Ez az 5 legjobb és legrosszabb étel a vesédnek a dietetikus szerint

2024. április 14.
Sokkal több ember szenved vesebetegségben, mint azt gondolnánk. A kor előrehaladtával a probléma egyre gyakoribb, és amikor már tüneteket okoz, nagy a baj. Jó hír viszont, hogy a helyes táplálkozással és bizonyos ételekkel sokat tehetünk a vesék egészségéért. Mutatjuk, a szakember szerint melyek a legjobb és legrosszabb ételek a vesénk számára!
Vesebetegseg étel
  • A veséink nap mint nap keményen dolgoznak, hogy egyensúlyban tartsák a testünk vízháztartását, ásványianyag- és sószintjét. 
  • A diabétesz és a magas vérnyomás a vesebetegségek kialakulásának két leggyakoribb oka.
  • Bizonyos ételekkel kifejezetten sokat tehetünk a vesék egészségéért.

A vesék nagyon fontos szerepet játszanak a szervezetünk működésében. A páros szerv egyenként milliónyi nefronból áll. Ezek a speciális szűrők tisztítják meg a vért a salakanyagoktól, és juttatják vissza a vérbe azokat a tápanyagokat, melyekre szükségünk van. Amire nincs szükségünk, vizelettel távozik a testünkből, melyet a vesék választanak ki.

A vesebetegség világszerte egyre komolyabb népegészségügyi probléma. Magyarországon nagyjából másfél millió embert érint (az idősebbeket és nőket gyakrabban), mégis sokan nem is tudnak róla, hogy problémájuk van. A szakember elmondta, milyen ételekkel segíthetjük a veséink egészségének megőrzését.

Mire jók a vesék?

A vese feladata a testünkben nem áll meg a méregtelenítésnél. Ennél sokkal összetettebb és több funkciója van.

  • Percenként nagyjából 1 deciliter vért szűrnek meg a veséink.
  • Egyensúlyban tartják az elektrolit-háztartásunkat, így a szívritmus szabályozásában is szerepük van.
  • Az idegi ingerületátvitelben fontos szerepet játszanak a vesék.
  • A vesék hormonokat termelnek, melyekre az egészséges csontokhoz és a vörösvérsejtek előállításához van szüksége a szervezetünknek.

A diabétesz és a magas vérnyomás áll a vesebetegség hátterében a leggyakrabban. Ezért is lenne fontos odafigyelnünk a helyes életmódra, hiszen ezeknek a problémáknak a többsége az egészséges étrenddel, testmozgással megelőzhető lenne.

Mit együnk az egészséges vesékhez?

Vannak olyan tápanyagok, melyek elengedhetetlenek az egészséges vesékhez. Itt nem kell semmilyen különleges méregtelenítőkúrára gondolnunk, egészen hétköznapi ételekben megtalálhatók azok a tápanyagok, melyekre szükségünk van a vesék egészségének megőrzéséhez.

1. Sötét leveles zöldek

Azért nagyon egészségesek a sötét színű leveles zöldségek, mint a leveles kel, mángold, spenót, mert rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, melyekre a veséknek feltétlenül szüksége van:

  • Antioxidánsok
  • C-vitamin
  • E-vitamin
  • K-vitamin
  • Kalcium
  • Magnézium
  • Kálium
  • vas

Ezek a zöldségek hatékonyan harcolnak a krónikus gyulladások ellen, és védik a vesénket az oxidatív stresszel szemben.

2. Meggy

A vesékben nagyon vékony artériák és vénák futnak, melyeket a magas vérnyomás könnyen károsíthat. Az olyan ételek, melyek a vérnyomásunkra jó hatással vannak, a vesénknek is előnyösek. A meggy például nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és antioxidánsokat, így hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez, ezáltal a vesék egészségének megőrzéséhez.

3. Tofu

A növényi fehérjeforrások közül a tofu kifejezetten jó a vesék egészségének megőrzésére. Mivel a hús savtartalma magasabb, mint a tofué, így nagyobb terhet ró a feldolgozása a vesére. A tofu megkönnyítheti a vesék munkáját, javítva a szervezetünk pH-értékét.

4. Lenmag

A lenmag kifejezetten egészséges étel a vesék szempontjából

A lenmag kifejezetten egészséges étel a vesék szempontjából

A magas vérnyomás mellett a magas vércukorszint az, ami roppant káros a vesék számára. A kettes típusú cukorbetegség bizonyítottan összefüggésbe hozható a vesebetegség kialakulásával. A magas rosttartalmú ételek segítenek a vércukorszint egyensúlyának megtartásában, ami elengedhetetlen a vesék egészségének megőrzéséhez. 

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a legtöbben csupán a napi ajánlott rostmennyiség felét fogyasztják el. Ezen javíthat, ha napi két evőkanál lenmagot iktatunk be az étrendünkbe, például joghurtba, kefirbe keverve. Ez közel 4 gramm rostot tartalmaz.

5. Fokhagyma

Tudományosan is igazolták már a fokhagyma számos jótékony, egészségünkre gyakorolt hatását. Mivel hatékony gyulladáscsökkentő és hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez, így a veséink számára is roppant hasznos élelmiszer a fokhagyma. Emellett a veséket károsító oxidatív stresszel szemben is érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

Ezek a legrosszabb ételek a veséinknek

Ha már tudjuk, mit érdemes fogyasztanunk, hogy megőrizzük a veséink egészségét, fontos azzal is tisztában lennünk, milyen ételek károsak. Mutatjuk azokat az élelmiszereket, amik a dietetikus szerint a lehető legrosszabbak a veséink számára:

1. Sötét színű szénsavas üdítőitalok

Általában nagyon magas a mesterséges foszfáttartalma azoknak az üdítőknek, melyeknek sötét a színe. A foszfor elengedhetetlen az erős csontokhoz, az élelmiszerekből a vesék ki is szűrnek elegendő mennyiséget. Ugyanakkor a mesterséges foszfáttartalmú üdítők kifejezetten károsak a veséknek, amit csak ront a nagy mennyiségű hozzáadott cukor.

2. Készételek

A fagyasztott, készen kapható, előre elkészített, általában ultrafeldolgozott ételek rengeteg sót tartalmaznak. Mivel a vesék számára kifejezetten káros a sok só, így egy ilyen étkezés nagyon megterhelő a veséknek. Napi 2300 mg sónál nem lenne szabad többet fogyasztani, akinek eleve magas a vérnyomása és vesebetegséggel küzd, az 1500 mg só lenne a napi határérték. Egy ilyen ultrafeldolgozott készételben nem ritka, hogy 1000 mg só van.

3. Gyorséttermi ételek

A gyorséttermi ételek hozzájárulnak a vesebetegségek kialakulásához

A gyorséttermi ételek hozzájárulnak a vesebetegségek kialakulásához

Általában magas a szaturált zsír, cukor- és kalóriatartalma a gyorséttermi ételeknek, míg a tápanyagtartalmuk alacsony. Egy vesebarát étrend ennek pont az ellenkezőjét tartalmazza.

4. Ultrafeldolgozott sajtok

Nem minden sajt egyforma. A természetes, hosszú érlelésű sajtok kifejezetten egészségesek, ugyanakkor az ömlesztett, gyors érlelésű sajtféle élelmiszerek nagyon megterhelhetik a veséket magas só- és foszfáttartalmuk miatt.

5. Túl sok hús

A fehérje nagyon fontos a sejtek előállításához és javításához a szervezetünk számára. Ám jóból is megárt a sok. A túl sok fehérje ugyanis hatalmas terhet ró a vesékre, főleg az állati eredetű. A húsok nagyon magas savtartalmának kiszűrése kemény munka a vesék számára. Ez nem azt jelenti, hogy soha nem ehetünk húst. Ám a mértékletesség ebben az esetben is fontos.

Forrás: Eating Well, fotó: Unsplash