6 apró jel, amiről nem is gondolnánk, de a PCOS tünete

2024. július 25.
Valószínűleg nem is tulajdonítunk nagyobb jelentőséget ezeknek a testi jeleknek, de ha az egészet nézzük, a nőgyógyász szerint ezek mind a PCOS tünetei. Mire figyeljünk, hogy időben észleljük a problémát?
PCOS tünet
  • Azért fontos időben észrevenni és kezelni a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), mert számos krónikus betegség kockázatát növeli.
  • Magyarországon körülbelül 500 ezer nőt érint a PCOS.
  • A PCOS tünetei nem csak a petefészkeken megjelenő ciszták és a termékenységi problémák.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) igen gyakori nőgyógyászati rendellenesség, Magyarországon mintegy 500 ezer nőt érint. Azért fontos a korai diagnózis és megfelelő terápia, mert a PCOS jelentősen növeli a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.

De miből tudhatjuk, hogy nálunk is probléma lehet? Mutatjuk, a nőgyógyász milyen tünetekre hívja fel a figyelmünket, mert a PCOS-t nem csak a petefészekciszták és a termékenységi problémák jelzik!

Mi a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan krónikus betegség, ami a női reprodukciós rendszer egészét érinti. Hormonális kilengéseket, egyensúlyzavart okoz – magas androgén hormonszinttel, ami egy férfi nemi hormon –, a petefészken megjelenő cisztákkal és gyakran meddőséggel jár. 

A PCOS bizonyos tünetei célzott étrenddel, egészséges életmódbeli változtatásokkal, gyógyszerekkel és meddőségi kezeléssel befolyásolhatók, kezelhetők.

Ám a tünetek nem csak a cisztákat és a termékenységi problémákat jelentik. Dr. Somi Javaid szülész-nőgyógyász elmondta, milyen tünetek jelezhetik a PCOS-t jóval a diagnózis előtt.

A PCOS 6 nem is olyan nyilvánvaló tünete

1. Változásokat veszünk észre a bőrünkön

Az akné nagyon gyakran a PCOS tünete. A magas tesztoszteronszint (egy másik férfi nemi hormon) ugyanis kifejezetten hajlamosít a hormonális akné kialakulására. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha pattanásos az arcunk, policisztás ovárium szindrómában szenvedünk. De érdemes a hormonszintet ellenőriztetnünk, mivel sokszor van összefüggés a kettő között.

2. Hajhullást, a haj elvékonyodását tapasztaljuk

A hajhullás is lehet a PCOS tünete

A hajhullás is lehet a PCOS tünete

Szintén a megemelkedett tesztoszteronszint miatt következhet be hajhullás, a haj elvékonyodása, különösen a fejtetőn. Ugyan más egészségügyi problémák – például vashiány vagy a stressz – is okoznak hajhullást, ám a PCOS esetében a tipikusan férfias típusú hajhullás az, ami jellemző.

3. Szabálytalan szőrnövekedés

A testünkön máshol viszont erősebb szőrösödést tapasztalhatunk, ha PCOS-ben szenvedünk. Különösen az alábbi testtájakon jelenhetnek meg sötét színű, erős szőrszálak policisztás ovárium szindróma esetén:

  • Felső ajak felett
  • Állon
  • Orcákon
  • Mellkason
  • Bikinivonalban
  • Belső combon

Van, akinél alapvetően erősebb a testszőrzet, ám ha azt tapasztaljuk, hogy szokatlan szőrnövekedés indult be a testünkön, célszerű kivizsgáltatnunk, nem PCOS áll-e a hátterében.

4. Hízást tapasztalunk

Sok oka lehet annak, ha felszalad ránk néhány kiló, és nem is az a probléma, amikor súlyzós edzés hatására gyarapodunk néhány kiló izommal. Ha viszont hormonális kilengések – melyeket a PCOS okoz – állnak a súlygyarapodás hátterében, az komoly lelki-testi hatásokat eredményezhet.

5. Szabálytalan menstruáció

Nem feltétlenül jelez PCOS-t a szabálytalan menstruációs ciklus. Viszont ha azt tapasztaljuk, hogy sokat késik, kimarad a havi vérzés, az már a betegség tünete lehet. A szakember szerint a hosszú időn – 36 hónap – át fennálló rendszertelen havi vérzés már felveti a PCOS-gyanút.

6. Krónikus fájdalom

Az enyhe vagy erősebb, hosszú időn át fennálló fájdalom, különösen a medencetájékon lehet a PCOS tünete. A petefészekciszták kiválthatnak fájdalmat az alhasi-medence tájékon, így fontos, hogy kizárjuk a PCOS-t mint kiváltó okot.

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images, Unsplash