Megkopaszodhatsz Hailey Bieber szuperdivatos frizurájától

2023. november 11.
Mióta Sofia Richie megtanította a TikTokon, mi a trükkje a sztárok szuperszoros kontyának, azóta éjjel-nappal így hordják a hajukat a nők. Kiderült azonban, hogy hiába a sikkes fazon, komoly árat fizethetünk érte. A nagyon szoros lófarok vagy konty ugyanis hajvesztéshez vezethet.
Hailey Bieber szoros konty kopaszodás
  • Ha nem tudunk a szoros konty nélkül élni, mutatjuk, hogyan kerülhetjük el, hogy megkopaszodjunk.
  • A szuperszoros kontyot vizes hajból formázzák, hogy minél erősebben meg lehessen húzni.
  • Sofia Richie-n kívül Kim Kardashian, Bella Hadid és természetesen Hailey Bieber is nagy rajongója a szoros kontynak.

Több mint 600 millióan nézték meg Sofia Richie videóját a TikTokon, melyben megmutatta, hogyan készíthetjük el a szoros kontyot. Nem minden kockázat nélküli azonban, ha annyira megszeretjük a praktikus és letisztult kontyot, hogy éjjel-nappal így hordjuk a hajunkat. A hajgyógyász szerint ugyanis hajvesztéshez, kopaszodáshoz vezethet.

Hogyan készül a szoros konty, ami kopaszságot okozhat?

@sofiarichiegrainge

Sleek lazy girl bun 🫶🏼

♬ original sound – Sofia Richie Grainge

Ha követjük Sofia Richie útmutatóját, így készíthetjük el a szoros kontyot magunknak:

  1. A vizes hajra vigyünk fel nagyon sok fehérjedús hajmaszkot. Szinte áztassuk be a hajat.
  2. Hajkrém segítségével válasszuk ketté a hajat, és egy vékony gumival rögzítsük az egyiket.
  3. A maradék hajat nagyon szorosan húzzuk hátra és egy másik gumival rögzítsük a kontyot. 

Mivel vizes hajból készítettük el a kontyot, sokkal biztosabban a helyén marad. Hogy minél ragyogóbb legyen, a végén még egy kis hajolajjal ápolta a kész frizurát Richie.

Miért kopaszodhatunk meg a szoros kontytól?

@saidesilva

Besties, help! I’m bald! What would @Kourtney ❤️ do? #fyp #hair #hairfail

♬ original sound – SaiDeSilva

A szoros konty jól néz ki, ez nem vitás. Jól mutat Bella Hadid, Kim Kardashian, Hailey Bieber és Jennifer Lopez is a frizurával. Van azonban néhány gond azzal, ahogy Sofia Richie készíti el a szoros kontyot:

  • Még vizesen köti össze, különösen ilyen szorosan, a haját. „A nedves haj sokkal sérülékenyebb, jobban nyúlik. A kutikularéteg nem olyan ellenálló, mint szárazon” – figyelmeztetett Dr. Shab Caspara trichológus.
  • Ha gyakran fogjuk össze ilyen szoros kontyba a hajat, az újabb és újabb mikrosérülések a kutikulán kopasz foltok kialakulásához, az alopécia egy fajtájához vezethetnek.
  • A még növőben lévő babahajat és az erős kémiai anyagokkal kezelt – például szőkített, egyenesített – hajat különösen károsíthatja a szoros konty.
  • A hajmaszk károsítja a hajat, ha túl hosszú ideig marad rajta. Ha túl sok fehérjével árasztjuk el a hajunkat, ahogy Sofia Richie is tette a hajpakolással, könnyebben töredezhet és a fejbőrt is irritálhatja, eltömítheti a hajhagymákat. Ez előidézheti a hajhullást, kopaszodást.

Ne legyünk nyugodtak akkor sem, ha száraz hajból készítjük el a szoros kontyot. A hajvesztés veszélye, különösen a hajvonal mentén, ekkor is fennáll. „Ha hetente-kéthetente egyszer felkötjük a hajunkat ilyen szoros kontyba, attól valószínűleg semmi bajunk sem lesz – hangsúlyozta a szakember. – Azonban ha ez a mindennapos hajviseletünk, az a hajhagymákat súlyosan károsíthatja, és kopaszodást idézhet elő.”

Mit tegyünk, ha kopaszodás veszélye nélkül akarunk szoros kontyot viselni?

Jó hír, hogy nem kell teljesen lemondanunk a szorosan felkötött hajról. Egészen apró változtatásokkal megelőzhetjük a kopaszodást. 

  1. Ne formázzuk vizesen a hajat!
  2. Selyem vagy szatén bevonatú hajgumit használjunk, ami csökkenti a haj töredezésének esélyét.
  3. Ha már látjuk a haj vékonyodását, megjelentek a kopasz foltok, mindenképp forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.
  4. Egészségesebb, ha a szoros konty helyett inkább egy laza, skandináv kontyra szavazunk, ahogy a koppenhágai divathét látogatói.

Forrás: StyleCaster, fotó: Getty Images