- Kevés olyan zöldség van, mint a sárgarépa, ami ennyiféle módon támogatná az egészségünket.
- Legközelebb, ha egészséges nassolnivalót keresünk, alma helyett válasszunk egy jó adag sárgarépát.
- Egy friss kutatás eredményei szerint ha napi háromszor eszünk sárgarépát, jelentősen megnő a bőrben a répa növényi hatóanyagának, a béta-karotinnak a szintje, aminél jobb nem is történhetne velünk.
A sárgarépa – és más piros-narancs színű zöldségek, gyümölcsök – nagy mennyiségben tartalmazzák az úgynevezett karotinoidokat. Ezek olyan növényi hatóanyagok, melyek a bőrben halmozódnak fel. Jótékony hatásuk roppant szerteágazó, nem véletlenül olyan egészséges minél több sárgarépát fogyasztani:
- A karotinoidok megvédenek számos krónikus betegségtől, például a szív- és érrendszeri problémáktól és bizonyos ráktípusoktól.
- A szervezet magasabb karotinoidszintje egészségesebb bőrt eredményez.
- A sárgarépa fogyasztásával bejuttatott karotinoidok javítják az immunrendszer működését.
Egy friss kutatás szerint a napi háromszori sárgarépa fogyasztása négy héten keresztül kimutathatóan hatásosabbnak bizonyult, mint az alma vagy a multivitaminok.
Miért ilyen egészséges a sárgarépa?
1. A sárgarépa remek A-vitamin-forrás
A karotinoidokat azért szeretik annyira az orvosok, mert a szervezetünk két molekulára bontja le, melyekből aztán A-vitamint állít elő. Máshonnan is juthatunk persze A-vitaminhoz, nem csak sárgarépából, de ahhoz rengeteget kellene ennünk például húsból, hogy ugyanazt az eredményt érjük el.
Az A-vitamin elengedhetetlenül fontos az immunrendszer működéséhez és a szemünk egészségéhez, különösen az időskori makuladegeneráció megelőzéséhez.
2. Rákellenes hatás
Egy 2023-as vizsgálatban azt figyelték meg, hogy heti 300 gramm sárgarépa átlagosan 15 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát. Ez azonban nem a karotinoidnak, hanem más növényi hatóanyagoknak, az úgynevezett poliacetiléneknek köszönhető.
A sárgarépában található poliacetilének ugyanis szabályozzák a testünkben a krónikus gyulladások szintjét, így megelőzik a sejtek károsodását, ezzel előzve meg a rákos megbetegedéseket.
3. A sárgarépa tele van rosttal
Az egyik legmagasabb rosttartalmú zöldség a sárgarépa. Ez emésztőrendszerünk egészségéhez is roppant fontos. A rostok megemésztése hosszabb időt vesz igénybe, így tovább tart a teltségérzet és a vércukorszint egyensúlya is stabil marad.
4. Egészséges bőr
Mivel a karotinoidok a bőrben halmozódnak fel, ezért az érzékeny bőrűeknél úgy működhet, ha sok sárgarépát fogyasztanak, mint egy beépített naptej. A karotinoidok elnyelik a napsugárzást, így megelőzhető a napégés.
Melyik színű sárgarépa a legjobb az egészségünknek?
Néhány száz évvel ezelőtt még egészen általános volt, hogy a sárgarépa nem csak narancsszínű lehet, hanem fehér, sárga vagy éppen lila. Bár nagyjából egyforma íze van a különböző színű sárgarépáknak, ahogy a rosttartalmuk is azonos, valamelyest eltérnek abban, milyen típusú karotinoidokat tartalmaznak.
- Sárga: luteinben gazdag, ami a szemünknek egészséges
- Lila répa: antocianint tartalmaz, ami a szívet segít egészségesen tartani
- Fehér: nem tartalmaz pigmenteket, így biztosan nem sárgul tőle a bőrünk
Lehet hátránya annak, ha túl sok sárgarépát eszünk?
Megtörténhet, hogy a túl sok sárgarépa fogyasztása miatt narancsos színűvé válik a bőrünk. Ami még problémás lehet, hogy a szín főként a kezeknél és lábaknál jelentkezik, így nem lesz egyenletes.
Ez a jelenség nem veszélyes, de a túl sok sárgarépa fogyasztása után kicsit úgy festhetünk, mint egy rosszul sikerült barnítás után.
Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images