Ezek az anyajegyek nőnek vissza, miután leszedték őket

2024. január 14.
A bőrgyógyász elmagyarázza, miért nem tudunk szabadulni bizonyos típusú anyajegyektől soha. Vannak ugyanis azok a sötét színű anyajegyek, melyeket hiába vetetünk le, folyton visszanőnek.
Anyajegy visszanő
  • Hiába vetette volna le Cindy Crawford is az ikonikus anyajegyét, az újra és újra visszanőtt volna.
  • Ezek az anyajegyek állandó bőrgyógyászati kontrollt igényelnek, mivel soha nem állnak meg a növekedésben.
  • Minden embernek van néhány anyajegye, ám vannak, akiknek a bőre hajlamosabb az anyajegyképződésre.

Legyen akár a szájunk felett az anyajegy, mint Cindy Crawfordnak, vagy éppen bármely más testtájunkon, jó eséllyel nem csak egy különös ismertetőjegyet nyerünk vele, de örök életre szóló belépőt is a bőrgyógyász rendelőjébe. 

Vannak ugyanis azok az anyajegyek, melyek soha nem hagyják abba a növekedést. Így nem árt velük szemben a fokozott óvatosság és odafigyelés. 

Van olyan anyajegy, ami visszanő, és van, ami nem

„Volt egy anyajegyem, ami gyerekkoromban még csak egészen aprócska pötty volt, majd mire a harmincas éveimbe értem, ceruzavég nagyságúra növekedett – mondta a 34 éves nő. – Ekkor döntöttem el, hogy leszedetem. Arról fogalmam sem volt, hogy a leszedetett anyajegyek vissza is nőhetnek! Ez történt ezzel is.”

Nem ez volt az első anyajegye, amit a bőrgyógyásszal a megbeszéltek szerint eltávolíttattak sebészi úton, ám a korábban levett anyajegyek nem nőttek vissza. „Úgy tűnik, ez az anyajegyem úgy döntött, neki még van elintéznivalója velem. Azonban eddig fogalmam sem volt róla, hogy ilyen is megtörténhet.”

Mi az anyajegy?

Cindy Crawford meg sem próbált megszabadulni védjegyévé vált anyajegyétől

Cindy Crawford meg sem próbált megszabadulni védjegyévé vált anyajegyétől

Önmagában az anyajegy egyszerű bőrképződmény. A pigmenttermelő sejtek, úgynevezett melanociták túlműködnek azon a ponton a bőrben, így pigmenttöbblet keletkezik. Szinte mindenkinek van több-kevesebb anyajegye. Ezeket többféle módon el lehet távolíttatni, ám jó, ha tudjuk, hogy egyik megoldás sem feltétlenül végleges.

„Amikor először vették le az anyajegyem az arcomról, még elsős gimnazista voltam. Nagyon aggasztott, milyen nagy anyajegyem van az orrom mellett. Ez egy puha, bőrfelszínbe simuló anyajegy volt, szinte egybeolvadt a bőrömmel. Sokkal otrombábbnak találtam, mint a mellette lévő, kisebb, de kakaóbarnább anyajegyet. Rávettem anyukámat, hogy vetessük le.”

Az anyajegyet sebészi úton, szikével távolították el. „Amikor egy anyajegyet levesznek, gyakran előfordul, hogy marad a környező bőrterületen egy-egy sejt belőle – magyarázta Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász. – Mivel az anyajegy így tulajdonképpen megmaradt, visszanő idővel, hiszen a pigmenttermelés folytatódik.”

Mely anyajegyek nőnek vissza nagyobb eséllyel?

„Vannak anyajegyek, amik nagyobb eséllyel nőnek vissza az eltávolítás után” – tette hozzá Dr. Deanne Mraz bőrgyógyász, három különböző típust említve.

  1. Azok az anyajegyek, amiknek mélyebbre hatolnak a sejtjei a bőr rétegeiben.
  2. A születésünk vagy kisgyermekkorunk óta meglévő anyajegyek nagyobb eséllyel nőnek vissza, mivel az anyajegy sejtjei mélyebbre nyúlnak, mint a szőrtüszők.

Jobban megmarad az anyajegy, ha szőr nő belőle?

Gyakori, hogy az anyajegyekből látható szőrszálak nőnek. Egy friss kutatás szerint ez azért van így, mert az anyajegyben nagyobb mennyiségben található meg egy osteopontin nevű fehérje, ami serkenti a szőrnövekedést. „Rossz hír, hogy ha az anyajegyet el is távolítottuk, attól még lehet, hogy a szőrszál később is kinő ugyanott, csak most már anyajegy nélkül – mondta a bőrgyógyász. – Ez azért van, mert a szőrtüsző általában mélyebben van, mint az anyajegy sejtjei, így ezt már nem metszik ki sokszor az anyajegy eltávolításakor. Amikor a heg begyógyul, a szőr ismét kinő.”

Forrás: Allure, fotó: Unsplash, Getty Images