KRESZ-kvíz: most kiderül, kaphatnál-e jogosítványt!

2023. október 30.
A KRESZ szabályai nem csak az autósokra érvényesek. A kerékpárosoknak, gyalogosoknak, motorosoknak és rollerezőknek is ugyanúgy ismerniük kell, hiszen életek múlhatnak rajta. Kvízünkből kiderül, vajon mennyire ismerjük jól a közlekedés szabályait. Kaphatnánk jogosítványt?
KRESZ teszt kvíz
  • A KRESZ szabályai nem csak az autósokra, hanem minden közlekedőre érvényesek.
  • Töltsük ki a kvízt, és kiderül, vajon kaphatnánk-e jogosítványt!
  • Hány kérdésre tudunk jól válaszolni a közelekedési szabályokkal kapcsolatban?

Az utóbbi hónapokban több olyan baleset is történt, ami előtérbe helyezte a KRESZ szabályait. Mindenki úgy gondolja, ő tisztában van a közlekedési előírásokkal, de vajon akkor is ilyen magabiztosak vagyunk, ha egy kvízben kell válaszolnunk a KRESZ-szel kapcsolatos kérdésekre?

Töltsük ki a KRESZ-kvízt, és kiderül, vajon kaphatnánk-e jogosítványt, vagy szükség lenne rá, hogy felfrissítsük a közlekedéssel kapcsolatos ismereteinket!

Jogosítvány és a KRESZ-szabályok

A kvízünk is segíthet, hogy ráébredjünk, ideje elővenni a KRESZ tankönyvet!

A kvízünk is segíthet, hogy ráébredjünk, ideje elővenni a KRESZ-tankönyvet!

Nem csak Magyarországon, de Európában is eljött az ideje, hogy a törvényhozók átgondolják a jogosítvány megszerzésének szabályait. Több olyan súlyos baleset is történt az utóbbi időben, ami miatt érdemes magunkba nézni, és őszintén átgondolnunk, vajon mennyire vagyunk tisztában valójában a KRESZ szabályaival? A kvízünk is segíthet, hogy ráébredjünk, ideje elővenni a KRESZ-tankönyvet!

Számos változást tervez az Európai Bizottság a márciusban nyilvánosságra hozott irányelvtervezete szerint.

  1. Az Európai Unió összes tagországában azonos feltételek mellett juthatnának jogosítványhoz az emberek.
  2. Akár 17 éves kortól szerezhetnénk jogosítványt, viszont egy évig csak kísérővel vezethetnénk.
  3. A jogosítvány megszerzése után mindenhol két év gyakorlóidőszak következne, és a kezdő vezetőknek minden országban tilos lenne alkoholt fogyasztani. (A felvetés azért született, mert bár a fiatalok az összes járművezetőnek csupán 8 százalékát teszik ki, öt halálos balesetből kettőt 30 év alatti motorosok vagy autósok okoznak.)
  4. Változtatnának a tananyagon is az új tervek szerint.

Töltsük ki a KRESZ-kvízt!

Ha van jogosítványunk, elvileg a KRESZ-kvíz kérdéseire hibátlanul kell válaszolnunk. Ám nem csak az autósoknak fontos, hogy ismerjék a közlekedés szabályait. Teljesen véletlenszerű kérdéseket teszünk fel, ám nem az a cél, hogy a legritkább kivételek nemtudásával szembesítsük a kvíz kitöltőit. 

Olyan mindennap használatos közlekedési tudnivalókkal kapcsolatos kérdéseket teszünk fel a KRESZ-kvízben, amire bárkinek bármikor szüksége lehet. Ezek a szabályok ugyanis életeket menthetnek. 

A KRESZ-kvíz minden kérdésénél három lehetséges válasz közül kell a helyeset megmondanunk. Indulhat a kvíz?

KRESZ-kvíz: mennek még a legalapvetőbb közlekedési szabályok?

KRESZ teszt kvíz

Végre a figyelem középpontjába kerültek a KRESZ szabályok. Az Európai Unió a jogosítvány szabályainak változtatását tervezi. Tesztelt a tudásod új kvízünkkel, nézd meg, ma átmennél-e a KRESZ-vizsgán!

Fotó: Unsplash