Így díszítsd az asztalod színpompás muskátlival

2024. június 08.
Egy muskátliból készített asztaldísz bármilyen családi vagy baráti összejövetelt feldobhat. A változatos virágfajtáknak köszönhetően a muskátlival számtalan nyári dekorációt készíthetünk. Íme néhány ötlet a Pelargonium for Europe (PfE) szakembereitől – legyen szó egy családi ebédről, kerti sütögetésről, születésnapi mulatságról vagy vasárnapi brunchról, ezek az asztaldíszek minden esetben jól mutatnak!
Étvágygerjesztő virágköltemények: díszítsd az asztalod színpompás muskátlival

A muskátli minden létező formájában ideális asztali dekoráció az étkezések mellé: csinos cserépbe ültetett növényként, vázákba helyezett vágott virágként, de még akkor is, ha egyszerűen csak virágszirmokkal hintjük meg az asztalt. A klasszikus álló muskátli, az angyal muskátli és más nemesített fajták egyaránt csoda szép asztaldíszek lehetnek. Megfelelő gondoskodás mellett hónapokig pompázhat a buján kivirágzott cserepes növényünk is.

A fent felsorolt fajtákon kívül a csüngő muskátliról is vághatunk szép virágokat. A növénynek meg se kottyan, ha szárakat vágunk le belőle, sőt, ettől csak még több virágot növeszt majd.

Újrahasznosított vintage dekoráció

Egy gyönyörűen megterített asztalt még különlegesebbé varázsolhatnak a vintage hangulatban, poharakban és kis üvegvázákban elrendezett vágott muskátli színpompás szirmai. Az összképet feldobhatjuk még réztartóba helyezett csavart gyertyákkal is, a nosztalgikus életérzést pedig csak tovább fokozza, ha a nagyi étkészletével és evőeszközeivel terítünk meg az ebédhez.

A nyári asztal legszebb dísze lehet egy házi készítésű emeletes állvány, amelyen retró poharak és tányérok egyensúlyoznak, és amelyet élénk színű muskátli csokor koronáz meg a tetején. Keressünk különböző méretű poharakat és tányérokat a nagyi kredencében, fogjunk egy ragasztópisztolyt és kerámiaragasztót, és máris elkészül a házi dekoráció.

Az asztalteríték stílusához igazodva akár régi levesestálba is ültethetjük a virágot. Öntözésnél viszont figyeljünk oda, hogy legfeljebb negyedóra után öntsük ki a fölös vizet a tálból, ez a növény ugyanis nem szereti, ha túlöntözve áll a vízben.

Papírmaséból tapasztott virágdísz

Az igazán eredeti dekorációk mindig házilag gyártott elemekből születnek. Például olyan kreatív asztaldíszt készíthetünk dróthálóból és papírmaséból, amely egyszerre funkcionálhat többágú gyertyatartóként és virágtartóként. Aki szereti a kreatív, egyedi házi barkácsötleteket, annak csak némi kézügyességre és a megfelelő alapanyagokra lesz szüksége ahhoz, hogy vágott muskátliból mindössze néhány egyszerű lépésben rendkívül hatásos díszt alkosson.

Mire lesz szükség hozzá: drótháló, drótvágó, nagy méretű kövek, tapétaragasztó, újságpapír, fehér festékszóró, kis gyertyatartók viaszfogó talppal, fehér oszlopos gyertyák, kémcsövek, és vágott muskátli többféle színben és formában.

Így készül a házi virágtartó:

Első lépés: Vágjunk egy darabot a dróthálóból az asztaldísz talapzatához, és tekerjük a kövek köré. A kövek súlya fogja biztonságosan rögzíteni az elkészült díszt.

Második lépés: Formáljunk különböző magasságú hengereket a dróthálóból a talapzat négy sarkánál! Hozzunk létre még néhány hengerformát a maradék drótból, és rögzítsük a drót talapzathoz. Úgy alakítsuk ki ezeknek a hengereknek a szélességét, hogy fele-fele arányban beleférjenek a kémcsövek és a gyertyatartók.

Harmadik lépés: Keverjük össze a tapétaragasztót! Tépjünk keskeny csíkokat az újságpapírból, kenjünk rá ragasztót, és tapasszuk a drótszerkezetre. Utána kenjünk újabb adag ragasztót a papírborításra, és illesszünk rá még egy réteg újságpapírt. Ismételjük meg ezt a lépést, amíg mindenhol több réteg újságpapír nem fedi a dróthálót. Fontos, hogy egyenetlen legyen a felülete! Tipp: Még a papírcsíkok felragasztása előtt csúsztassuk a kémcsöveket és a gyertyatartókat a dróthengerformákba, nehogy véletlenül összeragasszuk a hengerek felső nyílását. Hagyjuk megszáradni, majd távolítsuk el a kémcsöveket és a gyertyatartókat, és tisztítsuk át meleg vízzel.

Negyedik lépés: Ha az asztaldísz teljesen megszáradt, fújjuk be az egészet (tetszés szerint akár a gyertyatartókat is beleértve) a fehér festékszóróval, és hagyjuk száradni.

Ötödik lépés: Végezetül tegyük a gyertyákat a gyertyatartóba, töltsük tele vízzel a kémcsöveket, helyezzük a nekik szánt nyílásokba, és rendezzük el bennük a vágott virágot. Tegyük a kész dekorációt az asztalra.

A piedesztálra emelt muskátli

Mindössze néhány lépés és kész is a tökéletes dekoráció a következő kerti partihoz! A színes csíkos állványokhoz szükség lesz virágcserépre, kerek tálkákra, ragasztópisztolyra, kerámia ragasztóra, szigetelőszalagra, vízálló festékre többféle színben, valamint virágzó muskátlira.

Így készül a virágtartó állvány:

Első lépés: Alaposan tisztítsuk meg a cserepeket, a tálkákat, majd függőleges vagy vízszintes csíkokban ragasszunk rá szigetelőszalagot. Nyomjuk rá jól a szalagot, nehogy aláfolyjon a festék.

Második lépés: Ezután fújjunk a cserepekre és tálkákra vízálló festéket a kívánt dizájn szerint. Ha teljesen megszáradtak a színek, szedjük le a szigetelőszalagot.

Harmadik lépés: Tegyük fejjel lefelé a tálkákat az asztalra, és a ragasztópisztoly segítségével kenjük körbe az alsó peremét a kerámia ragasztóval.

Negyedik lépés: Erősítsük rá a festett cserepeket a fejjel lefelé fordított tálkákra, és hagyjuk megszáradni a ragasztót.

Ötödik lépés: Végezetül tegyük a virágzó növényt a virágtartónkba, és rendezzük el kedvünk szerint a kész dekorációt az asztalon.