könnyű látni, merre tart a kapcsolat, ezek a kérdések azonban segíthetnek eldönteni, hogy tartós-lesz a kötelék.
így teheted túl magad az első szerelmeden

Senki nem látja a jövőt, pláne ha emberi kapcsolatokról van szó, hiszen azok különböző élethelyzeteken és személyiségváltozásokon át formálódnak, csiszolódnak vagy éppen szakadnak meg. Fontos azonban tudnunk, hogy a megfelelő önismerettel, és a párkapcsolatra való tudatos reflektálással sokkal nagyobb eséllyel láthatjuk, hogy merre tart az adott viszony.

A párkapcsolatok esetében az alábbi négy kérdést lehet érdemes feltenni, hogy megtudjuk, tartós jövő vár-e a szerelmünkre!

Képesek vagytok áldozatot hozni egymásért?

Szögezzük le, a szerelem nem követelhet meg önfeladást vagy olyan áldozatot, ami nem komfortos számunkra, esetleg rossz hatással van az életünkre. De igenis fontos, hogy képesek legyünk priorizálni a párkapcsolatot, és meghozni bizonyos áldozatokat a másikért. Ideális esetben egyébként ezeket nem is igazán áldozatként éljük meg, egyszerűen természetes, hogy megteszünk bizonyos dolgokat egymásért (hangsúlyozzuk, bizonyos kereteken belül). Itt persze fontos az is, hogy ez kölcsönös legyen – ha csak az egyik fél hoz áldozatokat, az már régen rossz dinamikára utal.

Jobb érzéssel tölt el a másik a nehéz napjaidon?

Egy jó párkapcsolatban a partnerünk a bástyánk, az a biztonságos tér, amiben felfedhetjük sebezhetőségünket, kiadhatjuk érzéseinket és támogatásra találhatunk a nehéz percekben. Ha úgy érzed, a partnered képes felemelni olyankor, amikor mélyen vagy, az jó eséllyel tartós szerelmet jelez.

szerelem-jelei-parkapcsolat-lelek

Képes vagy örülni a másik sikereinek?

A szerelem bizonyos értelemben összeolvadást jelent: ilyenkor annyira mély érzéseket táplálunk a másik iránt, hogy a bánatát a saját bánatunknak érezzük, és az öröme is olyan, mintha a mi örömünk lenne. Jól jelezheti egy párkapcsolat tartósságát, ha a felek őszintén, mélyen tudnak örülni a másik fél sikereinek, és képesek valódi partnerként támogatni őket a saját útjukon. Itt is nagyon fontos, hogy ez mindkét félre igaz legyen!

Részese a másik hosszú távú terveinknek?

Ez talán a legkomplexebb, de egyben leginkább megvilágító kérdés. Próbáld meg elképzelni a jövődet, a céljaidat, és nézd meg, hogy látod-e benne a másikat? El tudod vele képzelni az összeköltözést, családalapítást – már ha vágysz ezekre a dolgokra. Ha szeretnél hosszú távra tervezni, érdemes lehet már a párkapcsolat elején átgondolni, hogy te magad látod-e a közös jövőt. Ha nem, lehet, hogy nem is érdemes küzdeni a szerelem tartósságáért…

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images