Mi az a preventív kemoterápia, amivel Katalin hercegnét kezelik?

2024. március 26.
Katalin walesi hercegné videónyilatkozatában arról beszélt betegségével kapcsolatban, hogy preventív kemoterápiát kap. Mi ez és miben más, mint a hagyományos értelemben vett kemoterápia?
Katalin hercegné preventív kemoterápia
  • Katalin hercegné 2024. március 22-én videóüzenetben számolt be hasi műtétje utáni rákdiagnózisáról.
  • Azt is elmondta Katalin hercegné, hogy preventív kemoterápiát kap.
  • Mi az a preventív kemoterápia és miben más, mint az a kemoterápia, amiről általában beszélünk?

Katalin walesi hercegnét rákkal diagnosztizálták 2024 elején hasi műtétje után. Videónyilatkozatban jelentette be betegségét Katalin hercegné. „Nagyon nehéz volt az elmúlt időszak az egész családnak, de csodálatos orvosaim vannak, akik gondoskodnak rólam. Ezért nem tudok eléggé hálás lenni nekik – mondta Katalin hercegné a videón. – Januárban nagy hasi műtéten estem át Londonban, ekkor úgy gondolták, hogy nem vagyok rákos. A műtét sikeres volt. Ám a műtét utáni teszteredmények rákot mutattak ki. Az orvosaim tanácsára preventív kemoterápiát kapok, a kezelés elején járok.”

Több millióan látták Katalin hercegné videóját, és sokakban felmerült a kérdés, mi az a preventív kemoterápia, amivel a walesi hercegnét kezelik. Hogyan működik a kemoterápiának ezen típusa és miben más?

Mit jelent a preventív kemoterápia?

A preventív kemoterápia műtéttel kombinálva a rák korai stádiumában jelentősen növeli a túlélési esélyeket és csökkenti az áttétek kialakulásának kockázatát

A preventív kemoterápia műtéttel kombinálva a rák korai stádiumában jelentősen növeli a túlélési esélyeket és csökkenti az áttétek kialakulásának kockázatát

„A preventív kemoterápiát egyes esetekben akkor alkalmazzák, amikor eltávolították a rákos sejteket a szervezetből, és megelőző célból, az áttétek képződésének megakadályozására, a kockázatok csökkentésére alkalmazzák – mondta Dr. Marleen Meyers, a New York Egyetem Langone Perlmutter Rákközpontjának onkológusa. – Többféle ráktípus esetén is alkalmazzuk a preventív kemoterápiát, hogy a mikroszkopikus ráksejtek szétszóródását a szervezetben megelőzzük, melyek a kezelés nélkül áttétet képezhetnének. Leggyakrabban mell-, petefészek- és bélrák esetén alkalmazzuk sok más mellett.”

Miért kell preventív kemoterápiát adni Katalin hercegnének?

Tudományosan bizonyított, hogy a preventív kemoterápia jelentősen növeli a műtéttel kombinálva a rák túlélési esélyeit korai stádium esetén. 

Katalin hercegné is bizakodva zárta nyilatkozatát a videón: „Jól vagyok és napról napra erősebb. Azokra a dolgokra fókuszálok, amik segítenek a gyógyulásban a lelkemben, testemben és szellememben. Mindenkinek, aki hasonló betegséggel küzd, bármilyen formájával, kérlek, ne veszítsétek el a reményt!”

Forrás: Vogue, fotó: Getty Images