Mikor lesz a tavaszi napéjegyenlőség 2024-ben?

2024. március 12.
Meteorológiai értelemben a tavaszi március 1-gyel beköszönt. Viszont csillagászati tavaszról csak a tavaszi napéjegyenlőség időpontjától beszélhetünk. De mikor lesz 2024-ben a tavaszi napéjegyenlőség?
Tavaszi napéjegyenlőség 2024
  • A tavaszi napéjegyenlőség közismert dátuma március 21., a pontos időpont azonban nem feltétlenül ekkorra esik.
  • 2024-ben a tavaszi napéjegyenlőség pontosan március 20. 3 óra 7 perckor (magyar idő szerint 4 óra 7 perc) lesz.
  • A tavaszi napéjegyenlőség az az időpont, amikor a Nap pontosan az egyenlítő felett delel.

A tavaszi napéjegyenlőség időpontját a történelem során mindig misztikus várakozás övezte. Ekkor ugyanis véget ér a tél és a sötétség, és az időjárás jobbra fordulására lehet számítani. De mikor lesz 2024-ben a tavaszi napéjegyenlőség?

Tavaszi napéjegyenlőség és a néphiedelem

Valószínűleg mindenki emlékszik a  napsoroló dalocskát: „Sándor napján megszakad a tél, József napján elbújik a szél. Zsákban Benedek hoz majd meleget, boldog aki él.” Ezek a névnapok mind a tavaszi napéjegyenlőség (március 20-21.) környékére esnek, és ahogy a dal is utal rá, ilyenkor már valóban reménykedhetünk benne, hogy az idő jobbra fordul a tél után.

A tavaszi napéjegyenlőség jelzi a tél csillagászati végét

A tavaszi napéjegyenlőség jelzi a tél csillagászati végét

Számos néphiedelem társult a tavaszi napéjegyenlőséghez a régi korokban.

  • Vidéken a tavaszi napéjegyenlőség napján szentelték fel a zsírt és a fokhagymát, mivel úgy gondolták, ettől gyógyító erőt kapnak ezek az élelmiszerek.
  • A tavaszi napéjegyenlőség napján elvetett hagyma a néphit szerint minden másnál hatékonyabban gyógyította a szarvasmarhák felfúvódását.
  • Az ősi korok pogány népei az új élet kezdetét, a kikeletet és a virágzást ünnepelték a tavaszi napéjegyenlőségkor.
  • Az ókori görögök szerint Perszephoné, Hádész isten felesége a tavaszi napéjegyenlőség napján tért vissza az alvilágból.
  • A kelta törzsek Ēostre istennőt köszöntötték a tavaszi napéjegyenlőségkor.
  • A gyerekek a tavaszi napéjegyenlőség reggelén tojást gyűjtöttek, mert úgy tartották, hogy az ilyenkor talált tojásból erős védelmező talizmán készíthető.

Mikor van 2024-ben a tavaszi napéjegyenlőség?

Általában azt gondoljuk, hogy a tavaszi napéjegyenlőség március 21-én van. Ezt az is erősíti, hogy a katolikus egyház is erre a napra teszi, mivel így könnyebben számolják a húsvét időpontját. Ám legutóbb 2011-ben fordult elő, hogy ezen a napon volt a tavaszi napéjegyenlőség.

2024-ben március 20-án magyar idő szerint 4 óra 7 perckor következik be a tavaszi napéjegyenlőség. A következő években a tavaszi napéjegyenlőség időpontja szintén nem március 21-én lesz:

  • 2025.03.20. 10 óra 2 perc 
  • 2026.03.20. 15 óra 46 perc

Fotó: Unsplash