Ha unod a szifonos vagy a kész, bolti tejszínhabot, esetleg egyszerűen csak szeretnéd tudni, hogy mi kerül a tányérodra, akkor rád vár ez a recept, ami egyszerűnek tűnhet, pedig semmi sem áll távolabb a valóságtól. Érdemes alaposan odafigyelnünk, de azért ne rettenjünk meg már a legelején! Tartósítószer és habfixáló ezúttal nem kell, de szükségünk lesz habtejszínre, egy habverőre és ízlés szerint cukorra, de akár ez utóbbi nélkül vagy kevesebb édesítéssel is elkészíthetjük a tökéletes tejszínhabot. Korábban már elárultuk, mi az a három módszer (és összetevő), amivel igazán kemény tejszínhabot készíthetsz, most azonban egyetlen, az édesítéssel maximum kettő hozzávalóval fogunk dolgozni.
Így kezdj neki!
Nagyon figyelj arra, hogy ne főzőtejszínt, hanem habtejszínt tegyél a bevásárlókosaradba – ez azért szükséges, mert a benne lévő zsírtól lesz tökéletes a felvert tejszínhab. Azt se felejtsd el, hogy a lehető legfrissebb terméket vásárold meg, mert a szavatossági időn is múlhat a végeredmény minősége. Hazaérve pedig a hűtőben tárold, mert a hidegebb tejszín sokkal szebben elkészíthető. Az igazán szép tejszínhabhoz azonban nemcsak a tejszínt, hanem a habverőt és a tálat is érdemes jól lehűtened a fagyasztóban, mielőtt nekikezdesz a gasztrokalandnak.
Így készítsd el!
Vedd ki a hűtőből az eszközöket és a tejszínt. Ha édesíteni szeretnéd, akkor lehetőleg porcukrot használj, amit ne a legelején szitálj bele, hanem csak akkor (az opcionális habfixálóval együtt), amikor majd kezded elérni a kívánt eredményt. A habverő alacsony fokozatán kezdd el a műveletet és a sűrűsödésével szinkronban változtass az erősségen. Ne verd túl, azzal nem lesz tökéletesebb a tejszínhab, csak ronthatsz a helyzeten: amikor a hab eléri a kívánt állagot, kapcsold ki a habverőt, különben a benne lévő zsír kicsapódhat és furcsa, vajszerű képződményt kaphatsz.
Így használd!
Az saját kezűleg készített tejszínhabot (csak úgy, mint a boltit) bármihez fogyaszthatod, de hidd el, sokkal jobban fog majd esni, mint a szupermarketekben vásárolható testvére. Igazi téli varázslat lesz kakaó vagy kávé tetejére kanalazva, esetleg a kedvenc sütid mellé. Ha nem használod fel egyből az összeset, akkor tárold hűtőben, ahol legfeljebb egy napig bírja ki, de az állaga így is megsínyli majd a várakozást. Ha pedig úgy érzed, hogy tökélyre fejlesztetted a tejszínhabfelverő képességedet, vagy inkább növényi ételeket fogyasztanál, akkor a következő alkalommal próbálj ki egy vegán változatot.
Fotó: Getty Images