Szezonja van! Ez a téli zöldség mindig legyen az ételeidben, és lebontja a belső szerveidre rakódott zsírszövetet

2025. december 01.
Tudd meg, mitől olyan erőteljes ez a leveles zöldség, és milyen egyszerű módszerekkel csökkentheted a problémás zsigeri zsírt a szervezetedben!
2 tányér lencsefőzelék spenóttal felülnézetből
  • A belső szerveidre rakódott zsírszövet a hasüreg mélyén található zsírréteg, amely növeli a cukorbetegség, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák kockázatát.
  • A karotinoidokban és rostokban gazdag zöldségek fogyasztása segíthet védekezni e káros zsírfajta ellen.
  • A spenót bővelkedik ezekben az összetevőkben, így az egyik legjobb választás a zsírszövetek csökkentésére.

A zsigeri zsír az a zsírfajta, amely mélyen a hasüregben és a test középső részén rakódik le. Hosszú listányi krónikus egészségügyi állapottal hozható összefüggésbe, többek között

  • a 2-es típusú cukorbetegséggel,
  • szív- és érrendszeri betegségekkel,
  • a metabolikus szindrómával
  • és bizonyos rákfajtákkal.

Az életmódbeli szokások – például a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és a stressz kezelése – kulcsszerepet játszhatnak abban, mennyi zsigeri zsírt halmoz fel a szervezetünk. Ugyanez igaz az étrendünkre is, különösen a zöldségfogyasztásra. Bár sokféle zöldség segíthet megvédeni a szervezetet ettől a makacs hasi zsírtól, dietetikusok szerint a legjobb választás közülük a spenót.

A spenót előnyei a zsigeri zsírral szemben

zöldséges ragu spenóttal

Csempészd bele minél több ételedbe a spenótot!

1. A spenót segíthet a gyulladás csökkentésében

A spenót gazdag karotinoidokban, különösen luteinben és zeaxantinban.

„A karotinoidokban gazdag zöldségek, mint a spenót, fokozhatják a zsír oxidációját és csökkenthetik a gyulladást, így potenciálisan mérsékelhetik a zsigeri zsírt” – mondja Molly Synder.

Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akiknek a vérében a legmagasabb volt a karotinoidszint, kevesebb zsigeri zsírjuk volt, mint azoknak, akiknek a szintje alacsony volt.

2. A spenót biztosítja a megfelelő rostbevitelt

„A karotinoidokban gazdag zöldségek [mint a spenót] magas rost- és víztartalmúak, ami elősegíti a jóllakottságérzetet, csökkenti a kalóriabevitelt és javítja a koleszterinszintet, amely gyakran összefügg a zsigeri zsírral” – mondja Diane Han.

Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik rostban gazdag étrendet fogyasztanak, kevesebb zsigeri zsírt hordoznak, mint akik kevés rostot esznek.

A spenót nagyszerű módja a rostbevitelnek: egy csésze főtt spenót 4 gramm rostot tartalmaz, ami a napi 28 gramm ajánlott mennyiség 14%-a.

 

3. Gátolja a zsírraktározást a spenótfogyasztás

Az elhízott emberek vérében általában alacsonyabb a karotinoidszint. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a magasabb karotinoidszint csökkentheti a zsigeri és az össztestzsír mennyiségét.

Egy másik vizsgálat azt találta, hogy amikor a résztvevők vérében nőtt a karotinoidok koncentrációja, a testzsírjuk és a derékbőségük csökkent. Bár a pontos mechanizmust még nem ismerjük teljes bizonyossággal, úgy tűnik, hogy a karotinoidok – melyek például a spenótban is megtalálhatók – segítenek megelőzni a zsírfelhalmozódást, így a zsigeri zsírt is.

Egy kis spenót a salátában, főzelékben vagy a reggeliben, például az omlettben, és máris tettünk valamit a mély hasi zsír csökkentéséért!

Milyen spenótos ételeket együnk?

Forrás: Eating Well Fotó: Getty Images

Ajánlott videó