5 őszi virág, amit akár most is elültethetsz és a fagyokig díszíti a kertedet

2023. szeptember 29.
Bármennyire is szép az idő, az ősz lassan bekúszik a mindennapjainkba. Ez nem azt jelenti azonban, hogy a hűvösebb és sötétebb idő miatt le kellene mondanunk a ragyogó virágokról. Mutatjuk, melyik az az 5 növény, ami vidámabbá teheti az őszi balkont vagy kertet!
5 őszi virág
  • Olyan virágokat válasszunk őszre, amik jól bírják a hűvösebb időt.
  • Akár kombinálhatjuk is egymással a virágokat, hogy még színesebb és vidámabb legyen az összkép!
  • Melyik az az 5 virág, ami valóban bírja az őszi időjárást?

Amikor őszre ültetünk virágot, még fontosabb, hogy tudatosan válasszunk. Olyan növényeket kell ugyanis keresnünk, amik valóban bírják a hidegebb időt. Mutatjuk, mi szól az 5 ősszel is virágzó növény mellett és ellen, hogy tényleg a nekünk legjobbat ültethessük a balkonládánkba vagy kertünkbe!

1. Krizantém, a klasszikus őszi virág

Minél több színt ültessünk egymás mellé a krizantémból, és egész ősszel gyönyörködhetünk benne

Minél több színt ültessünk egymás mellé a krizantémból, és egész ősszel gyönyörködhetünk benne

Nem véletlen, hogy a krizantém az egyik legnépszerűbb őszi cserepes virág. Ragyogó színek és virágözön jellemzi az első fagyokig. Rengeteg változat közül választhatunk, és még szebb, ha minél többfélét ültetünk egymás mellé. Télre érdemes bevinnünk a garázsba vagy hűvösebb előszobába, hogy tavasszal ismét kiültethessük.

2. Pompás varjúháj, az igénytelen

Ellenálló és igénytelen őszi virág a pompás varjúháj

Ellenálló és igénytelen őszi virág a pompás varjúháj

Nagyon ellenálló, igénytelen növény a pompás varjúháj, mély rózsaszíntől sötétvörösig szinte minden árnyalatban pompázó virágaival igazi dísze lehet az őszi kertnek, balkonnak. Mikor elkezdődnek a fagyok, nem kell mást tennünk, csak visszametszenünk, nyugodtan hagyhatjuk a szabadban.

3. Árvácska, a vidám virág ősszel is

Az árvácska nem csak szép őszi virág, de ehető is

Az árvácska nem csak szép őszi virág, de ehető is

Nagyon elterjedt tavaszi és őszi virág az árvácska. Nagy előnye, hogy elhullajtja a magjait, így tavasszal még több virágunk nyílik majd. Változatos, számos szín és forma közül választhatunk, ráadásul nagyon igénytelen növény. Ültessük napos, félárnyékos helyre, és csak hagyjuk virágozni.

4. Bíbor kasvirág, a gyógyszer

A bíbor kasvirág lila virágai vidámabbá teszik az őszt

A bíbor kasvirág lila virágai vidámabbá teszik az őszt

A cserépbe ültetett bíbor kasvirág a naposabb helyeken érzi jól magát, és ősz végén, a fagyok beköszöntével célszerű védett, fedett helyre telepíteni. Bár csak néhány héten át virágzik, a vidám lila látvány miatt mégis megéri a teraszunkra telepíteni. Jó, ha tudjuk, hogy a bíbor kasvirág nem csak szép, de hasznos is. Köptető, nyákoldó gyógyszert készítenek belőle.

5. Levendula ősszel is illatozhat

Akár ősszel is gyönyörködhetünk a levendulában

Akár ősszel is gyönyörködhetünk a levendulában

Bár a levendula főszezonja valóban nyáron van, az aprócska, illatos lila virágok pompáját ősszel is élvezhetjük. Ültessük olyan cserépbe, ami jól átereszti a vizet, tegyük napfényes helyre, majd hagyjuk, hogy a cserépben a föld télre kiszáradjon. Így akár át is teleltethetjük a levendulánkat, majd tavasszal ismét kiültethetjük.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash, Getty Images