Ennyi sört lehet inni, ha diabéteszben szenvedünk

2024. szeptember 01.
Létfontosságú tudnunk, hogyan fogyasszunk alkoholt biztonságosan ahhoz, hogy a vércukorszintünk az egészséges tartományban maradjon. Csak így kerülhetjük el a szövődményeket a diabétesz esetén. De lehet egyáltalán sört innunk például, ha diabéteszben szenvedünk?
Mennyi sört lehet inni diabétesszel?
  • Milyen hatással van a sör a vércukorszintre?
  • Lehet egyáltalán sört inni, ha diabéteszben szenvedünk?
  • Hogyan igyunk alkoholt, ha cukorbetegek vagyunk?

Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer ember szenved diabéteszben. A szakemberek szerint ez a szám rohamosan emelkedik évről évre. Sokan még ma is azt gondolják, hogy ha valaki diabéteszben szenved, akkor bizonyos ételeket és italokat egyszerűen tilos fogyasztania. Valójában akár sört is ihatunk. Viszont muszáj tudnunk, hogyan tehetjük ezt biztonságosan.

Mi van a sörben és milyen hatása van a vércukorszintre?

A sör jelentős mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, így a vércukorszintünkre is erősen kihat, ha megisszuk. A típustól függően jelentős mennyiségű kalóriát tartalmazhat, így rendszeres fogyasztása hozzájárul az elhízáshoz is. 

Vannak olyan sörök, melyeknek magasabb az alkoholtartalma is. Mivel a máj elsődleges feladata ilyenkor az, hogy a szervezetünket az alkoholtól megtisztítsa (hiszen az tulajdonképpen idegméreg), így a szénhidrát lebontása lassul. Emiatt a vércukorszint lecsökkenhet, hipoglikémia alakulhat ki. 

Ha diabéteszgyógyszer szedése mellett alkoholt fogyasztunk, ez a láncreakció még erősebb lehet. Emiatt nagyon fontos a tudatosság az alkoholos italok, például sör fogyasztásában, ha diabéteszben szenvedünk.

Az alacsony vércukorszint tünetei hasonlóak az alkohol hatásaihoz, ezért még fontosabb, hogy tisztában legyünk ezekkel:

  • Szédülés
  • Zavartság
  • Álmosság
  • Szélsőséges esetben ájulás

Ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt és figyeljük a vércukorszintünket, nagy valószínűséggel elkerüljük a hipoglikémiát. De mindenképp hasznos, ha tartunk magunknál olyan igazolványt, ami a segítőknek vagy kiérkező mentőknek nyilvánvalóvá teszi, hogy diabéteszben szenvedünk.

De tényleg ihatunk sört, ha diabéteszben szenvedünk?

Igen, alapvetően lehet, ám nem minden kockázattól mentes a sörfogyasztás diabétesz mellett. Valójában az alkohol bármilyen formájára igaz ez, hiszen hatással lehet a vércukorszintünkre. Ezért is fontos a saját biztonságunk érdekében a határok ismerete. 

Ha jobban belegondolunk, valójában mindenkire érvényes, hogy az alkoholfogyasztásban a tudatosság nagyon fontos, hiszen mindenkinek a szervezetére káros hatással van:

  • Növeli a szívbetegség kockázatát.
  • A májbetegség esélyét is emeli a rendszeres alkoholfogyasztás.
  • Aki gyakran fogyaszt alkoholt – legyen szó akármilyen kis mennyiségről –, annál gyakrabban alakul ki vesebetegség.

Ha valamilyen krónikus betegséggel élünk – amilyen a diabétesz is –, még komolyabban kell vennünk az egészségügyi irányelveket. Alkoholt, így sört is, inkább úgy célszerű fogyasztanunk, ha valamit eszünk is mellé. Ez hatványozottan igaz diabétesz esetén, így a vércukorszint is stabilabb marad. Ugyanakkor az is fontos, hogy megfelelően pótoljuk a vizet, amit az alkohol vízhajtó hatása miatt veszítünk!

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images, Unsplash