Súlyos betegség kockázatát növeli, ha műanyag palackból iszunk

2024. július 05.
Mérföldkő: végre kiderült, miért növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ha műanyag palackból iszunk. A flakon anyagában található elterjedt kémiai vegyület az, ami összefüggésbe hozható a cukorbetegséggel.
Műanyag palack diabéteszt okozhat
  • Nem csak a műanyag flakonokban, de ételtároló dobozokban is megtalálható a 2-es típusú diabéteszt okozó kémiai vegyület.
  • A BPA-ról bebizonyosodott, hogy felborítja a hormonháztartás egyensúlyát és növeli a cukorbetegség kockázatát.
  • A friss kutatás korábban biztonságosnak gondolt műanyagtípusokról is bebizonyította, hogy hozzájárulhatnak a 2-es típusú diabétesz kialakulásához.

A tudósok már régóta gyanítják, hogy az elterjedt műanyagok – melyekből például az ásványvizes flakonok is készülnek, vagy az ételtároló dobozok – felborítják az ember hormonháztartását. Az eddigi bizonyítékok megfigyelésen alapultak. Ez alapján kijelenthető volt, hogy van összefüggés a műanyagok és bizonyos betegségek között, ám eddig nem bizonyították be, mi a valódi ok és hogyan okoz problémát a műanyag.

Ezért mérföldkő az a kutatás, ami direkt bizonyítékot talált arra, hogy a BPA (biszfenol-A, a műanyag palackokban és élelmiszertároló-dobozokban gyakran használt kémiai vegyület) csökkenti az inzulinérzékenységet az ember sejtjeiben. Mivel ez a hormon szabályozza a vércukorszintet, így kettes típusú diabétesz alakulhat ki, ha az inzulinérzékenység csökkenése miatt krónikusan magas a vércukorszint.

Van biztonságos szintje a BPA-nak az egészségünkre nézve?

A műanyag palackokban található kémiai vegyületek 2-es típusú diabéteszt okozhatnak

A műanyag palackokban található kémiai vegyületek 2-es típusú diabéteszt okozhatnak

A Kaliforniai Politechnikai Állami Egyetem kutatói 40 egészséges felnőttet vizsgáltak. Közülük egyesek placebót, mások kis mennyiségű BPA-t kaptak naponta. Négy nap után azoknál, akik a kémiai vegyületet szedték, azt figyelték meg, hogy csökkent az inzulinra adott válasz a sejtjeikben, míg a placebót szedő csoportnál nem tapasztaltak ilyet.

A kutatásban résztvevők testsúlykilogrammonként 50 mikrogramm BPA-t kaptak. Ezt a mennyiséget az egészségügyi irányelvek még biztonságos szintnek tekintik. A kutatásból viszont az látszik, hogy nincs olyan, hogy biztonságos mennyiség, ami a BPA-t illeti. Az Európai Unióban a szabályozás szigorúbb, ám 2024 végéig kell csak teljesen kivezetni a BPA-t tartalmazó élelmiszer- és italtároló dobozokat és palackokat.

Mennyire veszélyes az egészségre a műanyag?

A BPA-val kapcsolatos aggályok csak egy kis szeletét jelentik a műanyag egészségünkre gyakorolt veszélyeinek

Más korábbi vizsgálatok bebizonyították, hogy a mikroműanyagok apró részecskéi képesek behatolni az emberi sejtekbe, aminek egészségügyi következményeit még teljesen nem is értjük. Az viszont bizonyos, hogy már megtalálhatók a tüdőtől a bélrendszerig és a vérünkig mindenünkben.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images