- Télen kihagyhatatlan az édesburgonya, ha kicsit variálni szeretnénk az ételeinket.
- Az Institute of Culinary Education receptje alapján elkészíthetjük életünk legjobb gofriját!
- Az édesburgonya tökéletes kiegészítője a süteményeknek is.
Általában úgy gondolunk az édesburgonyára, mint köretre sütve vagy megfőzve. Pedig édes íze és látványos narancssárga színe tökéletes desszertalapanyaggá teszi. Ahogy az Institut of Culinary Education édesburgonya gofrijában is.
Ráadásul az édesburgonya nem csak a gofri látványának tesz jót. A sütemény tápanyagtartalmát és állagát is jelentősen javítja.
Miért jó a süteményben az édesburgonya?
Édesburgonya hozzáadása például a gofrinkhoz több okból is előnyös lehet:
- Édes íz: Az édesburgonya természetes édességgel rendelkezik, így hozzáadva a gofrihoz, kevesebb finomított cukrot kell használnunk.
- Tápanyagtartalom: Az édesburgonya magas rosttartalmú élelmiszer, és számos fontos tápanyagot, például A-vitamint és C-vitamint tartalmaz. Ezek megint csak hozzájárulnak, hogy egészségesebb legyen a gofrink az édesburgonyától.
- Textúra: Az édesburgonya püréje a gofrinknak kellemes textúrát ad, nem szárad ki és porhanyósabb lesz.
- Gluténmentes alternatíva: Az édesburgonya alkalmas lehet a gluténérzékeny vagy gluténmentes étrendet követők számára, mivel egy természetes, gluténmentes összetevő.
- Színes változatosság: Az édesburgonya a gofrinknak szép narancssárga vagy sárga színt adhat, ami sokkal látványosabbá teheti az ételt.
Azon túl, hogy édesburgonyával sokkal finomabb gofrit készíthetünk, a jó hír, hogy kezdő szakácsok számára sem bonyolult egyáltalán a recept. Mutatjuk, hogy készül!
Hozzávalók 6 darab édesburgonya gofrihoz:
- 115 gramm édesburgonya pürésítve
- 3 tojás szétválasztva
- 200 milliliter tej
- 4 evőkanál vaj, megolvasztva
- 225 gramm liszt (BL55)
- 2 evőkanál kukoricadara
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukor
Az édesburgonya gofri elkészítése:
- Melegítsük elő a gofrisütőnket.
- Egy nagy tálban keverjük össze az édesburgonya-pürét, tojássárgáját, tejet és vajat.
- Külön tálban keverjük össze a lisztet, kukoricadarát, sót, sütőport és cukrot.
- Keverjük össze a száraz és nedves összetevőket, míg homogén masszát nem kapunk. Tegyük félre egy fél órára.
- Verjük lágy habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan keverjük hozzá a gofritésztához.
- Öntsünk az édesburgonyás tésztából a gofrisütőbe, majd süssük 5-6 percig, vagy amíg ropogós nem lesz a külseje.
Az édesburgonya gofri nagyon finom mézzel vagy joghurttal, gyümölcsökkel tálalva. De az édesburgonya karamellesebb aromáját igazán az olajos magvak, dió vagy mogyoró emeli ki.
Forrás: Mentalfloss, fotó: Unsplash