Miért lesz pattanásos a feneked, és hogyan tüntetheted el?

2024. április 07.
Van néhány egyszerű dolog, amit megtehetünk a fenékpattanások eltüntetése érdekében.   
Pattanásos fenék

Bár az arcon megjelenő pattanások valószínűleg a legbosszantóbbak, ezek az apró kis dudorok a testünk szinte bármelyik részén megjelenhetnek – igen, még a fenekünkön is.

Na, jó, talán kis víiaszt nyújthat a tény, hogy azok a piros vagy gennyes dudorok a fenekeden valójában nem is pattanások. Legalábbis nem olyanok, mint amilyenek az arcodon keletkeznek. „A fenékpattanás általában nem valódi pattanás, hanem szőrtüszőgyulladás, azaz a szőrtüsző enyhe fertőzése, ami vörös dudorokhoz és gennyes pattanásokhoz vezet” – magyarázza Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai bőrgyógyászati klinika kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója.

Most, hogy már tudjuk, hogy a fenekünkön lévő dudorok valószínűleg nem pattanások, itt az ideje megtudni, hogyan vehetjük fel ellenük a harcot, és tehetjük a popsinkat ismét bársonyosan simává.

Miért vannak pattanások a fenekemen?

A fenékpattanást általában az eltömődött szőrtüszők és a bakteriális fertőzés kombinációja okozza. Az alábbiakban végigvesszük a legfőbb okokat, ami miatt kialakulhat. 

Hormonok

Dr. Heather Woolery-Lloyd, szakképzett bőrgyógyász elmondása szerint a fenékpattanásoknak hormonális okai is lehetnek. Bár más tényezők is hozzájárulhatnak vagy súlyosbíthatják a baktériumok túlszaporodását, ami gyulladt szőrtüszőkhöz vezethet, sok esetben a hormonok a felelősek érte. „A hormonális változások (ami a menstruációs ciklus során is megfigyelhető) ragadósabbá tehetik a tüszők bélését, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezethet. Az androgén hormonok okozzák ezt a leggyakrabban.”

Nedves, izzadt ruhák

Az izzadságod beszáradhat a pórusaidra, csapdába ejtve a szennyeződéseket és a port, és pattanásokat hagyhat maga után.

Túl sok ülés

A szőrtüszőgyulladást gyakran súrlódás vagy irritáció okozza. A túl sok ülésből adódó nyomás miatt pedig a túl sok ülőmunka csak ronthat a helyzeten.

Sokáig hordott alsónemű

A nem friss fehérnemű a pattanások kialakulását elősegítő szennyeződéseket, izzadságot és olajat juttathat a bőrbe.

Túl szoros ruhák

Igen, a szűk farmer és a leggings is előidézheti a fenékpattanásokat. A szűkre szabott ruhák nemcsak súrlódást okoznak a bőrödön, hanem az izzadságot és az olajat is juttathatnak a bőrbe, így nagyobb valószínűséggel tömítik el a szőrtüszőket.

Vizes fürdőruha

Nyáron általában gyakrabban jelentkeznek a fenékpattanások, nem véletlenül. A szűk, nedves fürdőruha tökéletes táptalajt biztosít a kialakulásukhoz.

fenék szőrtüszőgyulladás

Hogyan lehet megszabadulni a pattanásos fenéktől?

Van néhány egyszerű dolog, amit megtehetünk a fenékpattanások eltüntetése érdekében.   

Zuhanyzás edzés után

Az edzés utáni azonnali zuhanyzás segíthet eltávolítani a bőr felszínén felgyülemlő izzadságot, olajat és szennyeződéseket.

Antibakteriális szappan

Az antibakteriális szappan segíthet a baktériumok elpusztításában. 

Benzoil-peroxiddal a fenékpattanások ellen

Érdemes lehet benzoil-peroxidos testápolóval vagy arctisztítóval megcélozni a fenekünket. Az összetevő antimikrobiális (azaz baktériumellenes) tulajdonságai miatt hatékony mind a pattanások, mind a szőrtüszőgyulladás kezelésében. Mivel a benzoil-peroxid fehérítheti a színes szöveteket, mindenképpen alaposan öblítsük le, és használjunk utána fehér törülközőt!

Szalicilsavval szabadítsuk fel a pórusokat

Szalicilsavas aknekezeléssel is felvehetjük a harcot a popsipattanások ellen. A béta-hidroxisav (BHA) ezen formája segíthet eltávolítani a felesleges olajokat és hámlasztani az elhalt hámsejteket, hogy azok ne ragadjanak be a pórusainkba és a tüszőkbe. Használjuk zuhanyzás után.

Glikolsav vagy azelainsav

Ezek az összetevők kettős feladatot látnak el. A glikolsav azáltal küzd a pattanások ellen, hogy segít a bőrnek eltávolítani az elhalt hámsejteket és a pórusokat eltömítő felesleges olajat, míg az azelainsav elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. Mindkettőnek megvan az az előnye, hogy világosítja a sötét foltokat, amelyek a pattanások vagy a tüszőgyulladás elmúlása után alakulhatnak ki.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images