Ezek a sportok csökkenthetik a libidót

2024. január 17.
Úgy tűnik, a sportnak megvannak az árnyoldalai is, ha a libidónkra gyakorolt hatását nézzük. De miért és melyik mozgásformák azok, amik tönkretehetik a szexuális életünket és megölhetik a vágyat a hálószobában?
Libidócsökkentő sport
  • Nem is gondoltuk volna, hogy ezek a népszerű sportágak libidógyilkosnak tekinthetők.
  • Az amerikai Észak-Carolinai Egyetem kutatói jöttek rá, hogy bizonyos mozgásformák kifejezetten rombolják a libidót.
  • Hogyan sportoljunk úgy, hogy a szexuális vágy is megmaradjon, de kiélvezhessük ezeknek a mozgásformáknak a jótékony hatásait?

A legfrissebb kutatások szerint egy sor népszerű sportág felelőssé tehető a libidó csökkenéséért. Hiába a rengeteg jótékony hatás, ezek a főként állóképességi- és kardiosportok kifejezetten rombolhatják a libidót az Észak-Carolinai Egyetem kutatóinak megfigyelései alapján. 

Űzhetjük azért ezeket a sportokat anélkül, hogy a libidónk látná kárát? Hogyan használjuk ki ezeknek a mozgásformáknak az egészségügyi előnyeit anélkül, hogy a szexuális életünk megsínylené?

Libidógyilkos sportágak

A vizsgálat során azt figyelték meg, hogy bizonyos mozgásformák kifejezetten romboló hatással vannak a libidóra. Ezek közé az olyan állóképességi sportok tartoznak, mint a futás vagy kerékpározás. 

Az 1000 felnőtt bevonásával végzett kutatás során kikérdezték az önkéntes résztvevőket sportolási szokásaiikról és szexuális életükről is. Azoknál, akik különböző állóképességi sportokat űztek, kirajzolódott, hogy alacsonyabb libidóval rendelkeznek. A kutatók azt is megfigyelték, hogy számít a libidó szempontjából az is, hányszor edz valaki, illetve milyen intenzitású a tréning. 

Miért van rossz hatással a sport a libidóra?

A hosszú távú, kitartást igénylő sportok azok, amik csökkenthetik a libidót

A hosszú távú, kitartást igénylő sportok azok, amik csökkenthetik a libidót

A hosszú távú kerékpározás, futás hatalmas stresszt jelent a szervezetnek. Olyan hormonok és érzelmek szabadulnak fel az állóképességi edzések és versenyek alatt, ami komoly problémákhoz vezethet a libidó és/vagy szexuális élet tekintetében. 

Bár a kardió mozgásformák alapvetően javítják a keringést, ezáltal a libidóra is pozitív hatással lehetnek, ha túl hosszan és nagy intenzitással végezzük ezeket a sportokat, a mozgás során keletkező stresszhormon pont ellenkező hatást vált ki. 

Nem azzal van tehát a baj, hogy futunk vagy kerékpározunk. A szakemberek szerint a libidónk érdekében inkább a túlzottan megterhelő, hosszú időn át nagy intenzitással végzett sport az, ami tönkreteheti a libidónkat.

Forrás: Marie Claire Netherlands Fotó: Unsplash