Egy hónapig sampon nélkül mostam hajat, és ez történt

2024. július 20.
Megosztó téma a hajmosás. Hányszor optimális hajat mosni egy héten? Szilárd vagy hagyományos samponnal? Vagy sampon nélkül az igazán egészséges? Mutatjuk, mi történik napról napra, ha egy hónapig sampon nélkül mosunk hajat.
Hajmosás sampon nélkül
  • A hajmosás gyakoriságát illetően mindenki máshogy gondolkozik, de abban a legtöbben egyetértenek, hogy samponra mindenképp szükség van.
  • De vajon tényleg kell sampon ahhoz, hogy tiszta legyen a hajunk?
  • Ha sampon nélkül mosunk hajat, számíthatunk rá a huszadik nap környékén, hogy valamilyen hajpakolásra szükségünk lesz, különben nagyon merevvé válik a hajunk.

Mi történik, ha valaki úgy dönt, hogy a samponozást teljesen kihagyja hajmosáskor, legfeljebb hajpakolást és kondicionálót használ? És mi van, ha még a hajkondicionálót is kihagyjuk a hajmosási rutinból? Mutatjuk, mi történik napról napra, ha egy hónapig sampon nélkül mosunk hajat!

Milyen gyakran célszerű hajat mosni?

Teljesen egyén- (és hajtípus-) függő, hogy elég-e a heti egy hajmosás, vagy mindennap leöblítjük a hajunkat. Számos tényező befolyásolhatja, milyen gyakran mossuk meg a hajunkat:

  • Milyen gyakran edzünk?
  • Otthonról dolgozunk vagy emberek között, és úgy érezzük, frissen mosott hajjal kulturált igazán a megjelenésünk?
  • Magabiztosabbak vagyunk frissen mosott hajjal?
  • Milyen a hajtípusunk?
  • A menstruációs ciklus melyik szakaszában járunk? 

A szárazsampon még akkor is segíthet, hogy kitoljuk a hajmosás idejét, ha már úgy érezzük, ideje lenne a zuhany alá tartanunk a hajunkat. Ám ezzel nem árt óvatosnak lennünk, mert lerakódhat a fejbőrön és irritálhatja a fejbőrt. Az egészséges haj szempontjából pedig az egészséges fejbőr elengedhetetlen.

Hogyan élhetünk túl 30 napot sampon nélkül?

Kijelenthetjük, hogy egy hónapig sampon nélkül, csak vízzel mosni a hajunkat nem elég, hogy megőrizzük a hajunk egészségét. Teljesen át kell alakítanunk az egész hajmosási rutinunkat, ha úgy döntünk, nem akarunk sampont használni, ha azt akarjuk, hogy a hajunk tiszta, puha és könnyen fésülhető maradjon. 

Megoldást jelenthetnek a természetes módszerek, például a rizsvizes öblítés, ami a TikTokon nagy népszerűségnek örvendett az utóbbi hónapokban. Ez nem alaptalan: a rizsvízben található antioxidánsok, ásványi anyagok, B- és E-vitamin hozzájárul a hajunk puha, fényes és sima textúrájához. 

A másik népszerű samponmentes hajmosási technika az, ha a hajkondicionálóval mossuk meg gyengéden a hajunkat. Ez segíti a haj növekedését és védi a színt. Ugyanakkor ha teljesen természetes hajmosási módszert keresünk, ez utóbbi nem segít a sampon elhagyásakor.

Mi történt napról napra, miután elhagytuk a sampont?

A sampon elhagyása igazi hullámvasút. Lesznek pillanatok, amikor hihetetlenül elégedettek leszünk a hajmosás eredményével, máskor viszont ellenállhatatlan kényszert érzünk, hogy jól besamponozzuk a hajunkat. 

Az egyensúly megtalálása nem könnyű, de egészen fantasztikus átalakuláson mehetünk át egy hónap alatt a sampon elhagyásával. Különösen akkor lehet látványos az eredmény, ha egyenes, vékony szálú hajunk van, ami általában lelapul. Mutatjuk, mi történik napról napra, ha egy hónapig sampon nélkül mosunk hajat.

@orim

DAY 236 NOT USING SHAMPOO🥳 LOVE MY DIY HERBAL HAIR RINSES ✨🌱 #nopoo #DIY #healthyhair #naturalbeauty #hairgrowth #lifehack #forYOU

♬ Clair de lune/Debussy – もつ

1-5. nap

A kezdeti lelkesedés miatt jó ötletnek tűnhet csak vízzel mosni a hajunkat, azonban ez nagy hiba. Hiába fésüljük ki végig a hajunkat hajmosás után, hogy a fejbőr természetes olaját az egész hajunkon eloszlassuk, ha csak vízzel mossuk a hajunkat, az nagyon szárazzá teszi. A végeredmény fakó, szürke és ropogós haj lesz.

6-10. nap

Érdemes kipróbálnunk az online világ egyik aduászát a samponmentes hajmosáshoz: a víz-ecet-szódabikarbóna kombinációt. Ez segít, hogy fényes maradjon a hajunk, és nem nehezedik el a hajtőnél sem. A szódabikarbóna gyengéden hámlasztja a fejbőrt, így eltávolítja a szennyeződéseket is.

@thechristmasfam_

I made a baking soda paste, added lavender and tea tree EO, scrubbed that into my scalp and roots and then rinsed with water followed by apple cider vinegar and then rinsed again! #crunchymom #diy #diyshampoo #DisneyPlusVoices #nopoo #zerowasteshampoo #zerowasteswaps #lowtoxliving #momtok

♬ Luxury fashion (no vocals) – TimTaj

11-20. nap

Azt vehetjük észre, hogy a hajunk nem elég puha. Ennek a hajkondicionáló hiánya az oka. Érdemes helyette kipróbálni a tojást. Keverjük össze joghurttal és aloe verával, majd hajpakolásként sampon helyett hetente háromszor alkalmazzuk. Abban is segít, hogy kialakuljon az új hajmosási rutin. A hatás nem feltétlenül lesz azonnali, de néhány alkalom után már tapasztalhatjuk, hogy a hajunk puhább és erősebb.

21-25. nap

A TikTokon is érdemes körülnézni a hajpakolások között. Keverjünk össze 250 ml vizet 60 gramm lenmaggal, forraljuk fel. Egy zselés állagú anyag keletkezik, amit kenjünk a hajunkra és hagyjuk hatni nagyjából egy órán át. Elképesztően tápláló ez a keverék, ráadásul fényessé is teszi a hajunkat akkor is, ha nem használunk sampont és hajkondicionálót hajmosáshoz.

@amberpot

Replying to @𝕸𝖆𝖗𝖎𝖆𝖍 🧚‍♀️🪐💫🧸🧡 Don’t make these mistakes ❌ #flaxseedgel #flaxseedhairmask #flaxseeds #flaxseedhairmask #flaxseedgeltutorial #hairgrowth #hairtips #hairgrowthtips #hairgrowthjourney #amberpor

♬ original sound – 🎧🖤

26-30. nap

A hónap végére azt vehetjük észre, hogy a hajunk megváltozik. Sokkal erősebbé válik, tartása lesz, ráadásul sokkal kevésbé lesz szaga. Nagyon fontos lépés, amit megtanulhatunk abból, ha sampon nélkül mosunk hajat huzamosabb ideig: fésülködjünk reggel és este, különösen hajmosás előtt, hogy egyenletesen eloszlassuk a fejbőr által termelt természetes olajokat a hajon.

Forrás: British Vogue, fotó: Getty Images, Unsplash