Nőknek is lehet merevedése – Milyen érzés a klitorisz erekciója?

2023. november 28.
Első pillantásra a női és férfi nemi szerv teljesen különbözőnek tűnik. Az igazság azonban az, hogy a péniszben és a vulvában több közös van, mint gondolnánk. Beleértve az erekció képességét is. Igen, a nőknek is lehet merevedése.
Női merevedés klitorisz erekció
  • Bár külsőre különbözően néz ki a pénisz és a klitorisz, mindkettő képes az erekcióra.
  • Hasonló sejtek építik fel őket, ezért hasonló hatással van rájuk a nemi vágy és hasonlóan működnek szex közben.
  • Fenwa Milhouse urológus magyarázta el, mit jelent a klitorisz erekciója, hogyan néz ki és milyen érzés.

Nem valószínű, hogy az iskolai felvilágosító órán beszéltek a klitorisz erekciójáról is. Pedig a nőknek is lehet merevedése. „A kutatások szerint a pénisz és a klitorisz azonos szerv biológiai szempontból – mondta Dr. Fenwa Milhouse urológus. – A klitorisz és a pénisz ugyanolyan sejtekből áll, hasonló az eredete.”

A magzati fejlődés során, amikor kialakulnak a nemi szervek, a fiúknál ez pénisszé hosszabodik, míg a lány magzatnál laposabb szerkezetű lesz, kialakul a vulva a klitorisszal. „A legnagyobb különbség a kettő között, hogy a pénisz magába foglalja a húgycsövet is, míg a klitorisz nem” – tette hozzá az urológus. 

A szexuális örömszerzés szempontjából azonban a két szerv hasonlóan működik. Sőt, az örömérzet is hasonló a férfi és női merevedés során.

Milyen a női merevedés?

Amikor valakinél erekció lép fel, vér áramlik a nemi szervekbe, megtölti a barlangos testet. Ez a nemi szerveket alkotó szivacsos szövet. „A pénisz és a klitorisz – ami egy labdaszerű sűrű szövetgolyó, telis-tele idegvégződésekkel, közvetlenül a szeméremajkak alatt, amik csuklyaszerűen borulnak rá – hasonló ebből a szempontból is” – mondta Milhouse.

A péniszben két barlangos test van, míg a klitoriszban egy. Amikor a nemi szerv szövetei megtelnek vérrel, sokkal érzékenyebbé válik a terület a fizikai érintésre, megváltozik a tapintása és a kinézete.

„Az erekció nyilvánvaló a pénisz esetében. Bár a klitorisz erekciója nem ennyire látványos, mégis jól felfedezhető” – mondta az urológus. Ha szex vagy maszturbáció közben megfigyeljük a női nemi szervet, láthatjuk, hogy megnövekszik a nyugalmi állapothoz képest.

Akinél erekció jelentkezik a klitoriszban, azt tapasztalhatja, hogy sokkal érzékenyebb a nemi szerve a szokásosnál, akár megérinti, akár nem. Vannak, akik számára ez kellemes érzés, míg mások inkább feszítő kényelmetlenségről számolnak be. A női erekció során a hüvelyváladék mennyisége is megnövekedhet.

Erekciós problémája is lehet a nőknek, nem csak merevedése

Nem csak merevedése lehet a nőknek, de a klitorisznak is lehetnek erekciós problémái

Nem csak merevedése lehet a nőknek, de a klitorisznak is lehetnek erekciós problémái

Az már kellemetlenebb hasonlóság, hogy nem csak merevedése, de erekciós problémája is lehet a nőknek. Ahogy maga az erekció, az erekciós zavarok is sokkal nyilvánvalóbbak egy férfi esetében, hiszen lehetetlenné teszi vagy nagyban megnehezíti a behatolást a szexuális együttlétkor. 

Nőknél a klitorisz problémája abban nyilvánul meg, hogy csökken a nemi szerv érzékenysége. „Ezt nagyon gyakran figyelmen kívül hagyják, hiszen attól még a behatolás működik, hogy a klitorisznak nincs erekciója” – mondta az urológus. Mivel egyéb háttérben húzódó szervi oka lehet, fontos, hogy azt is megemlítsük az orvosunknak, ha a klitorisz erekciós zavarait tapasztaljuk.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images