Ebből tudhatod, ha energiavámpír a munkatársad – szakértők árulták el, hogyan szerelheted le

2024. június 16.
Van egy munkatársad, aki esetében minden egyes beszélgetés után azt érzed, hogy az élettől is elment a kedved? Szakértők segítenek felismerni az energiavámpírt, és azt is elárulják, hogyan szereld le!
Ebből tudhatod, ha energiavámpír a munkatársad - szakértők árulták el, hogyan szerelheted le
  • „Az energiavámpírok elszívják az emberek energiáját pusztán azzal, hogy beszélnek velük” – mondja Colin Robinson a Hétköznapi vámpírokban.
  • Ha fáradtnak, rosszkedvűnek érzed magad, és úgy érzed, elpazaroltad az idődet a beszélgetéssel, könnyen lehet, hogy energiavámpírral volt dolgod.
  • Szakemberek segítenek különbséget tenni egy bosszantó munkatárs és egy energiavámpír között, valamint tippeket adnak arra vonatkozóan, hogyan szabj nekik határokat.

Az „energiavámpír” kifejezés a popkultúra része lett, és olyanra mondják, akivel fárasztó és kimerítő foglalkozni, de hogy egyértelmű legyen: ez nem orvosi diagnózis. „Nincs hivatalos diagnózis vagy kezelési megközelítés az energiavámpírokra, nincs róluk szóló óra, amit a végzős iskolákban tanítanak, de mindannyian személyesen és szakmailag ismerjük őket” – mondta Ryan Howes kaliforniai klinikai pszichológus.

Honnan tudhatod, hogy energiavámpírral van dolgod?

Gondolkodj el azon, hogyan érzed magadat a jelenlétében

A beszédmódjuktól kezdve az általuk tárgyalt témákig az energiavámpírok nemcsak egy módon fárasztják ki áldozataikat, hanem különböző taktikákat alkalmaznak az emberek fizikai és mentális energiáinak leszívására.

„Sokféle formát ölthetnek, kezdve attól a munkatárstól, aki túl sok tolakodó személyes kérdést tesz fel, az olyan személyig, akinek »mindig« borzalmas napja van, és azt akarja, hogy mindenki csatlakozzon hozzá, egészen az olyan emberig, aki hosszú történeteket mesél, amelyek soha nem érnek véget. És így tovább” – mondta Howes. „Ha fáradtnak érzed magad a velük való érintkezés után, és azon kapod magad, hogy félsz a legközelebbi találkozástól, akkor lehet, hogy egy energiavámpírral van dolgod.”

Tanisha Ranger nevadai klinikai pszichológus azt mondta, hogy arra kell összpontosítani, hogyan érzed magát azután, miután kapcsolatba kerültél egy munkatárssal. Ha fáradt, motiválatlan, kedvetlen leszel, akkor valószínűleg energiavámpír.

Az energiavámpírok ékes jele: soha nem akarnak megoldást hallani panaszaikra

Az energiavámpírok szeretnének veled beszélni minden problémáról, „mindenről, amit felajánlasz, ami megoldást jelenthet, kezelési módokról, vagy ami segítséget jelenthet, de a világon minden okuk megvan arra, hogy azt gondolják, nem fog működni” – magyarázza Tanisha Ranger. A következetesen egyoldalú beszélgetések is az egyértelmű jelek közé tartoznak.

Ügyelj a a munkatársad testbeszédére és hangnemére. Az egyszavas válaszok és a veled szembeni érdeklődés hiánya is ékes jele lehet annak, hogy energiavámpírral állsz szemben.

Ha energiavámpír a munkatársad, akkor a jelenlétében feszült, de akár életunt is lehetsz

Ha energiavámpír a munkatársad, akkor a jelenlétében feszült, de akár életunt is lehetsz

Megoldás: állíts fel határokat az energiavámpírral szemben

Ha energiavámpír a munkatársad, van egy hatalmas előnyöd. Bármikor azt mondhatod neki: „Vissza kell mennem dolgozni.” Ha aggódsz a reakciója miatt, akkor előbb próbálj meg röviden együttérzést mutatni körülményei iránt.

Ne színlelj érdeklődést az energiavámpír irányába

Az egyik egyszerű módja annak, hogy korlátozd az energiavámpírok figyelmét, ha nem teszel fel olyan kérdéseket, amikre nem szeretnél választ kapni” – mondta Ranger. „Annyi embert ismerek, akik azt mondják: „Nem tudom, miért mondtam ezt, hiszen nem is érdekelt” – mondta. Szóval ne erőltesd a társalgást a munkatársaddal!

Irányítsd a beszélgetést az energiavámpírral

„Ha a beszélgetés túlságosan személyes vagy kényes ügyekre terelődik, próbáld meg visszaterelni a munkával kapcsolatos kérdésekre, és ott tartani a hangsúlyt” – mondta Howes. Előbb nyugtázd elismeréssel és empátiával, amit a munkatársad mond, és utána tereld a beszélgetést a kívánt irányba.

Legyen meg előre, hogy mennyi időd van az interakcióra az energiavámpírral

Ha nem bírod elterelni a beszélgetést, akkor kénytelen leszel valami ilyesmit mondani a munkatársadnak: „Tudod, ez érdekes, de most tényleg a munkámra kell koncentrálnom. Beszélhetünk erről később?” 

Vagy itt egy másik tipp Howestól az energiavámpír lekapcsolására: „Persze, mesélj a hétvégéről, de három percen belül el kell küldenem ezt az e-mailt.”

Állíts be időzítőt

Az előző tippet kiegészítheted időzítő használatával is, hogy biztosra menj, főleg, ha tudod, hogy nehezen leszerelhető energiavámpírral van dolgod. Egyszerűen állítsd be az időt, szólaljon meg jó hangosan a megfelelő időben és közöld a munkatársaddal, hogy nincs tovább, tényleg menned kell dolgozni.

Ha az energiavámpír a főnököd, fogalmazd meg egyértelműen a prioritásokat

Természetesen más a helyzet, ha a főnököd az energiavámpír. A korlátozásának egyik módja az, ha kifejezetten felhívod a figyelmét arra, amikor vele beszélgetsz, nem haladsz a munkával. Ám ha ez kevésnek bizonyul, Howes azt javasolja, hogy az áthelyezésen, munkahelyváltáson is el lehet gondolkodni, vagy megelőzésképpen felhívni a főnököd figyelmét az ilyen jellegű terveidre. 

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images