Abszurd, de munka közben érdemes néha lefeküdnünk a földre

2024. április 10.
Egészen meglepő, mégis hatásos módszer terjed a közösségi oldalakon a produktivitás növelésére. Arról számolnak be sokan, milyen jó hatással van munkájukra, ha a munka közben néha lefekszenek a padlóra kicsit.
Padlón fekvés produktivitás
  • A padlón fekvés leginkább a home office-ban kivitelezhető.
  • A módszer rajongói a kanapén szunyókálás vagy a késő délutáni nassolás helyett alkalmazzák a padlóra fekvést.
  • Lehet alapja a legújabb TikTok-őrületnek?

Ha úgy érezzük, hogy küzdünk a kreativitás és produktivitás hiányával, nem tudunk rendesen koncentrálni, lehet, hogy érdemes kipróbálnunk a legújabb TikTok-őrületet, a padlón fekvést. De vajon mi az alapja és tényleg működik?

Mi tulajdonképpen a padlón fekvés?

@alyssa_adul

hot girl problems only #floortime #mentalhealthtok #therapytok #selfcaretipstiktok #girlboss

♬ america has a problem – NHLZS™

Pont az, aminek hangzik: lefekszünk a padlóra, amikor úgy érezzük, egy kis szünetre van szükségünk két megbeszélés között, vagy új ötlet kell egy határidő előtt. De miért jobb a padló, mint egy ágy vagy egy kanapé?

A TikTok-ra feltöltött videókban a legtöbben azzal magyarázták, hogy amikor sebezhetők vagyunk, gyakran kucorodunk a padlóra. Amikor a padlóra fekszünk, pihentető, megnyugtató érzés és segít kapcsolódni saját magunkhoz, a gondolatainkhoz. 

Hogyan javíthat a produktivitásunkon, ha a padlón fekszünk?

@loewhaley

Floor time is necessary #wfh #relatable #corporate #career #toodaloo #remotework

♬ original sound – Laura

Több szempontból is segíthet átlendülni a holtponton, új ötleteket szerezni, ha a padlóra fekszünk, amikor elakadunk, stresszesek vagyunk. Nem csak azért, mert egészen új nézőpontból látjuk a környezetünket, így a munkánkat, saját magunkat is.

10-15 perc padlón fekvés felér egy délutáni szunyókálással, kikapcsol és megnyugtat, így felfrissülve folytathatjuk a teendőinket. Hasznos például, amikor késő délután ránk tör a nassolási vágy. Ha ilyenkor elhelyezkedünk a padlón egy kényelmes szőnyegre fekve 10 percre, sokkal jobban feltölt, mintha ilyenkor megeszünk egy szelet sütit.

Különösen akkor segíthet megtartani a motivációnkat a padlón fekvés, ha otthonról dolgozunk és nehezen megy a koncentráció időnként. Ráadásul ez motivációt adhat arra is, hogy gyakrabban porszívózzunk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images