A tampontól még ma is lehet toxikus sokk szindrómád – Így úszhatod meg!

2024. október 22.
Egy ideje úgy tűnhetett, hogy sokkal kevesebb toxikus sokk szindrómás eset fordul elő a tamponhasználat miatt. Azonban a TSS ismét egyre több problémát okoz a szakembereknek. Mi ez az életveszélyes állapot és hogyan kerülhetjük el, ha tampont is használunk?
Tss toxikus sokk szindróma tünetei
  • Ha valaha használtunk tampont, valószínűleg hallottunk a toxikus sokk szindrómáról (TSS).
  • Miért alakul ki a TSS és hogyan előzhető meg?
  • Csak a tamponhasználat okozhat toxikus sokk szindrómát?

Ha máshol nem, akkor a tamponosdobozon biztosan olvastunk a toxikus sokk szindrómáról. Ez a veszélyes akkut állapot akár amputációhoz vagy halálhoz is vezethet. A TSS – melyet egy bakteriális fertőzés okoz valójában – nem egy régmúlt betegség, mely a 21. századi tamponoknál soha nem fordul elő. Még ma is kialakulhat, hiába változott a menstruáció alatti higiénia.

Sőt, az egészségügyi szervek tíz éve nem számoltak be annyi toxikus sokk szindrómás esetről, mint idén. Az egyik eset nagyon szélsőséges, és a legtöbb embernél biztosan nem fordulhat elő. Kelsey Foster influenszernél azután alakult ki a TSS, hogy hat héten át a hüvelyében maradt a menstruáció alatt ott felejtett tampon.

A másik eset, amely nagyobb sajtónyilvánosságot kapott Amerikában, már sokkal hétköznapibb. Egy Sadie Kirdar nevű egyetemista egy repülőút előtt helyezett be egy nagy nedvszívó képességű tampont. Mire négy óra múlva landolt a gépe, már jelentkeztek nála a toxikus sokk szindróma tünetei.

Ám a 6 órán túl a hüvelyben hagyott tampon nem az egyetlen kockázati tényező a TSS szempontjából. 

Hogyan alakul ki a TSS a tampon miatt?

„Az eddigi kutatások szerint a toxikus sokk szindróma sokkal gyakrabban alakul ki a magas nedvszívóképességű tamponok használatakor, jellemzően azért, mert ezt tovább hagyja egy nő a hüvelyében a menstruáció alatt – mondta Dr. Tiffany Pham szülész-nőgyógyász. – Ám akkor is gyakori a TSS, ha valaki rendszeresen és gyakran használ tampont a menstruációkor.”

Ha nagy nedvszívó képességű a tampon, akkor tovább hagyjuk bent. Ez remek táptalaj a baktériumoknak, melyek felhalmozódnak a tamponon, és amikor eltávolítjuk, a hüvely falán apró hámsérülések keletkeznek, melyen keresztül a TSS-t okozó baktérium a véráramba kerülhet.

Nem csak a tampon, hanem a menstruációs kehely is okozhat TSS-t

Nem csak a tampon, hanem a menstruációs kehely is okozhat TSS-t

Milyen tünetei vannak a toxikus sokk szindrómának?

A TSS tünetei szerteágazók, ezért is nehéz diagnosztizálni. Általában az alábbi tünetekkel kezdődik a betegség:

  • Hirtelen magas láz
  • Hidegrázás
  • Alacsony vérnyomás
  • Hasi fájdalom
  • Hányinger, hányás, hasmenés
  • Fejfájás
  • Izomfájdalom
  • Gyengeség
  • zavartság

Az egyik legfontosabb és legfeltűnöbb tünete a toxikus sokk szindrómának a kiütés. Gyakran ez az első jele a problémának. Ha tampon vagy menstruációs kehely használata során/után a fenti tüneteket észleljük 24-48 órán belül, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Hogyan kezelhető a toxikus sokk szindróma?

A megfelelő kezeléssel a TSS általában nem okoz maradandó károsodást. Ám a korai felismerés kulcsfontosságú. „Szükséges a kórházi ellátás, infúzió és antibiotikumok más gyógyszerek mellett – magyarázta Dr. Stephanie Hack szülész-nőgyógyász. – Ha nem fedezik fel időben a betegséget, a TSS halálozási aránya akár 50 százalék is lehet.

Elkerülhető a TSS?

Szerencsére az emelkedő esetszámok ellenére a toxikus sokk szindróma még most is elég ritka. 100 ezerből 1 embernél alakul ki. És a közhiedelemmel ellentétben, csak a TSS esetek fele kapcsolódik a menstruációhoz. 

Számos más dolog okozhat toxikus sokk szindrómát:

  • Műtéti sebek elfertőződése
  • Égési sérülések
  • Orrműtét elfertőződése
  • Bőrfertőzések
  • mellimplantátum

„Azzal is fontos tisztában lennünk, hogy a menstruációs higiéniai eszközök közül nem csak a tamponnál van esély a TSS kialakulására, hanem a kehelynél is, illetve a fogamzásgátló eszközök közül a hüvelygyűrűnél és pesszáriumnál is – figyelmeztetett Dr. Pham. – Ha ezeket a javasolt időn túl a hüvelyben hagyjuk, vagy nem megfelelő higiéniai körülmények között használjuk, növeljük a toxikus sokk szindróma kockázatát.”

Forrás: Allure, fotó: Unsplash