FLiRT vagy szénanátha? Miből tudjuk, melyiktől szenvedünk?

2024. augusztus 04.
Az új covid-variáns, a FLiRT hódít idén nyáron, ahogy a szénanátha is sokkal erősebb panaszokat okozhat az allergiában szenvedőknek, mint az előző években. Mutatjuk, miből vehetjük észre, ha ez most nem a szezonális allergia, hanem az új covid-típus! És mit tegyünk, ha az egyik, vagy éppen a másik okozza a tüneteinket?
FLiRT covid-variáns vagy szénanátha okozza a tüneteket?
  • Az egyetlen biztos módszer arra, hogy megmondjuk, covidosak vagyunk vagy szénanáthánk van, ha tesztelünk.
  • A covid-teszten kívül is vannak azért olyan jelek, amikből tudhatjuk, vajon a FLiRT covid-variánst kaptuk el, vagy a szénanátha miatt fogyasztjuk a papírzsebkendőt.
  • A FLiRT variáns tünetei kifejezetten hasonlítanak a szénanáthára: köhögés, nátha, irritált szem.

Idén nyáron a FLiRT variánst kaptuk a covidból. A betegek száma rohamosan növekszik az utóbbi hetekben. „A FLiRT három omicron-változatot takar, mindegyik enyhe mutációt mutat – magyarázta Dr. Lawrence Young, a Warwick Egyetem infektológus professzora. – Nem szezonális fertőzés a covid. Bár azt vártuk, hogy majd – hasonlóan a legtöbb légúti fertőzéshez – ősszel és télen okoz majd tömeges megbetegedéseket, nem így alakult.”

A jó hír: az új FLiRt variáns sem tűnik súlyosabbnak a korábbi omicron változatoknál, viszont sokkal virulensebb a jelek szerint.

Ami igazán izgalmassá teheti az idei nyarat, hogy a szezonális allergia által okozott panaszok, a szénanátha tünetei is sokkal erősebbek lehetnek idén, mint a korábbi években. És ez nem teljesen független a covidtól.

„Sokan elkapják a covidot, és a fertőzések az allergiával szemben is sebezhetőbbé teszik a szervezetünket – mondta Dr. Rebecca Owen, a Derby Egyetem orvosa, aki a covid hosszú távú hatásait tanulmányozza. – A covid bekapcsolhatja az immunrendszer folyamatait, így az allergénekre sokkal erősebb immunválaszt adhat a szervezetünk. Ez azt jelenti, hogy allergiás tünetek, erős szénanátha alakulhat ki, akár a FLiRT covid-variáns nyomán, vagy azzal párhuzamosan is.”

Tehát ha náthásak vagyunk vagy kapar a torkunk, esetleg más hasonló tüneteink vannak, honnan tudhatjuk, ezt most a szénanátha vagy a FLiRT variáns okozza? És hogyan kezelhetjük?

Hogyan mondjuk meg, mi a bajunk?

A szénanátha tipikus tünetei roppant szerteágazók, amit a szezonális allergiában szenvedők valószínűleg mind jól ismernek:

  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Nátha
  • Orrdugulás
  • Vörös, viszkető, könnyező szem

De jelentkezhet fejfájás, fülfájás és/vagy a szaglás elvesztése is a szénanátha tüneteként.

A covid FLiRT variánsának tünetei is sokfélék:

Jól látszik, hogy számos átfedés van a szénanátha és a FLiRT covid-variáns tünetei között. Ráadásul nem is minden panasz jelentkezik minden betegnél. Ezért az orvos azt javasolja, hogy ha bizonytalanok vagyunk, mi okozhatja a tüneteinket, a legokosabb dolog, ha végzünk egy covid-gyorstesztet.

A torokkaparás lehet a szénanátha és a az új covid-variáns, a FLiRT tünete is

A torokkaparás lehet a szénanátha és a az új covid-variáns, a FLiRT tünete is

Hogyan kezeljük a FLiRT variánst?

Ahogy bármilyen fertőző betegség esetén, a FLiRT variáns esetén sem javasolt olyan emberekkel találkoznunk, akiknél komolyabb bajt is okozhat a betegség. A tömeget is célszerű kerülnünk, és nyilvános helyeken viseljünk maszkot, hogy ne köhögjük szét a vírusokat.

A FLiRT variáns esetén is a légúti betegségek kezelésére ajánlott szereket használhatjuk, és a legjobb, ha pihenünk, hogy az immunrendszerünk tegye a dolgát.

Hogyan kezeljük a szénanáthát?

A szénanátha nagyon kellemetlen, de az orrspray-vel és antihisztaminnal enyhíthetők a panaszok. Ezeknek általában kell néhány nap, mire kifejtik hatásukat és valóban azt érezzük, hogy már javultak a panaszaink. 

Forrás: The Telegraph, fotó: Getty Images, Unsplash