- A bélflóránk egészségéhez a rostban gazdag étrend és a rengeteg növényi eredetű étel jó irány a gasztroenterológus szerint.
- Dr. Will Bulsiewicz elmondta azt is, milyen három hibát lát leggyakrabban az embereknél a bélflóra javításával kapcsolatban.
- Nem mindegy, hogyan próbálunk javítani a bélflóránk egyensúlyán!
A bélflóra egészsége egyre gyakrabban előkerül. Fontos beszélnünk róla, hiszen a fiatalkori bélrák egyre több embernél alakul ki, az irritábilisbél-szindróma nagyjából a társadalom 10-20 százalékát érinti. Mindez összefüggésben van az étrendünkkel és a bélflóránk egészségével.
Fontos lépés, amikor valaki elkezd tudatosan foglalkozni a bélflóra egyensúlyának helyreállításával. „Sok esetben még rontunk is a helyzeten a különböző lépésekkel” – jelentette ki Dr. Will Bulsiewicz gasztroenterológus, aki elmondta azt is, hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb hibákat a bélflóránk egészségének javításakor.
A 3 leggyakoribb hiba, amit a bélflóra egészségének javításakor elkövethetünk
1. Táplálékkiegészítőkre támaszkodunk
Harminc év alatt közel huszonötszörösére nőtt az elérhető táplálékkiegészítők száma. Ebben benne van a klasszikus C-vitamin-tablettáktól a halolaj kapszulákon át a rost táplálékkiegészítőkig és probiotikumokig minden. „A táplálékkiegészítők hasznosak. Viszont sohasem helyettesíthetik az ételeket – figyelmeztetett a gasztroenterológus. – Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend az alapja az egészséges bélflórának. A rengeteg élelmiszerekből származó rost, túlnyomórészt növényi étrend mellé, ha szükséges, jöhetnek táplálékkiegészítők.”
„De nem javíthatunk a semmiről egészre csak és kizárólag táplálékkiegészítőkkel. Az első az étrendünk” – hangsúlyozta Dr. Bulsiewicz, aki például probiotikum étrend-kiegészítők helyett a fermentált ételeket – kefirt, joghurtot, zöldséget – javasolja a pácienseinek is.
2. Túl szigorú, kizáró étrend
Az emberek bélproblémáinak leggyakrabban a szigorú, bizonyos élelmiszercsoportokat teljesen kizáró étrend az oka. Mivel csökken a bevitt ételek változatossága, így a bél mikrobiom sokszínűsége is viseli ennek következményeit.
A beleinkben több ezer különböző mikroba él, melyek különböző élelmiszerekkel táplálhatók. Ha ezek közül kiesik egy, más csoport kerül túlsúlyba a bélflóránkban, így felborul az egyensúly és az emésztésünk nem működik már jól. „Ha azt akarjuk, hogy a mikrobiom jól végezze a dolgát, minden résztvevőt megfelelően táplálnunk kell. Minél sokszínűbb a bevitt táplálék, annál sokszínűbb a bélflóránk is” – mondta a gasztroenterológus.
3. Félreértjük a puffadást
Sokan úgy értelmezik a puffadást, hogy az emésztésük elutasít bizonyos ételeket. Pedig ez nem feltétlenül van így. Sokkal inkább az az oka, hogy csupán többet ettünk az adott ételből, mint amennyit a bélflóránk kezelni tud. „Ez azért történik, mert a bélflóránk nem egészséges” – mondta a gasztroenterológus.
Gyakran hallják az orvosok, hogy azért nem eszik zöldséget valaki, mert puffad tőle, nehezen emészti meg. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy egyáltalán nem eszünk. Ha kisebb adagokkal kezdjük, majd felerősödnek a jó bélbaktériumok, és képessé válik nagyobb mennyiséget is megemészteni a szervezetünk, növelhetjük a zöldségek arányát az ételeinkben. „Ez olyan, mint egy edzés a bélflóránknak. Akkor mondhatjuk, hogy sikerült, ha az étrendünk nagyobbik része rostból, fermentált ételekből és főként növényekből áll.”
Forrás: Insider, fotó: Unsplash