- A spenót segít megelőzni a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
- Párolva érdemes fogyasztani, hogy élvezd jótékony hatásait.
- Ha rendszeresen a tányérodra kerül, a spenót nem csak egészséged, de még szépséged is támogatja.
A spenótért sokan rajonganak, de legalább ekkora a tábora azoknak, akik ki nem állhatják. Pedig néhány igazán csodálatos tulajdonsággal is rendelkezik.
Tápanyagokban gazdag csodanövény a spenót
A spenót rendkívül gazdag tápanyagokban, C-vitamint, K-vitamint, folsavat, flavonolokat, káliumot, vasat, kalciumot és karotinoidokat is tartalmaz többek között. Mivel rostokban is bővelkedik, nem csupán az elhízás kockázatát csökkenti, de segít megelőzni a vastagbélrák kialakulását is.
A kutatások szerint a spenót olyan hatással van a bél mikrobiomára, mely gátolja a daganatok és polipok növekedését. A benne található vegyületek és antioxidánsok csökkentik a szabad gyökök károsító hatását. Ezenfelül pedig az immunrendszert is támogatják.
Így tárold és így fogyaszd a spenótot
Annak érdekében, hogy megőrizd a spenót szuper tulajdonságait, tárold a mosatlan zöldséget légmentesen záródó zacskókban hűtőszekrényben, legfeljebb 3-5 napon át. Legjobb felhasználási módja pedig a szakértők szerint az, ha apróra vágva és megfőzve fogyasztjuk el. Párolással kifejezetten finom köretelem lehet tányérodon, olajban viszont nem érdemes sütni, mert szivacsként nyeli magába a zsiradékot.
Fantasztikus zöldség, amely szinte mindenben támogat
A spenót számos további egészségvédő hatással is rendelkezik. Védi a szemet, segít megelőzni a hajhullást, stabilizálja a vércukor szintjét, támogatja a szív egészségét és csökkenti a vérnyomást is. Növeli a szervezet vasfelvevő képességét, csökkenti a mellrák, a prosztata-, a tüdő- és a szájrák kockázatát is, valamint támogatja a csontok egészségét. Érdemes akár naponta is fogyasztanod belőle egy keveset, hogy élvezhesd sok-sok előnyét. Fokhagymásan elkészítve pedig igazi csemegéd lehet!
Forrás: MrMed, Fotók: GettyImages