Sírni szeretnél, de nem tudsz? A pszichológus trükkjei segítenek!

2024. június 12.
Ha szükségünk lenne a sírásra a túláradó érzelmeink miatt, de egyszerűen nem jön, a pszichológus trükkjei segíthetnek, hogy elérhessük a várva várt felszabadító sírást és megkönnyebbülést.
A pszichológus trükkjei, hogy könnyebben sírjunk
  • Készítsük elő a zsebkendőket, mert a pszichológus trükkjei tényleg segítenek sírni.
  • A sírás fontos eszköz az életünkben, ám nem mindig jön könnyen, amikor szükségünk lenne rá.
  • Bár a sírás természetes emberi reakció, vannak olyan esetek, amikor nehéz sírnunk. Ilyenkor segíthetnek a pszichológus trükkjei.

A sírás néha a legrosszabb helyen és időben tör ránk, amikor viszont nagyon szeretnénk és szükségünk lenne rá, egyszerűen nem megy. Ha szorongat a sírás, de egyszerűen nem tudjuk elérni a katartikus felszabadító élményt, a pszichológus trükkjei segíthetnek, hogy sírva fakadhassunk végre.

Miért jó a sírás?

Számos jótékony hatása van a sírásnak, ezek közül a legfontosabb funkciója, hogy csökkenti a szorongás, frusztráció vagy stressz érzését. „Ha nincs érzelmi megkönnyebbülés, amikor erős érzelmek szorongatnak, az nagyon kimerítő és hatalmas megterhelés a szervezetünknek – magyarázta Dr. Olga Karasina pszichológus

Mégsem sikerül mindig akkor sírnunk, amikor akarunk, és vannak olyan állapotok is, melyek megnehezítik, hogy sírva fakadjunk:

  • Szárazszem-szindróma: ilyenkor egyszerűen nem termelődik elegendő könny a síráshoz
  • Sjögren-szindróma: az autoimmun betegség egyik velejárója a száraz száj és szem, ami miatt nem tudunk könnyezni
  • Bizonyos gyógyszerek is akadályozhatják a sírást: antidepresszáns, antihisztamin, fogamzásgátló, vérnyomáscsökkentő-gyógyszerek
  • Kerüljük a sírást, még akkor is, ha az érzelmeinkkel sokkal nehezebb megküzdenünk más módon.

Mit tehetünk, ha szükségünk lenne egy kiadós sírásra, de nem tudunk? A pszichológusnak szerencsére van néhány trükkje, hogyan fakadjunk sírva.

10 módszer, amitől sírva fakadunk

1. Ne pislogjunk

Az egyik legegyszerűbb módszer a pszichológus szerint, ha sírni szeretnénk, ha nem pislogunk. „A testünk természetes reflexe a pislogás. A szem nyálkahártyáját így nedvesítjük meg, a szemhéj söpri ki a szennyeződést a szem felszínéről. Ezzel előzhető meg az is, hogy az ott lévő kórokozók fertőzést okozzanak – magyarázta Dr. Lena Suarez-Angelino pszichológus. – Ha ellenállunk a természetes késztetésnek, a testünk mindent megtesz majd, hogy újrakalibrálja azt.”

Nagyjából 20-30 másodpercig kell kibírnunk pislogás nélkül, vagy olyan sokáig, míg csak bírjuk. A szemünk ég majd, majd elkezdünk könnyezni. Ha ekkor arra gondolunk, ami miatt sírni szeretnénk, jó eséllyel beindul a felszabadító folyamat.

2. Légzőgyakorlat

„A légzőgyakorlat a paraszimpatikus idegrendszerre hat. Ez szabályozza az érzelmeinket, lelki funkcióinkat – mondta a pszichológus. – Sok embernél működik a légzőgyakorlat felszabadító hatása, melynek eredményeképpen sírva fakadnak közben.”

3. Sétáljunk

Számos jótékony hatása van a sétának a szabadban, különösen, ha zavartalanul tehetjük mindezt. Ilyenkor befelé figyelhetünk, és megesik, hogy sírva fakadunk. „Ha reflektálunk a bennünket ért történésekre, ahelyett, hogy a szőnyeg alá söpörnénk az érzéseinket, az felszabadító. Pont ezért segíthet abban is, hogy elsírjuk végre magunkat” – mondta Suarez-Angelino.

4. Hallgassunk zenét

A zene segíthet az érzelmek kicsatornázásban. Vannak dalok, amik megríkatnak, mert eleve szomorúak. Ám máskor azzal képes előidézni a sírást a zene, hogy eszünkbe juttat bizonyos pillanatokat az életünkből. A pszichológus azt tanácsolja, hogy válasszunk ilyen különleges mögöttes tartalommal bíró dalokat, ha sírni szeretnénk.

5. Mozogjunk

A nyújtás, jóga segít, hogy az érzelmi blokkok megnyíljanak a testünkben, és így képesek legyünk sírni. „Bizonyos testhelyzetek is segíthetnek a jógában az érzelmi feldolgozásban, aminek következményeként elsírhatjuk magunkat” – mondta Suarez-Angelino.

De a magas intenzitású testmozgás is képes sírást kiváltani. Az ütéssel, rúgásokkal járó sportok kicsatornázzák a frusztrációt, ami felszabadító érzés lehet. Annyira, hogy sírva fakadunk tőle.

6. Olvassunk vagy nézzünk valami szomorút

A zenehallgatáshoz hasonlóan könyvek vagy egy szomorú film is elindíthatja a sírást. Ám nem szabad túl gyakran használnunk ezt a módszert. A pszichológus szerint csak legfeljebb havonta egyszer érdemes ezzel próbálkoznunk, különben hatástalanná válhat.

7. Zuhanyozzunk le

Vannak, akiknek fontos a biztonságos közeg, az egyedüllét ahhoz, hogy sírni tudjanak. Próbáljuk ki a zuhany alatt! A vízcseppek legördülése az arcunkon hasonlít a könny érzéséhez, ez segíthet abban is, hogy beinduljon a sírás.

8. Beszéljünk egy baráttal vagy szerettünkkel

Ha nem tudjuk egyedül feldolgozni az érzelmeinket, forduljunk egy hozzánk közel álló személyhez, akiben megbízunk. Amikor beszélünk az érzéseinkről, megnyílhat a könnyek előtt is az út. Ha nincs ilyen személy az életünkben, a pszichoterápia vagy csoportterápia is meghozhatja a várva várt sírást.

9. Írjunk az érzéseinkről

Feldúltak vagyunk és sírni akarunk? Írjunk egy levelet annak, aki ezt az érzést okozta. Ha leírjuk, mit érzünk, mit gondolunk, az segíti az érzelmi feldolgozást és eljuthatunk a sírásig. Ezen a ponton valódi megkönnyebbülést érezhetünk. (A levelet nem kell elküldenünk, ezt saját magunknak írtuk, mint egy naplót.)

10. Ásítsunk

Egyszerű módja a sírás kiváltásának, ha ásítunk. Próbáljunk egymás után néhányszor nagyot ásítani, ez megmozgathatja a könnycsatornákat. 

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash, Getty Images