Az olcsó zöldség az életünket mentheti meg, ha rendszeresen esszük

2024. július 16.
Nem tévedtek a szüleink, amikor azt mondták, együnk minél több sárgarépát, hogy jobban lássunk. De milyen jótékony hatásai vannak még a teljesen hétköznapi zöldségnek, amikkel megmentheti az életünket?
Sárgarépa jótékony hatása
  • Kevés olyan zöldség van, mint a sárgarépa, ami ennyiféle módon támogatná az egészségünket.
  • Legközelebb, ha egészséges nassolnivalót keresünk, alma helyett válasszunk egy jó adag sárgarépát.
  • Egy friss kutatás eredményei szerint ha napi háromszor eszünk sárgarépát, jelentősen megnő a bőrben a répa növényi hatóanyagának, a béta-karotinnak a szintje, aminél jobb nem is történhetne velünk.

A sárgarépa – és más piros-narancs színű zöldségek, gyümölcsök – nagy mennyiségben tartalmazzák az úgynevezett karotinoidokat. Ezek olyan növényi hatóanyagok, melyek a bőrben halmozódnak fel. Jótékony hatásuk roppant szerteágazó, nem véletlenül olyan egészséges minél több sárgarépát fogyasztani:

  • A karotinoidok megvédenek számos krónikus betegségtől, például a szív- és érrendszeri problémáktól és bizonyos ráktípusoktól.
  • A szervezet magasabb karotinoidszintje egészségesebb bőrt eredményez.
  • A sárgarépa fogyasztásával bejuttatott karotinoidok javítják az immunrendszer működését.

Egy friss kutatás szerint a napi háromszori sárgarépa fogyasztása négy héten keresztül kimutathatóan hatásosabbnak bizonyult, mint az alma vagy a multivitaminok. 

Miért ilyen egészséges a sárgarépa?

1. A sárgarépa remek A-vitamin-forrás

A karotinoidokat azért szeretik annyira az orvosok, mert a szervezetünk két molekulára bontja le, melyekből aztán A-vitamint állít elő. Máshonnan is juthatunk persze A-vitaminhoz, nem csak sárgarépából, de ahhoz rengeteget kellene ennünk például húsból, hogy ugyanazt az eredményt érjük el.

Az A-vitamin elengedhetetlenül fontos az immunrendszer működéséhez és a szemünk egészségéhez, különösen az időskori makuladegeneráció megelőzéséhez.

2. Rákellenes hatás

Egy 2023-as vizsgálatban azt figyelték meg, hogy heti 300 gramm sárgarépa átlagosan 15 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát. Ez azonban nem a karotinoidnak, hanem más növényi hatóanyagoknak, az úgynevezett poliacetiléneknek köszönhető.

A sárgarépában található poliacetilének ugyanis szabályozzák a testünkben a krónikus gyulladások szintjét, így megelőzik a sejtek károsodását, ezzel előzve meg a rákos megbetegedéseket.

3. A sárgarépa tele van rosttal

Az egyik legmagasabb rosttartalmú zöldség a sárgarépa. Ez emésztőrendszerünk egészségéhez is roppant fontos. A rostok megemésztése hosszabb időt vesz igénybe, így tovább tart a teltségérzet és a vércukorszint egyensúlya is stabil marad.

4. Egészséges bőr

Mivel a karotinoidok a bőrben halmozódnak fel, ezért az érzékeny bőrűeknél úgy működhet, ha sok sárgarépát fogyasztanak, mint egy beépített naptej. A karotinoidok elnyelik a napsugárzást, így megelőzhető a napégés.

Melyik színű sárgarépa a legjobb az egészségünknek?

De melyik színű sárgarépa jótékony hatásai a legerősebbek az egészségünkre nézve?

De melyik színű sárgarépa jótékony hatásai a legerősebbek az egészségünkre nézve?

Néhány száz évvel ezelőtt még egészen általános volt, hogy a sárgarépa nem csak narancsszínű lehet, hanem fehér, sárga vagy éppen lila. Bár nagyjából egyforma íze van a különböző színű sárgarépáknak, ahogy a rosttartalmuk is azonos, valamelyest eltérnek abban, milyen típusú karotinoidokat tartalmaznak.

  • Sárga: luteinben gazdag, ami a szemünknek egészséges
  • Lila répa: antocianint tartalmaz, ami a szívet segít egészségesen tartani
  • Fehér: nem tartalmaz pigmenteket, így biztosan nem sárgul tőle a bőrünk

Lehet hátránya annak, ha túl sok sárgarépát eszünk?

Megtörténhet, hogy a túl sok sárgarépa fogyasztása miatt narancsos színűvé válik a bőrünk. Ami még problémás lehet, hogy a szín főként a kezeknél és lábaknál jelentkezik, így nem lesz egyenletes. 

Ez a jelenség nem veszélyes, de a túl sok sárgarépa fogyasztása után kicsit úgy festhetünk, mint egy rosszul sikerült barnítás után.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images