Érdemes ellesni a Wim Hof-módszer légzőgyakorlatát a náthaszezonra

2024. február 04.
Nem kell ahhoz jeges vízben fürdenünk, hogy kihasználjuk a Wim Hof-módszer jótékony hatásait. Legalábbis részben. Ugyanis az a légzőgyakorlat, amit a jéghideg vízben fürdőzés apostola tanít, a második legfontosabb eleme az egész módszernek a jeges víz mellett. Mutatjuk, hogyan kell alkalmazni!
Wim Hof légzőgyakorlat
  • Bár Wim Hof maga az extremitásoknak él, a módszere nem erről szól, és bárki számára alkalmazható.
  • A jeges fürdő csak az egyik eleme a Wim Hof-módszernek, a légzőgyakorlat egy másik, ám nem kevésbé fontos része.
  • Mutatjuk, hogyan használhatjuk a Wim Hof-légzést az immunrendszer erősítésére!

Wim Hof lefutott egy félmaratont az Északi-sarkkörnél cipő nélkül. Felmászott a Kilimandzsáróra rövidnadrágban. Nem csoda, hogy kivívta magának a Jégember nevet. Nekünk viszont nem kell extrém sportolónak lennünk ahhoz, hogy kiaknázzuk a Wim Hof-módszer jótékony hatásait. Sőt, még hideg fürdőt sem kell vennünk, ha nem akarunk. A légzőgyakorlatot ugyanis enélkül is alkalmazhatjuk. Mutatjuk, hogyan!

Miért jó a Wim Hof-módszer légzőgyakorlata?

A Wim Hof-módszer célja, hogy megismerjük és teljes mértékben megtanuljuk irányítani a testünket és az elménket. Ennek része nem csak az, hogy hideg vízben merülünk alá két-három percre, hanem a légzőgyakorlat is. Ez segít ugyanis, hogy elvonatkoztathassunk a testi érzetektől, amit a hideg víz okoz. „Megtanulhatunk kényelmesen létezni a kényelmetlen helyzetekben – magyarázta Wim Hof módszere lényegét. – A stresszreakció így sokkal kevésbé romboló hatású a szervezetünkre, az immunrendszerünk ellenállóbbá válik.”

Hogyan alkalmazzuk a Wim Hof-módszer légzőgyakorlatát?

Persze vehetünk akár hideg vizes zuhanyt is, és gyakorolhatjuk közben a Wim Hof-légzést. Ám enélkül is működik a légzőgyakorlat, és ugyanolyan hatásos a stressz szabályozásában és az immunrendszer támogatására. Mutatjuk, hogyan működik a Wim Hof-módszer légzőgyakorlata!

  1. Feküdjünk le és helyezkedjünk el teljesen kényelmesen. Rakjunk a fejünk alá egy párnát. Fontos, hogy ne evés után alkalmazzuk a Wim Hof-módszer légzőgyakorlatát. Az is fontos, hogy végig figyeljük a testünk jelzéseit. Ha szédülünk, úgy érezzük, elájulunk, hagyjuk abba a légzőgyakorlatot.
  2. Lélegezzünk be hosszan, először a hasba, utána a mellkasba, és végül a tüdőt töltsük meg levegővel teljesen.
  3. Lélegezzünk ki, ám ne teljesen. A tüdőben maradjon egy kis levegő.
  4. Ha ráéreztünk a Wim Hof-légzéstechnikára, ismételjük első körben 30-szor. Próbáljuk egyre intenzívebbé tenni a be- és kilégzést, tudatosítsuk a levegő útját a testünkben. Wim Hof szerint ilyenkor egyre könnyebbnek érezzük magunkat. 
  5. A harmincas sorozat végén tartsuk bent a levegőt, ameddig csak bírjuk.
  6. Ismételjük négyszer a harminc légzést!

Forrás: Well+Good, fotó: Getty Images