A csipkebugyit három országban betiltották – Tényleg ennyire veszélyes?

2024. április 19.
Sokszor hallottuk, hogy a pamut fehérnemű a legegészségesebb. De egyes országokban egyenesen betiltották a csipkebugyit. Tényleg ennyire káros lenne az egészségünkre? Mit mond a szakember?
Csipke bugyi egészséges
  • A nőgyógyász szakorvos elmagyarázta, miért lehet alapja annak, hogy a csipke fehérneműt egyenesen betiltották egyes országokban.
  • Nem csak a csipkével van gond, a szaténnal is hasonló problémák lehetnek fehérneműként.
  • 2014-ben kezdték betiltani a csipkéből készült bugyit Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban.

Nem azért tiltották be egyes országokban a csipkebugyit, mert erkölcsi aggályok merültek fel ezekkel a fehérneműkkel kapcsolatban. Úgy vélik, a pamutbetét nélküli csipkebugyi nem higiénikus és egészségügyi problémákat okozhat. (A nők körében heves tiltakozáshoz vezetett a döntés és tüntetések is voltak ezekben az országokban a ruhaválasztás szabadságáért.)

De vajon tényleg olyan egészségtelen a csipkebugyi? Mit mondanak a szülész-nőgyógyász szakorvosok?

Mi történik, ha nincs pamutbetét a csipkebugyiban?

„A legnagyobb probléma azzal, ha nincs pamut belsőrész egy csipkealsóban, hogy semmi sem szívja fel a nedvességet. Ez remek táptalaj a gombáknak és hüvelyi fertőzést okozó baktériumoknak” – mondta Dr. Victoria Scott nőgyógyász-urológus. 

A bakteriális fertőzés egyik legerősebb tünete a fehéres, sűrű folyás és a hüvelyváladék kellemetlen szaga. Ilyenkor mindig forduljunk orvoshoz, mert antibiotikumos kezeléssel szüntethető csak meg a probléma. 

A csipke bugyival kapcsolatos egészségügyi aggályoknak lehet alapja a nőgyógyász szerint

A csipkebugyival kapcsolatos egészségügyi aggályoknak lehet alapja a nőgyógyász szerint

Vannak tehát kockázatai annak, ha csipkebugyit viselünk, azonban azt nem lehet mondani, hogy kifejezetten veszélyes lenne a szakember szerint. „Egyéntől is függ, hogy milyen könnyen borul fel a hüvelyflóra egyensúlya. Sok nő bármennyi ideig viselhet csipkealsót, és nem történik semmi, míg másoknál elég ha néhány órát ilyen bugyi van rajtuk, és máris elindul a kellemetlen folyamat” – mutatott rá az orvos.

Van előnye a csipkealsónak?

Dr. Christine Greves szülész-nőgyógyász szerint még előnyei is lehetnek annak, ha csipkebugyit viselünk. „Ha jó minőségű csipkealsót választunk, az kifejezetten puha és kényelmes lehet. Semmiképp ne dobjuk ki, ha alapvetően szeretjük hordani, hiszen önmagukban nem ezektől a bugyiktól betegszünk meg” – tette hozzá a szakember.

Ha viszont visszatérő nőgyógyászati problémákkal, hüvelyi fertőzéssel küzdünk, mindenképp érdemes konzultálnunk a szülész-nőgyógyászunkkal, hogy kiderítsük, mi áll a hátterében. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash