Retró húsvéti dekoráció lesz 2024 kedvence megint

2024. március 21.
A legjobb ebben a retró húsvéti dekorációban, hogy saját kezűleg is könnyedén elkészíthetjük, így egy látványos tojásfával otthonunkat pillanatok alatt ünnepi díszbe öltöztethetjük.
Húsvét 2024 dekoráció tojásfa
  • A tojásfa németországi hagyomány húsvétkor, ám ma már népszerű dekoráció az ünnepkor a világ minden táján.
  • Nagyon egyszerűen elkészíthetjük a saját retró tojásfánkat.
  • A Guinness-rekordot egy brazil tojásfa tartja 82404 húsvéti tojással.

A tojásfa az egyik legnépszerűbb húsvéti dekoráció volt évszázadokon keresztül. A 2000-es évek elején ugyan mintha elfeledkeztünk volna róla, ám 2024-ben ismét reneszánszát éli. Idén készítsük el a saját tojásfánkat, hogy pillanatok alatt húsvéti díszbe öltöztessük a lakást!

Honnan ered a húsvéti tojásfa hagyománya?

Ahogy a karácsonyfa, úgy a tojásfa állításának hagyománya is Németországból ered, ám az 1890-es években állítottak már Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon is tojásfákat húsvétkor. Ilyenkor virágzó gyümölcsfaágakat vittek be a szobákba, és ezekre akasztottak hímes tojásokat.

Mára a világ minden pontján elterjedt hagyomány húsvétkor tojásfával dekorálni, mi sem mutatja jobban, minthogy a világrekorder tojásfát Brazíliában állították. Erre 82404 hímes tojást akasztottak.

Ma már mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a tojásfát húsvétkor, így nincs szigorú szabály arra, milyen húsvéti tojásokat akasszunk az ágakra. Sőt, az sincs kőbe vésve, hogy faágat kell dekorálnunk a hímes tojásokkal. Akár a kedvenc szobanövényünk ágaira is akaszthatjuk a húsvéti tojásokat.

Ezek a kedvenc tojásfáink idén húsvétkor

1. Bohém minimalizmus

Csodás húsvéti dekoráció a minimalista, ugyanakkor bohém tojásfa

Csodás húsvéti dekoráció a minimalista, ugyanakkor bohém tojásfa

A visszafogott tónusok és csupasz ágak mellett játékosságot visz a tojásfába a húsvéti tojások csipkével, kivágott madárkákkal való dekorálása. Érdemes ebben az esetben egy színsémát meghatároznunk, hogy ez köszönjön vissza a húsvéti tojásokon és a tojásfán kívüli dekoráción is.

2. Raffia és barka

A barka remek alap, ha tojásfával akarunk dekorálni húsvétkor

A barka remek alap, ha tojásfával akarunk dekorálni húsvétkor

A barka a húsvét egyik jellegzetes növénye, nagyon gyakran ez adja a tojásfa alapját. Azt viszont senki sem mondta, hogy a húsvéti tojások csak valódiak lehetnek. A raffiából készült tojások ráadásul nagyon könnyűek, így nem húzzák le az ágakat.

3. Retró tojásfa papír húsvéti dekorációval

Igazi retró tojásfát kapunk, ha papír húsvéti tojásokat akasztunk az ágakra

Igazi retró tojásfát kapunk, ha papír húsvéti tojásokat akasztunk az ágakra

Igazi retró hatást kelt, ha a tojásfánkra papírból készült tojásokat akasztunk. Itt is sokat ad a dekorációhoz, hogy milyen színeket választunk. A mustársárga, fűzöld, rozsdavörös remekül illenek az 1980-as évek színvilágához, így még jobban erősíthetik a tojásfa retró jellegét.

4. Aranyeső és filctollal díszített húsvéti tojások

A barka mellett az aranyeső a másik legnépszerűbb ág a tojásfa állításához húsvétkor

A barka mellett az aranyeső a másik legnépszerűbb ág a tojásfa állításához húsvétkor

A barka mellett az aranyeső a húsvét másik jellegzetes növénye. A tojásfánkhoz is kiváló alapot jelent. Ráadásul nagyon jól mutatnak rajta azok a húsvéti tojások, amikre filctollal rajzolunk különböző motívumokat.

Fotó: Unsplash