Katalin hercegné nyugalmat kért egy pokolian nehéz élethelyzetben – nem kapta meg

2024. március 28.
A palota januárban jelentette be, hogy Katalin hercegné tervezett hasi műtéten esik át, ezt követően egyre meredekebb és meredekebb összeesküvés-elméletek kezdtek el keringeni a neten. A hercegné nemrégiben videóüzenetben jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála: innen nézve pedig még elkeserítőbb, hogy a világ nem volt képes neki megadni a néhány hétnyi nyugalmat, amire szüksége lett volna.

Januárban a brit királyi család bejelentette, hogy Katalin hercegné tervezett hasi műtéten fog átesni, és várhatóan majd csak húsvét környékén fog visszatérni hivatalos feladataihoz. Ez a lényegre törő –  noha valóban nem túl bőséges – magyarázat néhány hétig elegendőnek is bizonyult az emberiség számára. Aztán február második felére valami megváltozott. Katalin hercegné meredekebbnél meredekebb összeesküvés-elméletek középpontjába került. A húsvét még a kanyarban sem volt, amikor a világ már elkezdte úgy érezni, hogy Katalin hercegné távolmaradása nem magyarázható a palota által korábban felvázolt hivatalos közleménnyel.

A legmeredekebb összeesküvés-elméletek egészen odáig mentek, hogy Katalin hercegnő meghalt. De még Vilmos herceg egykori állítólagos szeretőjét, Rose Hanburyt is előhúzták, azt latolgatva, hogy vajon őt akarják-e Katalin helyére állítani a családban. A tömeghisztérián aztán újabbat csavart Katalin hercegné Photoshop-botránya is. Ebben a jegygyűrűje hiányától a háttérben lévő fa leveleinek (egyesek szerint az aktuális brit időjárásnak nem megfelelő) állapotáig mindenbe belekötöttek a netezők, tovább tüzelve a hercegné körüli paranoiát.

Az online őrület valószínűleg nem annyira érintette meg a királyi családot. Azonban az már nagyon is valódi és igen súlyos visszaélés volt, amikor kórházi dolgozók megpróbáltak hozzáférni Katalin hercegné szenzitív egészségügyi adataihoz. Bár a London Clinic állítása szerint azonnal értesítette a Kensington-palotát és elkezdte felülvizsgálni informatikai biztonsági rendszerét, a kísérlet jól megmutatja, mennyire elharapózott a Katalin hercegné állapota körüli őrület.

A háziasszonyok QAnonja Katalin hercegné ellen

A The Atlantic szerzője, Helen Lewis „a háziasszonyok QAnonja”-ként hivatkozik a jelenségre, annak követőire pedig „Kate Middleton truthers”-ként, egyszerre érzékeltetve a Katalin hercegné körüli összeesküvés-elméletek szürrealitását és súlyosságát. A QAnon-mozgalom néhány éve sátánista pedofil hálózatot vizionált prominens demokrata politikusok és hírességek bonyolult hálója mögé, és talán ha tartalmilag távolinak is tűnik, mechanizmusaiban nagyon is rokon a Katalin hercegné személyére épülő tömeghisztéria is.

A brit királyi család élete már jó ideje a bulvárérdeklődés középpontjában zajlik: sötét példa erre Diana hercegné esete, de Harry herceg és Meghan Markle is külön foglalkoztak a témával – noha sokan vádolják őket azzal, hogy rengeteg kritikájuk és panaszuk ellenére nagyon is tudatosan éltetik az életük körüli médiafelhajtást.

A brit királyi család tagjai, és így Katalin hercegné is kifejezetten magasra pozicionált celebstátuszba kerültek, melynek következményeként aktuális szettjeiktől kezdve gyereknevelési elveiken át a kézmozdulatainak tulajdonított rejtett üzenetekig világszerte minden rezdülésüket megírják a bulvárlapok és női magazinok. Katalin hercegné életét gyakorlatilag úgy követjük, mint egy brazil szappanopera epizódjait, és pontosan ennek megfelelően szövődtek tovább az internet nagy kollektív tudatában az egészségével kapcsolatos feltételezések.

A helyzet odáig fajult, hogy amerikai hírességek (például Blake Lively is) megszólaltak a témában, legtöbbször persze ironikusan továbbfűzve a már amúgy is burjánzó összeesküvés-elméleteket. A tömegek mindeközben felháborodva kértek több információt a palotától, de a brit királyi család kitartóan kötötte magát a január 17-én közzétett bejelentéshez – közölték, hogy az online tömeghisztéria ellenére sem mondhatnak ennél többet. 

A kialakult helyzetben aztán óriási fordulat állt be, amikor Katalin hercegné még a kitűzött húsvéti időpont előtt, március 22-én közzétett egy szokatlanul őszinte, drámai felvételt, melyben közölte, hogy hasi műtétje után rákkal diagnosztizálták.

Katalin a videóban megköszönte az emberek aggodalmát és jókívánságait, és privát szférája és nyugalma tiszteletben tartását kérte ebben a nehéz időszakban. Ugyanúgy, ahogy korábban is tette, noha úgy tűnik, elégséges indoklás nélkül ezt nem kaphatta meg – hogy a diagnózisa elegendőnek bizonyul-e ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, megint más kérdés, amire később még visszatérünk.

Mindezek kapcsán ismét felmerül a hollywoodi celebritások kapcsán már sokat tárgyalt, a modern nemesek esetében azonban mégis újraértelmezésre szoruló kérdés: mennyi magánélet jár a hírességeknek?

Kétélű média

Laura Clancy, a Lancaster University médiaelmélettel, és azon belül is a média és a monarchia kapcsolatával foglalkozó szociológusa a The New Yorkernek úgy fogalmazott, amióta a modern uralkodók nem hivatkozhatnak már isteni (vagyis vallás által legitimált) jogaikra, pozíciójuk nagyban a médiakultúra által újratermelt közmegegyezésen alapszik.

Nem véletlen, hogy a modern nemesi teendők csupán nyilvános megjelenésekből állnak: átadások, ceremóniák, mosolyok és integetések, jótékony eseményeken való részvétel. A brit sajtónak így van egyfajta hallgatólagos, mindkét fél számára előnyös megállapodása a nemesekkel: publicitás mindkét oldalnak.

Más kérdés, hogy hogyan formálják át a kommunikációs viszonyokat a digitális éra sajátosságai. Ahogyan Clancy rámutat, a palota szűkszavúsága valószínűleg nem okozott volna gondot néhány évvel ezelőtt, ebben a gyors és információéhes társadalomban azonban nem bizonyult elegendőnek Katalin hercegné esetében.

Ugyanúgy bonyolítja a helyzetet, hogy ma már elterjedtté váltak az olyan modern technológiák, mint például a deepfake, ami még inkább gyanakvóvá tette az embereket. A Photoshop-botrány ilyen szempontból olaj volt a tűzre, és valószínűleg ez az oka annak, hogy emberek egy (nem elhanyagolható) csoportja még a Katalin hercegné által publikált videó után is kételkedik benne, hogy a brit királyi család elárulta az igazságot – sőt, akár abban is, hogy a hercegné egyáltalán még életben van-e.

Mindez végül arra kényszerítette Katalin hercegnét, hogy az eredeti tervvel szembemenve megszakítsa lábadozását és megjelenjen a nyilvánosság előtt. Nem egyértelmű persze az összefüggés, de nagyon is valószínűsíthető, hogy Katalinból végül is az online térben zajló őrület sajtolta ki a személyes vallomást. Egy olyan vallomást, amivel sem emberként, sem közszereplőként nem tartozott senkinek.

Mióta kiderült, hogy Katalin hercegné rákbetegséggel küzd, a korábban az eltűnésén élcelődő celebek (mint Lively vagy Stephen Colbert) sorra kérnek bocsánatot tőle. Valószínűleg a világ jelentős részében feltámadt valamiféle halvány lelkifurdalás, miközben a hercegné higgadt, őszinte szavait hallgatta. Ha visszatekintünk az eseményekre, most már világos, hogy egy súlyos testi-lelki traumát átélő nő volt az, aki nem kaphatta meg azt a mindössze néhány hétnyi nyugalmat és tiszteletet, amit kért, és amire valószínűleg nagy szüksége lett volna.

Nem túlzás talán azt állítani, hogy ez a Black Mirror-epizódba illő online őrület, ami a hercegné kapcsán kialakult, a jelenlegi információk fényében már egyszerűen csak nettó kegyetlenségnek tűnik. Persze még mindig nincs késő, hogy a világ megmutassa Katalin hercegnének, hogy képes őt is érző emberi lényként kezelni.

Valószínűleg hosszú és nehéz út áll előtte kezelésekkel és súlyos családi helyzetekkel, és biztos, hogy még jó néhány alkalommal szüksége lesz rá, hogy egy kicsit visszavonulhasson a nyilvánosságból. Az persze már más kérdés, hogy az online tér reakciója, amely még a videó publikálása után is csak keveset formálódott, nem igazán ad okot a bizakodásra.

Fotó: Getty Images