Mit tegyél, ha fémes vagy halszagú a menstruációs véred?

2023. szeptember 29.
Tampon vagy betét cserélése közben tapasztalhatjuk, hogy attól függően, hányadik napon járunk, a menstruációs vér állaga változik. De mit jelent, ha azt tapasztaljuk, hogy ezúttal a szaga lett furcsa?
Menstruációs vér szaga
  • A fémes szag miatt nem kell aggódnunk, a vér vastartalma okozza.
  • Teljesen normális, ha a hüvelyünk nem rózsaillatú menstruáció alatt (sem).
  • Ha halszagúnak érezzük a menstruációs vért, az viszont aggodalomra adhat okot.

„A menstruáció során vér és a méhnyálkahártya kötőszövete távozik a testünkből, így teljesen normális, hogy más szaga van, mint annak a vérnek, amikor például az ujjunk vérzik, mert elvágtuk” – szögezte le Dr. Alyssa Dweck szülész-nőgyógyász szakorvos. 

De mi a helyzet akkor, ha fémes szagúnak érezzük a menstruációs vért, vagy éppen halszagúnak? Aggódnunk kell, mert valamilyen betegséget jelez?

Miért van fémes szaga a menstruációs vérnek?

A menstruációs vérben található vas okozhatja a fémes szagát

A menstruációs vérben található vas okozhatja a fémes szagát

„Sokan mondják azt, hogy a menstruációjuknak fémes szaga van – mondta Dr. Dweck. – Ezt a vér vastartalma okozhatja.” A nőgyógyász azt is hozzátette, hogy a menstruációs vérben baktériumok is szaporodhatnak, melyek megváltoztatják a szagát. „Fontos tudatosítanunk, hogy teljesen normális, ha a hüvelyünk nem rózsaillatú, a menstruáció alatt sem” – hangsúlyozta Dr. Megan Zaander szülész-nőgyógyász.

Az is normális, ha savas szagot érzünk menstruáció alatt, ezt a hüvely savas pH-ja okozza. „A hüvely sokkal savasabb kémhatású, mint a környező szövetek. Így teljesen normális, ha a menstruációs vérnél is ezt érezzük” – tette hozzá Dr. Zaander.

Aggódjunk, ha halszagú a menstruációs vér?

Ami viszont sokkal inkább probléma, ha  halszagúnak érezzük a menstruációs vért. „Általában bakteriális hüvelyfertőzésre utal, ha halszagúnak érezzük a hüvelyváladékot vagy menstruációs vért – mondta Dr. Dweck. – Ez nem azt jelenti, hogy szexuális úton terjedő betegséget kaptunk el. Inkább a hüvelyflóra mikrobiom egyensúlyának megbomlására utal. A hüvely pH-ja normál esetben savas. A hüvelyi fertőzés azért alakulhat ki, mert ez a pH felborul például antibiotikumok, hormonális változások vagy a szexuális partnerek gyakori váltogatása miatt.”

Mi okozhatja még, ha fura szagú a menstruációs vér?

A Mayo Klinika szakemberei szerint az is lehet az oka annak, ha szokatlan szagúnak érezzük a menstruációs vért, hogy túl sokáig felejtettük a tampont a hüvelyben. Ez azért is veszélyes, mert az elszaporodó baktériumok miatt toxikus sokk szindróma alakulhat ki, ha 8 óránál tovább marad bent a tampon. 

Megfelelő higiéniával és a hüvely természetes pH-jának fenntartásával csökkenthetjük annak esélyét, hogy a menstruációs vért fémes vagy halszagúnak érezzük.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash